Коктейлите! Лятото се задава и искам да ви подготвя с идеи

...
Коктейлите!
Лятото се задава и искам да ви подготвя с идеи
Коментари Харесай

Едно мохито, моля!



Коктейлите!
Лятото се задава и желая да ви приготвя с хрумвания за положително въодушевление и незабравими, плажни празненства. Жегите не допускат доста ястие, само че пиенето не би трябвало да стопира. И до момента в който през зимата може да си позволим 1-2 ракии, водка или чаша уиски, в този момент би трябвало да сме по-внимателни с алкохола, само че не и за сметка на изтънчения усет. Златната среда в този случай се явяват коктейлите – разхладителни, леки и изкушаващи! Няма да се спирам на черноморските класики като „ Облак “ – мента и мастика, нито на обичаното на немските летовници „ Шприц “ – бяло вино с газирана вода, само че ще ви пренеса на горещите карибски плажове с няколко международни митове:




1. Мохито!
Люлката на „ Мохито”-то, както се популяризира из туристическите справочници, е дребното ресторантче в остарялата част на Хавана – „ Ла Бодегита дел Медио “ или „ Магазинчето от средата “. Преди 100 години там е имало бакалница, а дамата на бакалина се е славила като огромна готвачка. Всеки, който наминавал да купи кило фасул, ориз или пакет захар, не пропущал да надникне в задния двор, където стопанката приготвяла неповторимите си кубински специалитети. Скоро бакалинът забелязал, че клиентелата повече се интересува от манджите на госпожата му, в сравнение с от продуктите му, за това преобразувал магазинчето напълно в ресторант. Мястото се трансформирало в обичано на всички писатели, актьори и столичните бохеми. Хемингуей е обичал да си почива във вътрешното дворче от жегите и стопанката го е черпила с едно „ лекарство “ срещу горещини – мохито - мокричко. „ Ми мохито ен ла Бодегита и ми дайкири ен ел Флоридита “, е обичал да споделя литературният талант: „ Мохитото ми в Бодегита, а дайкирито ми във Флоридита! “. Сега ще ви показва истинската рецепта, както го е приготвяла донята, а не, както в този момент го сервират нашите бармани:
Сокът от половин прясно изцеден лайм се изсипва във висока, водна чаша, дружно с 2 ч.л. захар и листата на 1 филиз йерба буена. Това растение е кръстоска от мента и други тропически билки, като се е получил един доста натоварен усет на подправката. В България е мъчно да се откри, за това използвайте прясна мента, а в краен случай може и с джоджен. Листата, захарта и лаймовият сок се счукват добре с дървено чукало в чашата. Добавят се 60 млл бял или тригодишен ром „ Хавана клуб “ и чашата се добавя с късчета лед и газирана вода. За украса се поставя още един филиз прясна мента, а на ръба на чашата се закача резенче лайм. Нищо повече!



2. Другото обичано на Хемингуей място е елитният ресторант „ Ел Флоридита “, където пък са измислили прословутото „ Дайкири”.
Интериорът е все същият, както през 40-те – огромни, овални дивани, фрески от колониалното време, тежки, кадифени пердета, а на дървения бар, в левия ъгъл се е подпрял бронзов Ърнест, умислен над идващия си Нобелов план. Барманите са си със същите червени сака и бели папийонки, както по негово време, а към всеки коктейл дайкири наложително ви сервират и чинийка с бананов, солен чипс.
Ето и тяхната рецепта:
В блендер слагате на коктейл по 2 с.л. захар, сока на половин лайм, 60 млл бял или тригодишен ром „ Хавана клуб “, 1 ч.л. ликьор „ Марискино “ /това е бял ликьор, който се прави от череши, само че може от круши или ябълки/, 1 ч.ч. ситно начукан лед. Слагате всичко да се смели на висока скорост до приемане на фрапе – сняг. Сервирате в чаши за мартини или шампанско с две къси сламки и декорирате с черешка за торта. Ако намерите в „ Метро “ от зелените, едри банани, не пропускайте да приготвите и типичното мезе – банана чипс. Обелете и нарежете на доста тънки шайби бананите. Сгорещете олио във фритюрника или в дълбока тенджерка. Пускайте банановите шайби една по една в горещата лой /ако ги пускате на куп, ще се слепнат/, бъркайте, с цел да не залепнат една за друга и когато добият златист цвят, ги извадете да се отцедят върху кухненска хартия. Поръсете със сол и поднесете като мезе към дайкирито.



3. Куба либре

Този коктейл е от по-новата история на страната им и даже се приказва, че е персонално заплетен от Фидел Кастро. В първата година след революцията Фидел и държавното управление не са имали публична постройка и са употребявали жилищата на хотел „ Хилтън Хавана “, понастоящем „ Хавана либре “, като щаб-квартира и офиси. Там постоянно в паузите, с цел да се разхладят, са поръчвали от ресторанта студена кока-кола, лайм и ром, несъмнено. Тогава на някой от революционерите му е хрумнало да смеси тези три съставния елемент и по този начин се е получил невероятният „ Куба либре “ или Свободна Куба.
Сипете в дълбока, водна чаша 60 млл бял или тригодишен ром „ Хавана клуб “, изстискайте вътре и половин лайм, като оставите и половинката цитрус в чашата. Прибавете няколко кубчета лед и допълнете чашата със студена „ Кока-кола “.



4. Сега да ви трансферира от горещите кубински плажове на не по-малко разгорещения карнавал в Рио де Жанейро. Там царицата на самбата е нейно величество „ Кайпириня”!
Сипете в чаша за уиски 2 ч.л. захар, сока от половин лайм, нарязаните късчета от лайма и счукайте всичко с дървено чукало. Добавете 60 млл бразилски ром „ Кашаса “ и допълнете чашата с леденостудена вода.



5. Продължаваме плажното си странствуване по красивите плажове на остарялата столица на Бразилия – Салвадор да Баия. Там не трябва да пропускате истинската „ Пиня колада “ или прецеден ананас.

В блендера зареждаме 1 к.ч. бял ром, 3 к.ч. сок от ананас, 1 к.ч. кокосово мляко и 1 ч.ч. ситно натрошен лед. Разбиваме всичко на гъст коктейл, изсипваме във високи, водни чаши, които ги гарнираме с късчета ананас. Поднасяме с дебела сламка.



6. Хващаме кораба от остарялото пристанище на Салвадор и акостираме на остров Козумел в Мексико. Там специалитет е „ Коко локо “ – луксозен коктейл, който се сервира в кокосов орех.
Вече в много супери може да се намерят обелени и подготвени за консумация кокосови орехи с водата вътре.
Заредете шейкъра с по 25 млл бял ром, водка, текила, сока на 1 лайм, 50 млл кокосово мляко, водата на един кокос и 1 ч.ч. счукан на ситно лед. Хубаво раздрусайте в шейкъра всички съставки, прецедете коктейла и го изсипете назад в кокосовата черупка. Сервирайте със сламка, а за мезе предложете кокосовата ядка, нарязана на части, поръсена със сол, сок от лайм и малко табаско.



7. Не може да пропуснем фенси плажовете на Малибу в Калифорния и да не опитаме там „ Май тай “!

Смесете в шейкъра 60 млл ром с по 20 млл „ Малибу “, „ Амарето “ или различен бадемов ликьор, сок от лимон, сок от гренадин, 50 млл сок от портокал и 75 млл сок от ананас. Разбийте в шейкъра всичко дружно с 1 ч.ч. счукан лед и изсипете коктейла, без да прецеждате във висока, коктейлна чаша. Гарнирайте с късчета ананас, портокал, черешка за торта и филиз прясна мента. Поднесете със сламка и коктейлно чадърче.



8. И за свършек на морското ни странствуване, ще ви заведа на един емблематичен плаж, обичан на всички нюйоркчани – Лонг Айлънд, където е основан прословутият им леден чай или „ Лонг Айлънд айс тий “:
Този коктейл спада към по този начин наречените „ Лонг дринк “ или дълги коктейли. В шейкъра сипете по 25 млл водка, текила, бял ром, джин, „ Трипъл сек “ или портокалов ликьор, сока от един лимон. Добавете 1 ч.ч. счукан лед, 50 млл „ Гум сироп “ – елементарен сироп от завряла вода със захар в съответствие 2 към 1, до момента в който не се разтопи изцяло захарта, и овкусен с мента. Раздрусайте добре шейкъра, прецедете всичко във висока чаша и допълнете с кока-кола. Внимавайте, тъй като името подвежда – това не е никакъв чай, само че разхлажда и основава същото положително въодушевление като адаша си!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР