Кокосовите острови в Индийския океан и плажовете им са обсипани

...
Кокосовите острови в Индийския океан и плажовете им са обсипани
Коментари Харесай

Отдалечен австралийски архипелаг е потънал в отпадъци

Кокосовите острови в Индийския океан и плажовете им са обсипани с 414 млн. боклуци , заяви ДПА. Според изчисленията на учени от университета на Тасмания те тежат 238 тона. Сред отпадъците има 373 000 четки за зъби и 1 млн. обувки.
 
Архипелагът е на към 3000 км от австралийския северозападен бряг, покрай индонезийския остров Суматра. Според броене от 2016 година популацията му е 550 души.
 
Ръководителят на проучването Дженифър Левърс посочи, че сходно скупчване на отпадъци край дребни острови с лимитирано население е показателно за количеството на пластмасовите боклуци , които се движат в международния океан.
 
Струпалите се край Кокосовите острови боклуци се състоят най-вече от пластмасови произведения за еднократна приложимост - капачки, сламки, както и огромен брой обувки и джапанки.
 
През 2017 година Левърс откри, че отдалеченият и ненаселен остров Хендерсън в Южния Тихи океан е най-замърсеният с пластмаса в света. Според създателите на проучването в океаните има 5,25 трлн. пластмасови боклуци.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР