Колаж: БНТДържавата ще стимулира работодателите да разкриват работни места за

...
Колаж: БНТДържавата ще стимулира работодателите да разкриват работни места за
Коментари Харесай

​Държавата ще стимулира работодателите да наемат хора с увреждания

Колаж: Българска национална телевизия

Държавата ще подтиква работодателите да разкриват работни места за хора с увреждания. За задачата са планувани повече от 4 милиона лв. и половина до края на годината, оповестява Българска национална телевизия.

``
реклама

Новата прогама за заестост на хора с уврежания е утвърдена и се чака идната седмица да бъде обнародвана в " Държавен вестник ".

 

53-годишният Боян е хладилен механик. Преди няколко години е диагностициран с чернодрбна цироза.
Боян Игнатов: Предишната работа бях напуснал, тъй като физическата ми опция нямаше по какъв начин да извършвам специалността си. В интерес на истината дълго време не си търсех работа, бях регистриран в Бюрото по труда.
Преди към 2 години от там му предложили работа в профилирано дружество за хора с увреждания, което се занимава с шивашки услуги.
Боян Игнатов: Съвсем инцидентно открих това занятие и сътрудниците ми дават да се развъртвам.
В предприятието работят още 14 души с увреждания, само че имат проблеми с реализирането на продукцията. 
Диана Гочева - шеф на профилирано дружество за хора с увреждания: В последната година сме на загуба. Ако наклонността се резервира, ще се наложи да се лишим, несъмнено, и от хора.
В сходна обстановка са множеството профилирани предприятия за хора с увреждания. Предвижда се част от продукцията им да се изкупува от компании, които не са изпълнили квотите за наемане на хора с увреждания и не желаят да заплащат компенсационна вноска. 
Диана Гочева - шеф на профилирано дружество за хора с увреждания: Би ни решила казуса тази крачка.
Бизнесът твърди,че компаниите не могат да открият дали са изпълнили квотите за хора с увреждания, тъй като нямали достъп до регистрите на ТЕЛК.
Димитър Бранков - Българска стопанска камара: В не дребна част от фирите към този момент са назначени и от дълго време работят хора с увреждания, само че работодателите нямат законово съображение да изискват тази информация.Любомира Аршинкова, Министерство на труда и обществената политика: Работодателите следва да преценяват на база на информацията, която имат за трудовите контракти на служащите и чиновниците, които работят при тях, дали имат такива служащи или се постанова да се разкриват спомагателни работни места.
До 10 хиляди лв. за откриване, пригаждане или съоръжение на работно място, бизнесът може да получи по новата Национална стратегия за претовареност на хора с увреждания.
Любомира Аршинкова, Министерство на труда и обществената политика: Ефектът, който търсим е резистентност на работното място, постоянни работни места.
Срокът, който работодателите имат да изпълнят квотите за тази година, изтича в края на месеца. През юли стартират инспекции на Главната ревизия по труда.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР