Колаж: БулфотоАз няма да коментирам господин Рашидов, не съм му

...
Колаж: БулфотоАз няма да коментирам господин Рашидов, не съм му
Коментари Харесай

Банов: Рашидов е човек на крайностите, работя добре с него

Колаж: Булфото

" Аз няма да разясня господин Рашидов, не съм му гледал изявлението. Той е един извънреден художник. Това мога да кажа за него. И мога да кажа, че като всеки създател той е човек на крайностите. Аз с него работя добре ". Това съобщи министърът на културата Боил Банов във връзка рецензиите към него от страна на ръководителя на комисията по просвета в Народно събрание Вежди Рашидов, написа OFFnews.bg.

И добави, че на въпроса дали се употребява с доверието на министър-председателя, е добре да бъде запитан самият министър ръководител.

На днешната конференция в Министерство на културата бяха оповестени спомагателни ограничения за подкрепяне на културния бранш в страната. Взето е решение за спомагателна поддръжка към Национален фонд Култура с още 5 000 000 лв..

От на следващия ден Министерството на културата пуска стратегиите за финансиране. Те са, както следва:

стратегия за основаване на нови театрални постановки – 500 000 лв.,
стратегия за основаване на музика – 500 000 лв.,
стратегия за танцово изкуство – 500 000 лв.,
стратегия за образни изкуства – 500 000 лв..

Малко по-късно във времето ще започва стратегия разпространяване – 800 000 лв. Тази стратегия би трябвало да подкрепя всичко, обвързвано с разноските по представянето на разнообразни спектакли във всички сфери на изкуството.

2 500 000 през НФК досега са за най-засегнатите създатели – мярката, известна като " три минимални заплати ". Срокът е изминал, над 1000 са кандидатствалите по досегашните ограничения, а разглеждането на подалите документи тече сега. По тази стратегия, заради неспособност да се впишат в критериите повече от засегнатите, ще останат пари, съобщи министър Банов. Тези средства ще бъдат пренасочени.

Захранване на Национален фонд Култура ще има и в границите на структурна поддръжка – на организациите, които са одобрени, които имат лични културни пространства във всички сфери на изкуствата – дребни авторски кина, цирк, структури, които развиват активност за изява на създателите.

1 500 000 лв. ще е структурната поддръжка плюс още 700 000 лв. за дребни планове – дребни грантове (по сходство на Столична стратегия просвета, която пусна към този момент сходна програма).

Над 7 000 000 лв., които са за свободни актьори и организации за модерни изкуства, ще се разпределят и по Норвежката стратегия.

Освен това министър Банов акцентира, че НФК разпределя и 1 900 000 лв. в общоприетите си стратегии.

Все още не е обсъждано какво би трябвало да се прави с климатизацията в кина, музеи и галерии, призна Банов. Припомняме, че съгласно заповедта на здравния министър те могат да работят при съблюдаване на 30 % претовареност.

Методологията със субсидирането на билетите за спектакли и концерти за момента няма да се вкарва. Министерство на културата е минало към непосредствено финансиране на потребностите на всички държавни културни институти. Ако някой институт успее да премине в режим, в който може да се върне назад към методиката, той може да го направи, само че няма да става посредством общо решение на министерството, разясни още Банов.

Той разяснява и проблема със собствеността на Червената къща.

" В края на 50-те и началото на 60–те един от наследниците на огромния ваятел Андрей Николов подарява своята част на страната. Държавата взема и останалата част за държавна. Тя се трансформира в обществена държавна благосъстоятелност (каквото е и досега). Един от притежателите обаче  успява по неразбираем метод да си върне част от къщата посредством реставрация. Връща си първи надпартерен етаж, 12/14 елементи от ателието, връща си идеални елементи от двор и изби. " Клиринг Хаус " (наемателите от 2000 до предходната година) са плащали наем на Министерство на културата, само че са плащали наеми и на притежателя. Когато " Клиринг Хаус " банкрутират, става комплицирано. Собственикът е направил хостел. Галерията не може да влезе в контакт с него, с цел да му се заплаща наем и Червената къща да се употребява за изложба. В същото време няма предпочитание да продаде своят дял ", изясни още Банов.

Методологията със субсидирането на билетите за спектакли и концерти за момента няма да се вкарва. Министерство на културата е минало към непосредствено финансиране на потребностите на всички държавни културни институти. Ако някой институт успее да премине в режим, в който може да се върне назад към методиката, той може да го направи, само че няма да става посредством общо решение на министерството, разясни още Банов.

На въпрос дали в стратегия " Музика " ще се финансират и жанрове като поп-фолк, министър Банов съобщи, че има съществени критерии в стратегиите и това няма да се случи.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз. Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза.

Заглушиш ли последните сериозни гласове на дребното останали публицисти, ще чуеш първите гневни крясъци на улицата, а тя не е въоръжена с тефтерче и микрофон, не задава комфортни въпроси и не чака право на отговор от другата страна.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР