Коледа е прекрасна навсякъде по света, светеща в различни светлини

...
Коледа е прекрасна навсякъде по света, светеща в различни светлини
Коментари Харесай

Щолен - уханният вкус на Коледа

Коледа е прелестна на всички места по света, светеща в разнообразни светлини и ухаеща на чудни аромати. Едно от местата, към които празничното въодушевление господства с цялостна мощ, е немският коледен базар. Независимо дали е в Мюнхен, Берлин, Дрезден или София, там постоянно е радостно в компанията на пунш или греяно вино, измежду аромат на вурстчета и канела, и несъмнено, на царствения щолен.

Той е фамозният немски коледен сладкиш, който от епохи е неизменима част от празника в Германия. Наближат ли празничните дни известният кекс към този момент е по витрините на магазините - затрупан с пудра захар и ухаещ на ром и плодове.

Характерно за щолена е, че той е самобитен сладостен самун, изработен на половина от масло. Това в действителност надалеч не постоянно е било по този начин. Когато е основан през далечната 1427 година, той е бил същински блудкав, тъй като се е приготвял съгласно канона на постите - без мляко и масло. Сместа му е била формирана единствено от вода, овес и олио, извлечено от захарно цвекло. За първи път в този си тип той се появил в Наумбург, град в Германия, и бил изработен за подарък на локален свещеник.

 Тесто за щолен

Щоленът се популяризирал бързо, само че останал все по този начин блудкав. Всъщност толкоз блудкав, че чак владетелите на Северна Саксония се заели с подобряването на усета му. През 1430 година курфюрст, или по-просто казано принц Ернст и неговият брат, саксонският дук Албрехт, изпратили прошение до папата в Рим с молба да разреши коледният самун да се подготвя с същинско масло макар постите.

Тогавашният папа Николай V отказал, само че принцовете не се отказали. Писали и на идващия папа, и на по-следващия и по този начин, до момента в който чак до 1491 година, когато най-сетне съумели. Папа Инокентий VIII чул молбите им и издал по този начин нареченото “маслено писмо ”. Според него щоленът към този момент можел да се прави с масло вместо с олио от захарна тръстика, само че против възнаграждение. А постъпленията щели да отиват за създаване на катедрали.

Щоленът бързо се популяризирал из цяла Германия, а през днешния ден е най-известният коледен сладкиш в страната. А и освен в нея. Той е запазил тогавашната традиция да се подготвя за Коледа, въпреки и със съставки напълно не съгласно канона. Запазена е и първичната му форма, чиято концепция и преди, и в този момент е да припомня на повито бебе, т.е. на Младенеца.

 Щолен

Най-известен в Германия е дрезденският щолен. Именно от Дрезден потегля традицията на Коледа пекарите да подаряват на своя стопанин щолен, дълъг 1.50 метра. През 1790 година Август Велики заповядал да се изпече голям щолен (според някои информации тежащ 1.8 тона) и да бъде раздаден на хората. И през днешния ден тази традиция е жива. В края на този ноември фамозният коледен базар в Дрезден бе открит с двуметров щолен, който бе раздаден на хората от кмета на града.

Както множеството известни храни, и щоленът към този момент съществува под голям брой разновидности в разнообразни предписания. Неизменно обаче остава правилото на 1 кг брашно да се поставят 500 грама масло. Необходими са още стрити бадеми, стафиди, лимонови и портокалови корички, както и всевъзможни други сухи плодове. И несъмнено, доста предпочитание и обич, с които да се подготви.

Весели празници!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР