Коко, световно известната горила, която говореше на жестомимичния език, почина

...
Коко, световно известната горила, която говореше на жестомимичния език, почина
Коментари Харесай

Почина Коко, горилата, която говореше

Коко, международно известната горила, която говореше на жестомимичния език, умря на 46 години в Калифорния, заяви фондацията, грижеща се за нея.

Маймуната, родена на 4 юли 1971 в зоопарка на Сан Франциско, прекара целия си живот в Калифорния. Тя е умряла в съня си, предава Франс прес.

" Способностите на Коко да се показва с жестове и нейната емпатия превзеха духа и сърцето на милиони хора. Тя беше доста обичана и ще ни липсва доста “, съобщи фондацията.

От 1972 година младата животинска психоложка Фраснин Патърсън стартира да учи Коко на езика на знаците, преди да продължи образованието си в Станфорд и да основе фондацията за образование на горили, живеещи в плен.

Koko овладява над 1000 думи и основава същинско другарство с Патерсън. През годините е воин на доста репортажи, които я трансформират в звезда – като се стартира корицата на „ Нешънъл джеографик “ през 1978, която демонстрира по какъв начин Коко се снима, до момента в който се гледа в огледалото.

След това Коко се популяризира още веднъж с привързаността си към първото си коте, което назова All Ball и дружно с което станаха герои на детската брошура Koko`s kitten. След гибелта на котката, ударена от кола, Коко потъна в тъга в продължение на месеци. После имаше и други котки, към които се отнасяше с деликатност и любов.

Историческо е видеото от срещата й с комика Робин Уилямс през 2001 година

Коко обичаше рисуването и участваше в диалози с почитателите си в интернет. На тестванията за просветеност Коко получаваше сред 70 и 95 точки, при 100 естествени за човек. Макар че имаше и учени, които оспорваха качествата й, горилата беше определяна като икона на междувидовото другарство.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР