Коледа е прекрасен празник, изпълнен с уют и топлина. За

...
Коледа е прекрасен празник, изпълнен с уют и топлина. За
Коментари Харесай

5 държави, в които е забранено да се празнува Коледа

Коледа е прелестен празник, изпълнен с уют и топлота. За страдание обаче има страни, които са забранили почитането му от жителите или гостите си, които изповядват християнството. Изданието Newsweek споделя за 5 от тях.

Саудитска Арабия. Една от най-консервативните мюсюлмански страни не разрешава честването на Коледа, като възбраната е експлицитна за учебни заведения, лечебни заведения и други обществени места, даже в случай че в тях има християни.

Северна Корея. Тоталитарният режим там е толкоз антиколедно надъхан, че преди време бойци откриха пукотевица по коледна елха, издигната от южнокорейци, покрай границата.

Сомалия. По-голямата част от популацията в африканската страна изповядва исляма. Властта счита, че празнуването на Коледа опонира на правилата на тяхната вяра. Допълнителен мотив - събирането на доста хора на едно място, да вземем за пример за празник, давало мотиви на терористи да нападат.

Таджикистан. Населението на централноазиатската страна също е най-вече мюсюлманско. Елхите и размяната на дарове са неразрешени в учебните заведения. Забрана има и на фойерверките и... Дядо Мраз.

Бруней. Султанът на дребната мюсюлманска страна е разпоредил хората, които честват Коледа да се санкционират с до пет години затвор. Жителите и посетителите с друга религия могат да почетат празника, само че на затворено и не трябва да го разискват с мюсюлманите.

В Китай също общественото празнуване на Коледа под разнообразни форми - да вземем за пример в учебни заведения или институции, не се приема добре, макар че в магазини и заведения може да види въздействието на празника. Китайските управляващи обаче се стремят да лимитират разпространяването на западната просвета.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР