Колбасите, безалкохолните напитки или бисквитите, които често купуваме, могат да

...
Колбасите, безалкохолните напитки или бисквитите, които често купуваме, могат да
Коментари Харесай

90 разрешени Е-та вредни за здравето

Колбасите, безалкохолните питиета или бисквитите, които постоянно купуваме, могат да се окажат рискови за здравето ни поради добавките в тях. От 300 тествани в лаборатории позволени от Европейската комисия Е-та близо 90 се оказват нездравословни за здравето ни. Това демонстрира без значение проучване на френската потребителска организация, заяви Нова тв.

Анализирахме всички добавки, които европейските органи са разрешили да бъдат употребявани в питателните артикули. Резултатите демонстрират, че 87 от тях са нездравословни за здравето ни и би трябвало да бъдат избягвани в по-голяма или по-малка степен, съобщи специалистът по храните към Френската потребителска федерация Оливие Андрол.

В рубрика „ алено ” попадат подобрители и фиксатори на цвета на салами, наденици, пушено месо и някои сирена. Сред рисковите са и добавките от групата на подсладители и на оцветителите. Анализът демонстрира също, че необикновен риск за здравето на хората носят нитратите и нитритите, които са необятно употребявани консерванти в саламите. Установено е, че несъразмерната им приложимост може да докара до разнообразни болести, измежду които рак на дебелото черво.

Тестовете на френските специалисти удостоверяват рискови Е-та и в оцветителите в бисквитите, крекерите, вафлите, кексовете, шоколада и безалкохолните питиета. От „ Активни консуматори ” също упорстват за преразглеждане на листата с позволените Е-та в най-масовите храни.

Почти всичко, което е в лъскава шумяща опаковка, съдържа избрани добавки. Колбасите съвсем постоянно съдържат консерванти. Вафли, бисквити, артикули, които са мощно модифицирани, имат голям брой добавки. Колегите от Франция са обозначили всяка добавка със канара като светофарната и рекомендацията към потребителите е да заобикалят артикули с добавки в червен цвят, сподели Богомил Николов, ръководител на „ Активни консуматори ".

Той посочи, че някои страни, които са по-рестриктивни, към този момент са забранили някои добавки. Такива са Съединени американски щати, Австралия, Япония и Канада. В Европа за последните 5-6 години са неразрешени 3-4 добавки, само че към момента има доста, които се считат за рискови.

За да бъде позволена от Брюксел за вложение в храните, всяка от тези добавки е предходна многократни проби за сигурност. В момента в европейския лист попадат над 1100 Е-та, които производителите могат да употребяват. Съдържанието на оцветители, добавки и консерванти би трябвало да е отразено на опаковката. Много постоянно обаче буквите и цифрите не ни приказват нищо. За някои от по-рисковите добавки, като аспартам, наложително би трябвало да има предизвестие на етикета. В соковете пък е неразрешено влагането на оцветители.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР