Коланите в автобусите - отново гореща тема в комисия в

...
Коланите в автобусите - отново гореща тема в комисия в
Коментари Харесай

Коланите в автобусите

Коланите в рейсовете - още веднъж гореща тематика в комисия в Народно събрание Заместник-председателите на транспортната парламентарна комисия схващат друго поправките за наложително съоръжение с колани на рейсовете и микробусите. Промените бяха гласувани незабавно по искане на премиера Бойко Борисов след злополуката в Своге на 25 август, при която починаха 17 души. Според представители на Конфедерацията на автобусните превозвачи при приемането на законовите ремонти има гаф. Според признатите текстове при транспортите до 30 километра колани ще би трябвало да се инсталират в градски рейсове, където може да има и правостоящи, а такова обвързване няма да има за рейсове, които транспортират възпитаници и служащи.
 
Този пропуск е тенденциозен и текстовете ще би трябвало да се пишат още веднъж, съобщи зам.-председателят на комисията Георги Свиленски, който е народен представител от Българска социалистическа партия. Според другия зам.-председател Станислав Иванов от ГЕРБ от сектора демонстрират непознаване на закона, а някои елементи ще се доуточнят през 9-месечния буферен период за съоръжение с колани, в границите на който всички рейсове ще минат механически обзор.

 
Първото и най-спешно искане, което браншът сложи пред новия министър на превоза Росен Желязаков, който беше показан в транспортната парламентарна комисия, е криминализиране на нерегламентираните транспорти и то с поправките в Наказателния кодекс за производството на цигари, които ще се гласоподават идната седмица.
 транспортна комисия БГНЕС
В най-гореща тематика се трансфораха обаче законовите ремонти за наложително съоръжение с колани на рейсовете и микробусите. В текстовете има пропуск, съобщи ръководителят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова в транспортната комисия в Народното събрание. " Това, което е написано, е, че не се оборудват с колани рейсовете от клас А и клас I при профилиран транспорт на пасажери, което автоматизирано значи, че когато правят градски транспорт, би трябвало да бъдат оборудвани. Това са текстовете, ние не ги тълкуваме. За страдание, сътрудниците от комисията си разрешават да ги поясняват. Аз считам, че законът не се пояснява, а се ползва. Така написан законът, значи, че в рейсовете от градски вид би трябвало да има колани, когато се правят транспорти по постоянни автобусни линии и не би трябвало да има, когато се правят транспорти със профилиран транспорт ", сподели тя. -->

Според зам.-председателят на парламентарната транспортна комисия Георги Свиленски, който е депутат от Българска социалистическа партия, пропускът е даже тенденциозен и текстовете ще би трябвало да се пишат още веднъж. " Не знам дали е пропуск в закона, това е целеустремено предложение от сътрудниците от ГЕРБ, с което накараха всички пасажери в градския превоз да пътуват с колани  - и прави, и седнали, без значение. Единственото решение в този случай е този текст да бъде анулиран и транспортното министерство както си му е редът, посредством закона за автомобилните транспорти да приготви нови законодателни промени ", сподели той.
 транспортна комисия БГНЕС

Законовите ремонти не изискват съоръжение на градските рейсове с колани, съобщи от своя страна зам.-председателят Станислав Иванов от ГЕРБ. " Съгласно закона за автомобилните транспорти това са клас I и клас А. Клас II са най-вече седящи пасажери, с клас 2 се реализират най-вече междуградски автобусни линии. Така че във връзка с градските транспорти мисля, че въпросът е привършен. Но защото в клас II се позволява да има и правостоящи, само че в рейсовете, които са особено оборудвани за правостоящи пасажери - да има ръкохватки и по този начин нататък, този запис следва да бъде тествано и по тази причина удължихме периода от шест на девет месеца, с цел да забележим какъв брой са тези рейсове ", сподели той. 

На въпроса какво ще се случи с задграничните рейсове, които нямат колани, Иванов отговори, че превозвачите от други страни са длъжни да съблюдават българските закони на българска територия и ще би трябвало да се съобразят с новите условия. Според превозвачи 90 % от рейсовете със сръбска регистрация са създадени преди 2006 година и нямат колани.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР