Кокаин, хероин, трева... познатите наркотици постепенно биват измествани от синтетични

...
Кокаин, хероин, трева... познатите наркотици постепенно биват измествани от синтетични
Коментари Харесай

Хашишово масло от Китай плъзна на пазара, убива наред

Кокаин, хероин, трева... познатите опиати последователно биват измествани от синтетични на родния пазар. Заради, цена, по-лесен достъп и не на последно място - мода.

Нови психоактивни субстанции, главно синтетична дрога, проникват у нас. Стандартните проби не ги ловят, а единствено от кръвни проби.

Проблемът е, че те се внасят най-вече от Китай като суха растителна маса, само че обработена с над 200 субстанции, синтетични канабиноиди, в половината от случаите те предизвикват гибел поради свръхдоза. Това заяви доктор Борислав Станчев от дирекция "Превенции " в община Варна, който взе участие в акцията на съдружие „ Отвори очи”.

"В последно време доби много огромна известност и добива все по-голяма известност по този начин нареченото хашишово или марихуаново масло. Това не е хашиш. Това е извлек.

Обработва се с едни специфични химически разтвори и се извлича тетрахидроканабинол, при което той е с доста висока централизация - 80% и нагоре. Често се продава под формата на ампулки, които се накапват било на тютюн, било на смески за пушене, а може да се продават и като ампули, подготвени за пушене в електронни цигари.

Това напоследък е някаква мода, която е превзела Съединените щати и Европа. Има го несъмнено, и тук ", съобщи Станчев, представен от dnes.bg.

Съвременната марихуана към този момент не е "мека " дрога, тя е генномодифицирана, дейното й вещество е сред 10 и 50 % и използването й води до шизофрения, сподели началникът на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна проф. Снежана Златева.

Златева добави, че най-вече интоксикации се получават при използвалите амфетамини, метаамфетамини и екстази. Това е най-популярната измежду младежите дрога, а постоянно води да свръхагресия и насърчаване на психози, изясни специалистът.

По думите й се стига и до свръхвъзбуда на целия организъм, което предизвиква инсулти и инфаркти

Тя добави, че през последните две години Варна е "залята " от евтини опиати, има и данни за незаконни лаборатории в крайните квартали на града.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР