Кои ще са кандидатите да оглавят БНБ и Сметната палата,

...
Кои ще са кандидатите да оглавят БНБ и Сметната палата,
Коментари Харесай

Кандидатите за шефове на БНБ и Сметната палата ясни до седмица

Кои ще са претендентите да оглавят Българска народна банка и Сметната палата, би трябвало да стане ясно до седмица, откакто в пленарната зала бъдат признати разпоредбите за двата избора. Това реши бюджетната комисия в четвъртък, която дефинира този период.

Въпросът дали  номинациите да се вършат единствено 7 или 14 дни  породи едночасов спор в комисията. Другият противоречив проблем се оказа кой има право да издига претенденти - дали единствено парламентарни групи, или и обособени народни представители, както бе досега.

След разгорещени диспути комисията не удължи времето за асортимент на кандидатури, както оферираше Венеция Ангова от Демократична България, само че одобри другата концепция и по този начин лиши обособени депутати от опцията да вършат оферти.

За по-дългия период упорстваха Политическа партия и Демократична България, което провокира съмнението на сътрудниците им, че не са стигнали до общи кандидатури или до взаимно задоволително систематизиране на постовете.

Според Румен Гечев от Българска социалистическа партия, който бе податлив да поддържа по-дългия период за номинации, по-късият е чудноват и даде образци с други страни, в които за поста на централен банкер най-малко 1 месец се одобряват документи. Гечев добави, че това е позиция, която би трябвало да е разисквана авансово от ръководещите - противоположното било необичайно и за обществото. 

Според Венко Сабрутев от ПП-ДБ пък ГЕРБ нарушава  съглашението за авансово обсъждане  на претендентите за регулатори. Той напомни, че такава договореност е записана в взаимната декларация на Николай Денков и Мария Габриел. Опонира му Теменужка Петкова от ГЕРБ - Сметната палата не била  регулатор и това не било наложително.

След като Красимир Вълчев от ГЕРБ напомни двете несполучливи процедури за избор на шеф на Българска народна банка до момента, комисията записа условие за предварителна заверка на дипломите за приключено обучение на претендентите.

Депутатите прибавиха и текст автобиографиите да бъдат подписани от титулярите, а документите за стаж да бъдат издавани от съответните институции, а не да се попълнят свободно от претендентите, както се написа визитка. Гечев добави, че даже да се знае кой какво е работил и къде, е нужно да се напишат съответните периоди и точната позиция, която е заемал.

Мандатите и на шефа на Българска народна банка, и на ръководителя на Сметната палата са изтекли от дълго време. Този на настоящия шеф на централната банка Димитър Радев през юли 2021 година, а на шефа на палатата - през март 2022 г.

В четвъртък депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев заподозря, че освободеният от Народното събрание Цветан Цветков ще бъде номинация на ПП-ДБ още веднъж за началник на палатата. Мартин Димитров от Демократична България обаче посочи, че законът за Сметната палата не дава право на втори мандат. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР