Колаж: Trafficnews.bgНа дъното на хранителната верига с минимална заплата от

...
Колаж: Trafficnews.bgНа дъното на хранителната верига с минимална заплата от
Коментари Харесай

Търси се кандидат, който да бори корупцията в Пловдив срещу... 396 лева заплата

Колаж: Trafficnews.bg

На дъното на " хранителната " верига с минимална заплата от 510 лв. бруто, т.е. 395 лв. и 75 стотинки чисто - такава е ориста на бъдещия служител на по този начин виновната работа " контрольор " в Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество /КПКОНПИ/, в териториалната ѝ дирекция в Пловдив, оповестява Trafficnews.bg

Човекът, който ще би трябвало да проверява магистрати, властимащи и други институционално занимаващи се люде, би трябвало да има най-малко магистърска степен, т.е. да е вложил не малко времеви и паричен запас в своето обучение, с цел да заеме поста. Това може да се преглежда и като условия за финансова непоклатимост на претендентите, поради че влиятелната служба ще ги подарява с по 400 лв. на месец, От това може да се заключи, че те би трябвало да имат някой богат вуйчо в Силициевата котловина или началник на швейцарска банка. Освен това кандидатът би трябвало да бъде икономист - въпреки всичко ще му се постанова да пресмята житейки уравнения от вида на " Aко публично ми заплащат по 400 лв., а аз изкарам от джоба си 600, тъй като толкоз коства да си платя сметките и храната, то какъв съм аз? Корумпиран? ".

Още една сметка " за висшисти " демонстрира, че в случай че двама родители с едно дете са заети в държавна работа с такава заплата, то фамилията ще живее под прага на бедността. Линията на бедността за 2019 е избрана на 348 лв., а по този начин образуваните 792 лв., разграничени на три члена на семейството, вършат тъкмо по 264 на човек.

Но другояче въпросният чиновник ще бъде претрупан с нелеката и публично значима задача да следи за корупционни практики и да управлява длъжностни лица срещу злоупотребата с състояние за персонално облагодетелстване. В една паралелна действителност може би ще се откри претендент с героизъм и морални правила, който като истински Дон Кихот ще брани с доспехи за 400 лв. законността. В нашата /българска/ реалност обаче властимащият, който позволява проблемите с числа, ще се снабди с един нископлатен стожер-роб, на който ще заплаща данък успокоение в не по-голям размер от заплатата му, защото икономическата логичност постанова по този начин. Или пък в КПКОНПИ са намерили някакъв различен метод да подтикват чиновниците си, с цел да не попадат в сходна корупционна взаимозависимост. 

На фона на сантименталния баснословен сюжет за неподкупният инспектор, се натъкваме на злободневно, банално и напълно правдиво несъгласие - правилата са си правила, само че сиренето е с пари. А както знаете Веспасиан, който наредил да се събира такса за прилагане на тоалетните, е произнесъл и друга популярна поговорка: Pecunia non olet или " Парите не миришат ". 

По-обидното за българите - в тази ситуация хората, търсещи работа в Пловдив, е че позицията на контрольор към корупционното бюро е една от най-ниско платените позиции на пазара на труда. Търсят се водачи за 1350 лв., продавачи с възнаграждение до 1135 лв., само че напълно обидното е, че заплатите на общите служащи с ценз начално обучение стартират от 650 лв.. 



И в случай че въпреки всичко нямате професионална брошура и не сте IT -специалист, ви предлагаме да се ориентирате към позициите в магазина или сладкарницата, които подсигуряват най-малко физическото ви оцеляване. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР