Кожата е отражение на физическото и психическото ни здраве.Често чуваме,

...
Кожата е отражение на физическото и психическото ни здраве.Често чуваме,
Коментари Харесай

Как стресът уврежда кожата ни?

Кожата е отражение на физическото и психическото ни здраве.

Често чуваме, че очите е отражение на душата, само че за кожата това е по-вярно. Независимо дали сме щастливи или уплашени, по кожата ни постоянно може да се познае.

Когато сме нервни или в случаи на стресови обстановки, се поява пъпка, алергия, сухота или различен проблем. Това се назовава психодерматология. Кожата реагира на прочувственото ни положение.

Очевидно мозъкът и кожата имат един и същи вид кафези и си въздействат един на различен.

Кожата реагира на напрежението, както вършат стомахът и главата. Знаем по какъв начин от време на време, когато сме напрегнати, може да ни заболи корем или глава.

Когато стресът е продължителен, тялото реагира посредством отмалялост, изнемощялост, заболявания и прибързано стареене.

Стресът провокира хормонален дисбаланс. Хормоните на напрежението са кортизол и адреналин. Този дисбаланс води и до хормонален дисбаланс на други типове хормони като естроген и тестостерон, които директно засягат кожата.
Внезапна поява на акне : Когато сте нервни или напрегнати заради някакво събитие или мотив, тялото създава остатък от кортизол. Това повишение на равнището на кортизола води до произвеждането на непотребен себум, който, когато се комбинира с кожни бактерии, предизвиква акне. Розацея : Това е еритема на централната част на лицето, бузите, носа и челото. Понякога се бърка с акне или себореен дерматит, който също се утежнява от несъразмерното обособяване на себум. Уртикария: Когато сме в стресова обстановка, тялото създава хистамини. С приема на антихистамини уртикарията отшумява, сърбежът също, само че значимото е да се опитате да контролирате тази реакция на тялото си към напрежението. Бръчки, сухота, сърбеж: Това може да е симптом на вътрешно инфектиране, което също може да е породено от напрежението. Понякога се взема решение с приемането на омега-3, антиоксиданти и вода. Отпусната кожа: Отпуснатата кожа може да бъде породена и от стрес, ритъма на живот или метода на хранене. Когато не спите задоволително, не пиете задоволително вода, или когато количеството храна, витамини или минерали е намаляло, кожата става отпусната и губи своя тонус. Когато още веднъж започнете да спите повече, да се храните по-добре и да приемате нужното количество течности, кожата се възвръща. Понякога загубата на самочувствие и депресията също оказват въздействие върху метода, по който човек вижда себе си, когато това се случи, значимо е да се вземе поради връзката ум-тяло. Загуба на коса и пърхот: Стресът може да провокира и косопад и появяването на пърхот. Прекомерно изпотяване: Отделянето на адреналин, породено от стресова обстановка, може да аргументи хиперхидроза. Дисхидроза : Това е положение, при което по дланите на ръцете, стъпалата и върховете на пръстите се появяват дребни мехури, които не се пукат и даже могат да се съединят, с цел да образуват по-големи, да сърбят и нервират при контакт с вода и други субстанции. Псориазис и екзема: Стресът не може да аргументи псориазис самичък по себе си, защото има повече фактори, влияещи върху това заболяване, само че доста пъти обстановка на мощен стрес може да аргументи появяването му. В допълнение безпокойството кара лезиите да сърбят и провокира податливост към надраскване, което усилва сърбежа и възпалението на кожата. Орален херпес: Както в предходния случай, оралният херпес е вирусен проблем, макар че една стресова обстановка може да предизвика латентни вируси посредством разлюляване на имунната система.
Как да се оправим с тези проблеми?
Чистота: Поддържането на кожата постоянно чиста може да предотврати несъразмерното активиране на мастните жлези. Избягването на допиране на кожата с ръце предотвратява разпространяването на бактерии от ръцете към лицето. Хидратация: Пиенето на задоволително вода оказва помощ за унищожаване на примесите от тялото ни и предотврататява запушването на кожата, което провокира кожни обриви. Хидратация на кожата: Помага в битката със сухотата и сърбежа. Опитайте се да употребявате крем, който не блокира порите. Някои хора сместват чист занемарен зехтин с алое вера. Ретинол-А: Тази киселинна формула на витамин А оказва помощ за ексфолирането на мъртвите кафези и оказва помощ за лекуването на акне и понижава бръчките, петната и даже дебелината на кожата. Гликолова киселина: Помага за възстановяване на акнето и намаляването на зачервяването, тъкмо като ретинола и други типове киселини. Антихистамини: Уртикарията постоянно се лекува с тези медикаменти.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР