Колаж ФлагманСтатия в хърватски вестник, възмущаваща се от разточителство на

...
Колаж ФлагманСтатия в хърватски вестник, възмущаваща се от разточителство на
Коментари Харесай

Имало ли е злоупотреба при ползването на правителствения „Еърбъс“ за партийни цели на ГЕРБ?

Колаж Флагман

Статия в хърватски вестник, възмущаваща се от разсипничество на българските управляващи, стигна до нашето Народно заседание. Повдигна се и въпросът дали представители на ГЕРБ не са пътували на държавни разходи за партийно мероприятие.

Днес министър председателят и ръководител на ГЕРБ Бойко Борисов бе в Народното събрание за присъединяване в парламентарен надзор, написа Флагман.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пък посредством декларация от името на парламентарната си група се обърна към ръководещите и към Борисов по този начин: „ Самозабравянето, възприятието за безотговорност, самодържието, което демонстрирате, през вчерашния ден бе разказано в Европа. „ България, дружно с Румъния и Хърватия, е измежду бедните страни членки на Европейски Съюз. Австрия пък е измежду по-богатите страни. Затова е забавно да се сравнят две фотографии, които демонстрират цялостното разминаване в харченето на държавни пари, когато става дума за политици - австриец и българин, пристигнали за Конгреса на Европейската национална партия в Загреб ”, написа хърватският ежедневник Jutarnji list. Там го пишат, уважаеми сътрудници! Първата фотография демонстрира младият Себастиян Курц, пътуващ в икономична класа на общите авиолинии. На втората - „ имаме опцията да забележим и идването на българския министър председател Бойко Борисов, който реши да пристигна в Загреб с държавната " птица ", способна да транспорти повече от 150 пасажери. Това е аероплан, носещ националните знаци на Република България ”, пишат хърватските медии. Държавната машина, с държавните знаци, пътува на партийно мероприятие на ЕНП. Изводите оставям на българския народ. “

Нинова добави: „ Хвалите се, че ще давате 40 лева на пенсионерите за Коледа. Колко такива добавки за какъв брой пенсионери коства този полет на държавни разходи за партийно мероприятие? “

От своя страна, Бойко Борисов отговори по следния метод: „ Себастиян Курц сега не е никакъв. Той не е канцлер на Австрия. Канцлерът на Германия беше с държавен аероплан. Премиерът на Гърция беше с държавен аероплан. А за жалост ние щяхме да се пребием с тоя „ Фалкон “ и ми беше свободен единствено „ Еърбъс “-а. Но дано припомня – този безусловно непотребен тогава на страната аероплан, който коства близо 100 млн. лв., заплатен тогава от вашето... докарани два такива държавни. С куп страдания върнахме единия. И този остана. “

Борисов зададе и контравъпрос - какъв брой заплати или пенсии коства на президента Румен Радев да отиде до Китай на държавни разходи.

„ Затова са купувани от вашата партия тези самолети. Затова! И всички страни в Европа го вършат. С едно или две изключения. То пести време. Пътуват делегации, прави се работа. Не споделям за какво е пътувал – просто да Ви покажа какъв брой сте дребнава “, обърна се Борисов към Нинова.

„ А и самолетът не е 150-местен, а е 80-местен. Той е от ниско тарифна компания поръчан тогава, с цел да се вземат някакви комисиони, по този начин, както и заменките на земите – очевидно това е вашата марка “, заяде се Бойко Борисов.

Той обаче не изясни за какво е употребен държавният „ Еърбъс “ за партийно мероприятие на ГЕРБ и ЕНП.

Последва имитация на Корнелия Нинова: „ Никой не оспорва правото Ви да пътувате с държавния аероплан. Затова са купени тези самолети – президентът, Вие да пътувате, само че на държавни визити, а не на партийни мероприятия на ГЕРБ в Европейската национална партия. “

В този миг от място Борисов се провикна: „ То е държавно! “

Нинова пък се възмути: „ То е партийно! Конгрес на ЕНП било държавно посещаване на България! “

Борисов още веднъж се провикна от място, че се срещнал „ с Пленкович “ (министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович – б.а.).

Корнелия Нинова пък настоя: „ Пътувайте си, когато сте на държавно посещаване, само че не използвайте парите на хората за партийните си потребности в ГЕРБ и в ЕНП! “

Последва ново изявление на Бойко Борисов от трибуната, като по тематиката за самолета той изясни следното: „ Да отговоря на нападката Ви: Аз съм бил и на двустранно посещаване в Хърватия с всички публични срещи с техния министър председател по тематиките, по които България следващата година е хазаин. “

Премиерът разяснява, че през 2020 година у нас ще има интернационалните конгреси и по тази причина била нужна съгласовка с хърватската страна.

„ И защото Хърватия по същото време е ръководител на Европейския съюз и също тези тематики се подвигат, ние с хърватите сега изготвяме графика на тези всички мероприятия – по какъв начин да бъдат извършени, че да се подвигат, а не да се сбият в спор едновременно или доста близко, да няма смисъл от тях. Това сме работили с Пленкович. А на Конгреса (на ЕНП – б.а.) – питайте ги публицистите! Отидох, гласувах в границите на 10 минути, сутринта и незабавно си потеглих след визитата. Не знам кое Ви е нервирало за присъединяване. Може би това, че Мария Габриел я избраха с най-вече гласове от всички. Съжалявам. Винаги съм се отнасял с огромно почитание към Вас... “

Корнелия Нинова в поредна имитация отвърна: „ Що се отнася до Мария Габриел - не сте прав. Не се дразним, когато българи са на високи постове. Това е самопризнание и за България. Дразним се, когато в тази сиромашия харчите парите на хората за персоналните си, партийни цели. Това са две доста разнообразни неща. “

Справка от формалните източници пък демонстрира, че просто в Хърватия тези дни са се състояли две събития – едно, обвързвано с работно посещаване на премиера Борисов, и друго, партийно – Конгрес на ЕНП.

На 20 ноември от пресцентъра на ГЕРБ оповестиха следното:

“Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов ще бъде отпред на делегацията на партията, която ще вземе присъединяване в конгреса на Европейската национална партия (ЕНП) в Загреб (Хърватия). Форумът ще се организира на 20 и 21 ноември 2019 година. По време на конгреса ще бъдат определени нови ръководител на ЕНП, заместник-председатели на партията и общоприет секретар. Във фокуса на конгреса са тематики като европейските вложения в районите и градовете след 2020, провокациите и споделените отговорности към Западните Балкани, вдишване на водачеството от страна на ЕНП във връзка с дейностите за климата, както и гласуването на „ Визия на ЕНП за устойчива планета “.

В състава на делегацията на ГЕРБ влизат още българският еврокомисар Мария Габриел, евродепутатите от ГЕРБ, двамата заместник-председатели на партията Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, кметове и регионални координатори на ГЕРБ. ”

В държавния уебсайт пък е посочено, че министър председателят „ Бойко Борисов ще е на работно посещаване в Република Хърватия на 20 и 21 ноември “.

Въпросът е до каква степен е редно представители на партия ГЕРБ да пътуват на държавни разходи за партийно мероприятие.

Случаят припомня и за проблема с орязването на дотациите за политическите обединения.

С гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи те бяха понижени от 11 на 1 лева на глас преди няколко месеца. Тънкият миг е, че партията на Борисов през годините е харчила едва и е натрупала десетки милиони от дотации, които стоят на влог в банка.

Докато останалите обединения са употребявали парите, които им се поставят за партийна активност, и в този момент не разполагат с запаси, което ги слага в неравностойно състояние.

Няма да е изненада, в случай че някой реши да се „ заяде “ и да подаде сигнал до прокуратурата за използването на държавния аероплан за партийни цели, което би могло да се пояснява като корист с обществени средства.

Друг е въпросът каква ще е реакцията на държавното обвиняване...

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР