Коледа е на изчакване: Плановете за наемане на работа през празниците в магазините са най-ниските от 2008 г.

...
Дядо Коледа може да не разполага с помощници тази Коледа.
Коментари Харесай

Дядо Коледа може да не разполага с помощници тази Коледа.

Американските търговци на дребно се очаква да добавят само 410 000 сезонни позиции за тазгодишния празничен пазарски сезон, според оценка на фирмата за услуги за изместване Challenger, Gray & Christmas. Това би отбелязало най-ниското общо сезонно наемане в индустрията от 2008 г.

Въпреки исторически високата инфлация и мърморенето за рецесия, американските потребители продължиха да харчат пари през тази година - но това може да е към своя край, предупредиха търговците на дребно в последните си отчети за печалбите.

Големи търговци на дребно като Target и Home Depot казаха, че клиентите почти са се отказали от дискреционните покупки, прехвърляйки по-голямата част от парите си вместо това към задължителни стоки, включително хранителни стоки.

Но това не означава, че американците не харчат. Те просто не купуват неща, които могат да бъдат напъхани в чорап - като международни пътувания, хранене навън и други развлекателни дейности.

Късно за партито

Въпреки че повечето големи имена обикновено са обявили своите планове за наемане по това време на годината, повечето все още не са го направили, според Challenger.

Миналата година търговците на дребно в САЩ разкриха 509 300 работни места за празничния сезон. През 2021 г. бяха добавени около 701 400 сезонни работни места.

От големите търговци на дребно, които са обявили планове за наемане, Amazon е единственият досега, който казва, че увеличава броя си, добавяйки 250 000 служители преди празничния сезон, значителен скок спрямо работната сила през ваканциите миналата година.

Това е най-голямата група от служители, които Amazon ще има за празниците. През 2019 г. компанията обяви, че ще наеме 200 000 души.

Той също така повишава средното заплащане до $20,50 на час.

Миналата година компанията обяви, че наема 150 000 души за празниците. Тези служители печелят средно повече от 19 долара на час, увеличение с около долар.

Amazon търси служители на пълно работно време, на непълно работно време и сезонни служители за складиране, избиране, пакетиране, сортиране и изпращане на клиентски поръчки в центрове в цялата страна. Служителите могат да печелят между $17 и $28 и да печелят бонуси за влизане между $1000 и $3000 в избрани местоположения. Компанията заяви, че инвестира над 1 милиард долара в тази инициатива за заплащане.

Target заяви, че поддържа плановете си за наемане на празници на 100 000, докато Macy’s заяви, че планира да наеме 3000 по-малко хора, според Challenger, Gray & Christmas. 1-800-FLOWERS.COM се надява да наеме 8000 работници за празничния сезон през 2023 г., както и предходната година.

UPS, която е наела 100 000 сезонни работници преди години, не е обявила плановете си за наемане, след като едва избегна стачка с Teamsters. Въпреки това има публикувани работни места онлайн.

Challenger предупреди, че проучването представя плановете на компаниите, които могат да се променят с промяната на потребителското търсене. Ако празничното пазаруване изпревари прогнозите, търговците на дребно може в крайна сметка да наемат повече персонал.

Оценките на Challenger също не включват гиганта за хранителни стоки Kroger, който каза, че ще наеме „хиляди“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР