Кола на инспекторите на ОЗОХ, заснета в Дамаск във вторник

...
Кола на инспекторите на ОЗОХ, заснета в Дамаск във вторник
Коментари Харесай

Заради стрелба инспекторите на ОЗХО пак не успяха да стигнат до Дума


Кола на инспекторите на ОЗОХ, снимана в Дамаск във вторник

Пристигането на интернационалните инспектори по химическите оръжия на мястото на офанзивата с токсичен газ в сирийския град Дума бе отсрочено, откакто там избухна пукотевица по време на визитата на преден екип по сигурността на Организация на обединените нации, съобщи Ройтерс, цитирайки неназовани източници.

Екипът на Организация на обединените нации влезнал в Дума, покрай Дамаск, с цел да направи оценка на ситуацията преди плануваното посещаване на инспекторите от Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО), споделиха източниците, осведомени с неговата стратегия.

Не се оповестяват детайлности при какви условия се е стигнало до стрелбата.

Според един от източниците екипът бил посрещнат от протестиращи, искащи помощи, и тогава се чула пукотевица. Екипът на Организация на обединените нации побързал да се отдръпна.

Вчера непрекъснатият представител на Сирия в Организация на обединените нации сподели, че инспекторите на ОЗХО ще стартират работа в Дума през днешния ден, в случай че предварителният екип по сигурността реши, че ситуацията там не е рискова.

Източник от Организация на обединените нации обаче съобщи, че инспекторите от ОЗХО няма да дойдат в Дума през днешния ден и не уточни по кое време ще стане това, нито дали визитата им към този момент е отсрочено.

Екипът на ОЗОХ дойде в Дамаск още в събота, само че не му бе разрешено да влезе в намиращия се в близост град Дума поради " проблеми със сигурността ", изтъкнати от Русия.

Съединени американски щати, Франция и други западни сили упрекнаха сирийското държавно управление и съдружника му Русия в съзнателно закъснение на задачата на ОЗХО и показаха опасения, че мястото на хипотетичната химическа офанзива, осъществена на 7 април, може да бъде манипулирано от съветските военни и силите на сирийския режим, които в това време завзеха Дума.

В дните след обгазяването на града, който бе последна цитадела на опозицията на сирийския режим в този регион, той мина под контрола на съветските сили и сирийското държавно управление, което даже се похвали, че е провело " пречистване " там.

На 14 април рано сутринта Съединени американски щати, Англия и Франция започнаха въздушни удари против три обекта в Сирия, целящи да унищожат уреди с химическо оръжие на режима на Башар Асад.

Сирийското държавно управление и Москва настояват, че претекстовете на западните сили са изфабрикувани, защото химическа офанзива не е имало. В същото време не позволяват в Дума инспекторите на ОЗОХ, които биха могли да открият какво се е случило.

Опозиционни деятели, медицински организации и избавителни служащи обявиха, че над 40 души са били убити, когато аероплан е хвърлил варелни бомби, цялостни с токсични химикали, върху град Дума, който тогава бе следен от бунтовническите сили.

Русия твърди, че видеата и фотосите от химическата офанзива са били фалшифицирани от английското разузнаване.

Въз основа на информация от открити източници и от разследващите си служби, Съединени американски щати, Англия и Франция показаха убеденост, че е употребен хлорин, а евентуално и нервнопаралитично вещество.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР