Кожата е показател за състоянието на тялото. При много заболявания

...
Кожата е показател за състоянието на тялото. При много заболявания
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаем за обривите по тялото

Кожата е индикатор за положението на тялото. При доста болести на вътрешните органи има присъщи кожни прояви, известни още като обриви.
Обривите, като предписание, са признак на зараза с вируси, бактерии или алергии. Обривите могат да се появят по цялото тяло. Понякога основават мощен дискомфорт (сърбеж, болежка, парене, стягане, изтръпване), от време на време отминава безболезнено.
Кога и къде се появяват обриви
Обривите се разграничават по мястото на локализация, нюанс, експедитивност на появяването, пълнене, чувства, текстура, стадии на развиване и така нататък Някои типове обриви са неспецифични и могат да зародят вследствие на разнообразни аргументи. Само експерт може да сложи точна диагноза. Това става след събиране на анамнеза и осъществяване на нужните лабораторни и инструментални проучвания.
Ако се появи обрив и не е известно в следствие, на какво е предизвикан, неотложно се консултирайте с доктор. Прокрастинацията може да докара освен до затруднения, само че и до заразяване други членове на фамилията и другари. Последното, изключително, в случай че заболяването се окаже инфекциозна.
Видове обриви
Обривите биват първоначални и вторични. Първичните се появяват при здрава дерма, а вторичните на същото място по-късно, в случай че първите прояви не са били лекувани в точния момент.
Първични кожни обриви
Съществуват няколко типа примитивен обрив. По това по какъв начин наподобяват и при какви болести се следят.
Папула (нодул) – съставлява подутина на кожата с друг цвят или консистенция. Няма наличие, изчезва също толкоз бързо, колкото и появяването му. Размерът е разграничен на 3 групи: от най-малките 1-3 мм, до огромните 1-4см. Заболяването се характеризира с дълбочина и съществуване на инфектиране. Наблюдава се, както по лицето, по този начин и върху други елементи на тялото.
Тип възел - също няма празнина, само че за разлика от папула има размери до 10 см или повече. Може да е инфекциозен и невъзпалителен обрив. Простира се на огромни дълбочини. След излекуването му, на засегнатия сектор остава белег.
Друг тип обрив се простира в дълбочините на кожата, размерът не надвишава 1 cm. Цветът на инфектираното място, може да се изменен, образуванието се издига над повърхността. Той също оставя белег.
Пустулата (абсцес) е детайл на обрив, затрупан с тъничък филм и гной от вътрешната страна. Той е разграничен на 4 типа - ектима, конфликтни пъпчици, повърхностни и дълбоки фоликулни циреи:
Конфликтите обриви са лекомислен с избрана конструкция и пространство с гной. Цветът на кожата се трансформира до червеникав. Наподобява балон. Когато се разчеше, бразува кора, тя изчезва и получената пигментация продължава известно време.
Ектимите са към този момент дълбоки нефоликуларни пустули, те имат гнойно дъно и съществуването на подобен обрив по кожата постоянно води до белези.
Повърхностните фоликуларни пустули са отчасти ситуирани във фоликула (заемат към 60%) и отчасти засягат папиларния пласт. Приблизителен размер 1-5 мм. След лекуването не оставят белези, пигментация, следи от рани.
Дълбоките фоликуларни циреи заемат целия фоликул и всички пластове на дермата. Сортове - циреи и карбункули. Също оставя белези.
Изпъкналият вид обрив е кръговиден в основата и има неправилна форма. Когато папиларният пласт на дермата набъбва, се образува мехур. Такъв е червеникав, от време на време малко белезникав в центъра. Изчезва без диря. Задържа се най-много няколко дни. Провокаторите на обриви са алергии, уртикария, токсикодермия, ухапвания.
Мехурчета обрив – те са с хеморагично наличие. Размерите им доближават до 0,5 см. Мехурчетата се отварят и се демонстрират като ерозия. Този тип се демонстрира по ръцете, краката, лицето и други елементи на тялото, без изключение. Причините за появяването са екзема, варицела, херпес, херпес зостер, алергии.
Петно ​​с размер 1-5 mm е особено за инфекциозни болести (например, страдащи от коремен тиф). Основният признак е неналичието на подутина. Границите са ясни или размити, закръглени или неравномерни.
Еритема - за разлика от предходния вид обрив, тук се следи подутина. Цветът е яркочервен. Често се появява с нетърпимост към избрани плодове, медикаменти, UV лъчи. Може да се следи и при ревматизъм, инфекции - в тези случаи като признак се открива нодуларна или ексудативна еритема.
Петното като част от кожа с прозрачен цвят. Такова може да бъде инфектиране или пигментиране. Кожата постоянно се зачервява, придобива кафеникав, синкав или различен вид сянка или става бледа. Това включва дерматит, сифилис, тиф, витилиго и други
Лилави кръвоизливи, могат да бъдат дребни или много огромни, демонстрират съществуването на болест. По-специално, могат да бъдат породени от левкемия, хемофилия, болест на Верлхоф и други
Вторични кожни обриви
Вторичните кожни обриви се образуват, когато човек не отиде при лекаря, не откри аргументите за първичните формирания или лекуването се организира недобросъвестно и без резултати. Понякога вторичните детайли са част от процеса на решение на дерматологични болести - невродерматит, екзема и други Вторичните обриви, само че по-скоро морфологични детайли, включват белези, хиперпигментация / депигментация, ожулвания от драскотини, които остават над горните кожни прояви.
Основните видове вторични прояви на кожата са:
- Краста - формиране на кожата под формата на кора, която остава след пръсване на везикули, пустули и язви. Цветът зависи от това, какво наличие е освободено от тези елементи;
- Плака - групировка с диаметър повече от 5 мм. Тя се образува, при няколко папули, ситуирани дружно, остротата на границата, зависи от болестта (например при псориазис);
- Ерозия – сигнал е за инфекциозен развой, засягат единствено горните пластове и не оставят белези, засягат основно лицето, естествените гънки, гениталиите, ръцете;
- Язви - недостатъци, характеризиращи се с дълъг курс, повтарящи се, мъчно заздравяващи, оставят белези след лекуване, засягат краката при хората с диабет;
- Люспи - под формата рогови плочи. Те са в бяло, сиво, кафяво, жълто (псориазис, себореен дерматит, екзема, лишей и други стават причина за белите люспи);
- Лихенификация - удебелени, сухи, розови сектори на кожата с усъвършенстван модел, пигментирани, могат да бъдат покрити с гребени, ожулвания, корички, най-често те са породени от екзема и невродерматит.
Алергични обриви
Кожното проявяване на част от алергични реакции е дерматит. Наблюдава се при възрастни и дребни деца. Възниква заради работата на имунните кафези, които се пробват да отстранен непознат предмет от тялото. В процеса на тази реакция съдовете се уголемяват, отделя се доста количество хистамин, кожата се възпалява, набъбва и стартира да сърби.
Алергичните прояви се следят, когато алергенът директно засегне кожата, дихателните пътища и храносмилателната система. Списък на най-често срещаните алергени е:
- коса за домашни любимци;
- пъстър прашец на цъфтящи растения напролет и есента;
- аптечни препарати;
- хранителни артикули - мляко, цитруси, ядки, шоколад и други;
- хранителни добавки;
- козметика (декоративна и бяла);
- метали;
- пушек от пожар;
- материи.
По предписание контактният дерматит се демонстрира в зоната попаднала в контакт с алергена. Ако това е облекло, тогава то ще се появи тук-там, където най-силно се търка, в случай че е козметиката - тук-там на приложение. Алергичният дерматит може да се прояви и с спомагателни признаци - като сълзене, хрема, главоболие и други В случай на съществени реакции - сърцетуптене, конвулсии, гадене.

Инфекциозните обриви се появяват при възрастен и дете, инфектирани със характерен вирус. Някои покриват цялото тяло, а другите са локално:
Рубеола - първите пъпки се появяват по шията и по кожата на лицето, след няколко часа обривът минава към тялото. Обривите са дребни. Овални и кръгли със зачервяване. Пъпките не надвишава диаметър от 10 мм.
Морбили - обривите стават забележими на 2-7 дни. Те са ситуирани първо на носа и в региона зад ушите, след ден е наранена цялата горна половина на тялото, а към 3-ия ден цялото тяло е покрито с обрив. Той е червен, по-късно цветът му се трансформира по-близо до цвета на възрастовите петна.
Варицела - всичко стартира с розови петна, които стават сърбящи везикули, цялостни с течност.
Херпес зостер – това е група везикули с величина до 5 мм, присъщата им специфичност е локализация от едната страна на тялото (появява се при хора, инфектирани с вирус на варицела). Когато се разрешат, се появяват белези под формата на канали или възрастови петна. Придружени са от мощен сърбеж, болежка, която се популяризира необятно към обривите и чувство за изтръпване.
Скарлатина - в границите на един ден се демонстрира обрив. Проявата му е по гърба, в слабините, в гънките (лицето остава чисто). В някои случаи възпалената кожа става синя.
Херпес – съставлява дребни мехурчета с течност, повяват се по устните или кожата. След изсъхването им, остават жълти или тъмни корички.
Сифилис - обривът се появява при второстепенен сифилис. Първият път е изобилен, червен, съразмерен, в следствие - неутолим. Разположен е основно на гърдите, раменете, сред задните елементи, в ингвиналната област.
Кандидоза на кожата - появяват се мехурчета, спукват се и оставят белези. Най-често се демонстрират на гънки.
Краста - появяват се везикули, папули и мехури. Крастата се вижда с просто око.
Остеофоликулит - демонстрира се, посредством обриви под формата на пустули с гной в самата розова граница. Появява се по гънките, на лицето, главата и в косата. След пустулите се образува корички и при отпадането й се развиват се пигментни петна.
Това не е цялостен лист на болести и кожни обриви. Често обривът има неспецифичен външен тип и е невероятно да се дефинира по какъв начин да се лекува, както и последица от това каква болест е. Лечението на заразен, неинфекциозен, алергичен обриви би трябвало да се прави под наблюдаване на експерт и на база резултати от проучвания.
Ако по тялото се появят обриви, значима е консултацията с кожен лекар. Съществуват голям брой модерни способи за справяне с всевъзможни обриви, в т. ч. вследствие на алергични и хронични болести.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР