Колаж, , КремълПутин отправи ясно послание към Ердоган.Президентът на Русия

...
Колаж, , КремълПутин отправи ясно послание към Ердоган.Президентът на Русия
Коментари Харесай

Путин към Ердоган: Русия е отворена за преговори по зърнената сделка

Колаж,, Кремъл

Путин насочи ясно обръщение към Ердоган.

Президентът на Русия Владимир Путин сподели на турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган в понеделник, че Русия е отворена за полемики по отношение на черноморската зърнена договорка, съглашение, което оказа помощ за стартирането на украинското зърно на пазара и по този метод облекчи световната продоволствена рецесия, предава Ройтерс.

Русия се отдръпна от договорката през юли - година след посредничеството на Организация на обединените нации и Турция - оплаквайки се, че личният й експорт на храни и торове е изправен пред препятствия и че не доближава задоволително украинско зърно за страните в потребност.

Ердоган, който преди този момент изигра забележителна роля в убеждаването на Путин да се придържа към договорката, и Организация на обединените нации се пробват да накарат Путин да се върне към нея.

Говорейки при откриването на срещата им в черноморския курорт Сочи, Путин сподели на Ердоган, че се надява те да приключат преговорите за хъб за природен газ в Турция и сподели, че ще обсъдят и зърнената договорка.

" Знам, че възнамерявате да повдигнете въпроса за зърнената договорка ", сподели Путин на Ердоган. " Отворени сме за договаряния по този въпрос.

Ердоган сподели, че светът чака вести по въпроса със зърнения кулоар.

" Всички чакат какво ще излезе от днешната ни среща ", сподели той. " Вярвам, че известието на конференцията след срещата ще бъде значима стъпка за целия свят, изключително за африканските страни. "

Сделката имаше за цел да достави зърно от Украйна до международните пазари през Черно море и да облекчи световната продоволствена рецесия, която съгласно Организация на обединените нации се е влошила от пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари предходната година.

Русия и Украйна са два от основните селскостопански производители в света и съществени играчи на пазарите на пшеница, ечемик, царевица, рапица, рапично масло, слънчогледово семе и слънчогледово масло.

Преди диалозите с Ердоган украински публични лица споделиха, че Русия е подхванала през нощта въздушна атака срещу едно от огромните пристанища на Украйна за експорт на зърно.

Румъния отхвърли изказване на Украйна, че съветски дронове са паднали и се взривили на територията на членката на НАТО, написа

Путин сподели, че Русия може да се върне към договорката за зърно, в случай че Западът извърши обособен меморандум, координиран по едно и също време с Организация на обединените нации, с цел да улесни съветския експорт на храни и торове.

Въпреки че съветският експорт на храни и торове не е обект на западни наказания, наложени след нашествието на Русия в Украйна, Москва сподели, че рестриктивните мерки върху заплащанията, логистиката и застраховките са попречили доставките.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш сподели в четвъртък, че е изпратил на съветския външен министър Сергей Лавров " набор от съответни оферти ", ориентирани към възкръсване на договорката.

Едно от главните претенции на Москва е Руската земеделска банка да бъде още веднъж обвързвана към системата за интернационалните разплащания SWIFT. Европейски Съюз я изключи през юни 2022 година като част от широкообхватните наказания, наложени в отговор на нашествието.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова сподели в събота, че нещата, които се подразбират в съглашението, не са били изпълнени последния път, без да прецизира. В своя репортаж за срещата с Ердоган съветската държавна телевизия сподели, че обещанията, дадени на Русия, би трябвало да бъдат изпълнени.

Русия блокира украинските черноморски пристанища, откогато нахлу в своя комшия, и заплаши да третира всички плавателни съдове като евентуални военни цели, откакто се отдръпна от подкрепената от Организация на обединените нации договорка, която разреши на Украйна да изнася десетки милиони метрични тонове продукция.

В отговор Украйна разгласи " филантропични кулоар ", обхващащ западното черноморско крайбрежие покрай Румъния и България. В неделя трети транспортен съд, плаващият под либерийски байрак Anna-Theresa, излезе от Черно море през Истанбул през коридора.

Русия също по този начин разисква самодейност на Путин за доставка на до 1 милион тона съветско зърно на Турция на понижени цени за следваща обработка в турски фабрики и изпращане до най-нуждаещите се страни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР