Кола се вряза в метростанция до столичен мол, две жени

...
Кола се вряза в метростанция до столичен мол, две жени
Коментари Харесай

За 9 месеца: 383 загинали на пътя, от тях - 1,6% в катастрофи, причинени от пияни и дрогирани

" Кола се вряза в метростанция до столичен мол, две дами починаха ", " Загинал и двама ранени при конфликт на Околовръстния път в София ",  " Дрогиран водач опустоши 14-годишно дете в Казанлъшко, арестуван е ", " Пиян водач на 78 година се заби в кола на майка с бебе " - това е единствено дребна част от заглавията за трагичните произшествия, породени от водачи в нетрезво положение през последните няколко месеца. Помнят се още редица сходни случаи, в които почтени жители - деца, родители, възрастни - стават жертва на водачите, решили да седнат зад кормилото след използването на алкохол или опиати.

Ежедневно Министерството на вътрешните работи разгласява статистика, отчитаща сериозен брой тествани от полицейските чиновници водачи, чиито проби за упойващи субстанции са дали позитивен резултат. Именно поради това Dir.bg ревизира какъв брой са тежките пътнотранспортни катастрофи, провокирани от такива водачи, какъв брой са жертвите в тези произшествия, къде и по какъв начин се ревизират пробите за опиати, както и има ли наказване за нетрезвите водачи.

Според данните, изпратени от Министерство на вътрешните работи особено за Dir.bg, от началото на година до септември са станали общо  4857 тежки катастрофи с 383 починали и 6177 ранени , като от тях единствено 1,5% са породени от водачи под въздействието на алкохол и/или дрога.

Пътните произшествия с пияни са 64, а в тях са починали 4-ма души и са потърпевши 75 . Броят на тежките катастрофи, провокирани от водачи с опиати в кръвта, е 11 - с две жертви и 13 ранени жители. Простите калкулации демонстрират, че само 1,6% от всички починали във войната по пътищата са взели участие в случай с лидер в нетрезво положение .

Пробите за дрога - от кой момент, по какъв начин и къде

След злополуката, в която почина Светомира от Шумен, а 18-годишният провинен се оказа, че не е дрогиран, а под зъболекарска анестезия, стартира да се повдига въпросът за точността на полевите проби за опиати. Редица униформени потвърдиха, че пробите постоянно дават неверни резултати, след което се постанова дълго очакване на кръвните проби. 

На въпрос от коя година се вършат инспекции на водачи за опиати, от Министерство на вътрешните работи дадоха отговор следното:

Първоначалната правна наредба на интересуващата Ви проблематика е открита с Наредба №9 за реда за определяне използването на алкохол или друго мощно упойващо вещество от водачи на моторни транспортни средства, обнародвана в Дъждовни води, бр. 62 от 8 август 1980 година Впоследствие, посочената разпоредба е анулирана с приемането на нова разпоредба от средата на 2001 година, която е модифицирана, а по-късно и анулирана от настоящата все още Наредба №1 от 19 юли 2017 година за реда за определяне концентрацията на алкохол в кръвта и/или използването на наркотични субстанции или техни аналози, обнародвана в Дъждовни води, бр. 61 от 28 юли 2017 година

Управлението на моторно транспортно средство след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози е криминализирано с изменение на Наказателния кодекс (НК), обнародвано в Дъждовни води, бр. 21 от 2000 година, като е основана нова алинея 3 в границите на наредбата на член 343б от Наказателен кодекс ( " Който ръководи моторно транспортно средство след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози, се санкционира с отнемане от независимост до две години " ). Впоследствие, през 2015 година с промени на Наказателен кодекс, обнародвани в Дъждовни води, бр. 74, размерът на наказването за този тип закононарушение от общ темперамент е повишен, като е планувано " отнемане от независимост " за период от една до три години и " санкция " от петстотин до хиляда и петстотин лв.. Със същите промени, като обособен незаконен състав е закрепено повторното ръководство на моторно транспортно средство след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози, което надлежно е и по-тежко наказуемо, а точно с " отнемане от независимост " от една до пет години и с " санкция " от петстотин до хиляда и петстотин лв..

Dir.bg попита и има ли статистика която да регистрира какъв брой от позитивните резултати при полеви тест са доказани и след кръвна проба, какъв брой водачи са отказали кръвна проба след положителен полеви тест от началото на годината, както и броя на позитивните проби, които не са били доказани с кръвна проба . Тези въпроси обаче останаха без отговор.

Въпреки това от Министерство на вътрешните работи обясниха, че пробите за определяне концентрацията на алкохол в кръвта, дружно с талона за проучване, се изпращат в няколко лаборатории в страната, според къде се е случило произшествието. За областите София-град, София-област, Кюстендил, Перник и Благоевград те се обработват от експертите в химическите  и химико-токсикологичните лабораториите на МБАЛ " Света Анна " и МБАЛ - София, при Военномедицинската академия. За Варна, Добрич, Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Велико Търново и Русе пробите се вършат в МБАЛ " Св. Анна - Варна " и МБАЛ - Варна, при ВМА. Резултатите от тестванията за областите Плевен, Видин, Враца, Ловеч, Габрово и Монтана излизат от ЦСМП - Плевен. За останалите области - Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас, пробите се обработват в лабораторията на Медицинския факултет към Тракийския университет.

От Министерство на вътрешните работи показват още, че в Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи също се вършат такива проби, както и в научно-техническа лаборатория при регионална дирекция на Министерство на вътрешните работи (ОДМВР) при положение, че разполага с нужните благоприятни условия за проучване на такива проби.

Относно установяването на използването на наркотични субстанции или техни аналози, пробите кръв или урина се изпращат в профилираната химико-токсикологична лаборатория на МБАЛ - София, при ВМА, в профилираната химико-токсикологична лаборатория на МБАЛ - Варна, при ВМА, в профилираната химико-токсикологична лаборатория към Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи, в научно-техническите лаборатории към ОДМВР или в Националния институт по криминалистика при Министерство на вътрешните работи.

В края на октомври служебният вътрешен министър Иван Демерджиев коментира в коридорите на НС проблема с бавенето на резултатите от проби. Тогава той съобщи, че Министерство на вътрешните работи работи по организацията, тъй че тази процедура да бъде ускорена и да става до дни. Демерджиев моли и за инспекция от страна на прокуратурата за голям брой прекъснати досъдебни производства поради " чадъри ".

Има ли санкции

От прокуратурата предоставиха статистика особено за Dir.bg, съгласно която единствено за първите шест месеца от годината са формирани 4179 досъдебни производства против пияни и дрогирани водачи.

Наложени са общо 8568 санкции - 520 души са с ефикасни ограничения " отнемане от независимост ", 3033 са получили условни присъди, 8 души са на пробация, на 1759 провинили се е наложена санкция, " други санкции " са получили 3248 пияни или дрогирани водачи.

Dir.bg попита и за прекратените досъдебни производства, за които осведоми Иван Демерджиев, само че прокуратурата не води такава статистика.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР