Колаж БНТИзлязоха актуални резултати от изборите за президент на Франция.Еманюел

...
Колаж БНТИзлязоха актуални резултати от изборите за президент на Франция.Еманюел
Коментари Харесай

Макрон и Льо Пен отиват на балотаж за президент на Франция

Колаж Българска национална телевизия

Излязоха настоящи резултати от изборите за президент на Франция.

Еманюел Макрон, който се пробва да завоюва втори президентски мандат, и водещата претендентка на националистите Марин льо Пен, отиват на втори тур на изборите във Франция. Той ще се организира на 24 април и задачата на президента да победи няма да е лесна за реализиране, тъй като по неофициални данни през днешния ден против него са дали своят вот общо 51% от гласоподавателите. Това са французи, симпатизиращи и на политически ексремни политици като Жан-Люк Меланшон и Ерик Земур.

Във Франция е неразрешено публикуването на екзит пол данни, само че през целия ден медии в Белгия и Швейцария посочваха по какъв начин се движат резултатите съвсем в действително време. Привечер завърши гласуването в селата и дребните градове, само че се изчакваше до 21 часа това да се случи и в Париж и по-големите градове, написа

Според данни на организация IFOP, основаващи се на реалн опреброени гласове, малко преди края на изборния ден Макрон е с преднине ат 1.3-1-5 процентни пункта пред Льо Пен. (24.7%-25.2% против 23.5-24%). " Гардиън " цитира малко по-голяма разлика (но не показва източника си) 28.6%-28.1% против 24.4-23.3%.Агенции даваха на Меланшон към 19-20%, а на Земур - 8% (колкото и на кандидатката на обичайна десница Валери Пекрес, която най-вероятно ще поддържа Макрон за балотажа).

С интерес се чака информацията какъв брой гласоподаватели не са излезли да гласоподават. По данни на социолозите от организациите Ipsos, Elabe, Harris Interactive и Ifop техният дял е сред 24% и 26.5%. Ако се окаже правилно, че над 26% не са отишли да пуснат гласа си, това се равнява на съвсем 13 милиона души. Макар сравненията с предходни избори да не са напълно правилни - заради разликите в броя на записаните гласоподаватели - това е с над 2.4 милиона души повече от вота през 2017 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР