Колата, в която е пътувал ултраконсервативен писател, известен с подкрепата

...
Колата, в която е пътувал ултраконсервативен писател, известен с подкрепата
Коментари Харесай

Какво се знае за атентата срещу руския писател-националист Захар Прилепин

Колата, в която е пътувал ултраконсервативен публицист, прочут с поддръжката си за войната в Украйна, е била взривена в региона на село Пионерское, Новогород. Устройството е било сложено под автомобила. Основната версия е задействане на самоделно радиоуправляемо взривно устройство, оповестяват от Спешната помощ. 

Руските управляващи квалифицираха детонацията като терористична офанзива и към този момент оповестиха, че са задържали обвинен. Разследването стига до възможния извъшрител единствено часове след случилото се. Ситуацията припомня извънредно доста на гърмежа на кафене в Санкт Петербург, при който бе погубен милиблогъра Владен Татарски в Санкт Петербург. Задържана за покушението бе Дария Трепова.

" В региона на Нижни Новгород полицейски чиновници задържаха мъж, който може да е забъркан във взривяването на колата, в която е бил Захар Прилепин “, сподели представителят на съветското вътрешно министерство Ирина Волк.

В изказване Мария Захарова, говорителката на съветското външно министерство, побърза да упрекна Запада за случилото се. Тя намеси в атентата Киев, Съединени американски щати, Бин Ладен, Ислямска страна. Според нея те са част от една " интернационална терористична клетка ", подхранена от Вашингтон и НАТО. 

 

От самото начало имаше спорни известия за положението на Прилепин. Някои медии осведомиха, че той е тежко потърпевш, само че от пресслужбата на писателя показват, че " всичко е наред " - Захар Прилепин е с леки фрактури и няма заплаха за здравето му. 

A Crimean Tatar group called Atesh has taken credit for the bombing of Zakhar Prilepin’s car. Seems like it’s going to be an eventful summer in Russia
— Alec Luhn (@AlecLuhn)

Партизанското придвижване " Атеш " пое отговорност за опита за ликвидиране. Администраторът на телеграм канала на придвижването в диалог с BBC назова Прилепин " един от основните идеолози на съветския свят, директно виновен за войната.

Захар Прилепин интензивно поддържа съветската инвазия в Украйна и самият той взе участие в боевете в Донбас. Още преди началото на пълномащабна война на 24 февруари 2022 година той поддържа самопровъзгласилите се републики на Донецка и Луганска области и се назова полеви пълководец на батальон.

От 2015 година писателят работи като консултант на ръководителя на самопровъзгласилата се Донецка национална република Александър Захарченко (убит през август 2018 г.), след което образува лично въоръжено формирование, в което зае поста политически инструктор.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР