Как поставянето на живота й „в перспектива“ помогна на Коко Гауф да се справи с напрежението по време на US Open

...
Коко Гауф беше безмилостна и напълно доминираща на своя четвъртфинал
Коментари Харесай

Коко Гауф беше безмилостна и напълно доминираща на своя четвъртфинал на US Open срещу Йелена Остапенко, губейки само две игри в мач, който можеше наистина да притесни младата американка.

Остапенко, макар и помрачен от непостоянство, се очакваше да постави сериозни въпроси за титлата на Гауф след впечатляващо представяне в Ню Йорк, но беше лесно отхвърлен с 6-0 6-2 за малко повече от час.

Гауф отново издигна играта си на едно ниво през този сезон – особено през втората половина на годината – докато 19-годишната продължава изкачването си към тенис звездата.

Тези подобрения бяха напълно изявени срещу Остапенко, като Гауф задушаваше силата на опонентката си със собствени бумтящи удари от земя и, което е изключително важно, прецизност и последователност на ниво, които латвийката не успя да намери.

Подобряването на физическите качества на Гауф беше ясно за всички във Флашинг Медоус, но световният номер 6 даде представа за процеса на изграждане на умствената издръжливост, необходима за постигане на дълбоки удари на турнири от Големия шлем.

„Мисля, че това е уникално за всеки човек“, каза тя пред репортери. „Идва с проба и грешка. Това, което научих за себе си е, че в тези моменти не трябва да оказвам толкова голям натиск в тези мачове, защото когато играеш на тези турнири, напрежението винаги е голямо.

„Те са толкова интензивни и винаги искаш да побеждаваш. Просто се научих как да се справям с това по-добре, колкото повече достигнах това ниво. Имате хора, които някак си го правят още когато идват на турне и някои, които трябва да се научат.

Гауф празнува победата си над Остапенко. Гауф празнува победата си над Остапенко. Анджела Вайс/AFP/Getty Images

„Мисля, че това е само част от живота и само част от ученето. Ето защо понякога някой има страхотен резултат, например когато излиза от портите, и след това е трудно да го подкрепиш, защото просто никога преди не си бил в тази позиция.

„Колкото повече изпадах в тази позиция, толкова повече успявах да се науча как да се справям с нея.“

„Имам щастлив живот“

Този натиск ще се засили още повече, когато Gauff се изправи срещу Karolína Muchová на полуфиналите на US Open в четвъртък.

Светлината на прожекторите никога не е по-ярка върху играч, отколкото когато играе на домашен турнир от Големия шлем, но Гауф се справи със случая със зрялост, която опровергава годините й, като нито веднъж не изглежда страдаща под тежестта на очакванията.

Тийнейджърката обаче признава, че не винаги е било така и да може да се справи с напрежението, както прави сега, е процес, който отнема време.

Сред нещата, които помогнаха най-много за този процес, каза Гауф, беше да постави живота си „в перспектива“, когато започна да се чувства претоварена.

„Първоначално мислех негативни неща“, спомня си тя. „Като защо има толкова голям натиск? Защо това е толкова трудно? Бла бла бла. Осъзнавам донякъде, че това е натиск, но не е. Имам предвид, че има хора, които се борят да изхранят семействата си, хора, които не знаят откъде ще дойде следващото им хранене, хора, които трябва да плащат сметките си.

„Това е истински натиск, това е истинска трудност, това е истинският живот. Аз съм в много привилегирована позиция, плащат ми да правя това, което обичам, и получавам подкрепа, за да правя това, което обичам. Това е нещо, което не приемам за даденост.

„Така че наистина поставям живота си в перспектива и особено в Ню Йорк, просто имам чувството, че виждате тази перспектива много повече, особено в сравнение с мястото, където живея“, добави Гауф. „Имам щастлив живот и трябва да му се наслаждавам.

Гауф умело се справи с напрежението по време на US Open. Гауф се справи експертно с напрежението по време на US Open. Тим Клейто/Корбис/Гети изображения

„Знам, че има милиони хора, които вероятно искат да бъдат в тази позиция, в която съм сега, така че вместо да казвам „Защо това, защо това?“, трябва просто да си кажа „Защо не аз? Защо не се наслаждавам на това?“ Трябва.

Гауф каза, че сега „се забавлява толкова много“, играейки тенис, и това удоволствие е видимо за всички, когато излезе на корта. „Просто си казах: „Човече, трябва да се наслаждавам на това“, обясни тя.

Това удоволствие се разпростира и в нейните интервюта и пресконференции, където Гауф е приветлива, автентична и забавна, черти, които все повече я харесват не само на феновете в САЩ, но и на тези по света.

Помага, каза Гауф, „да не мислиш за резултатите“ и вместо това да се съсредоточиш само върху забавлението.

„Живея щастлив живот и съм толкова благословен. Не искам да го приемам за даденост“, каза тя. „Така че това е причината, поради която мисля, че просто поставям живота си в перспектива и осъзнавам колко съм благодарна и благословена.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР