Кои ще останат верни на БогаНа 11 октомври вселенският патриарх

...
Кои ще останат верни на БогаНа 11 октомври вселенският патриарх
Коментари Харесай

Вартоломеев майдан

Кои ще останат правилни на Бога


На 11 октомври вселенският патриарх призна независимостта на Украинската православна черква. Църковната история не познава такова безчиние: да се дава не просто автокефалия на някаква църковна конструкция, а на разколници, канонично отлъчени от Църквата, които са сведени до статут на цивилни жители! Това по своему е цялостен парадокс, защото самият Вартоломей самичък се е произнесъл по проблема Украйна през 1995 година и е оповестил, че това са разколници. Фактически той взе участие в каноничното им отделяне, прието съборно от всички поместни църкви и де факто влиза в несъгласие със личните си дейности. Ако се следва неговата логичност за предоставяне на автокефалия, би трябвало Света Гора да се причисли към Гръцката Архиепископия, както и всички останали географски територии на страната Гърция, които сега принадлежат към Вселенската патриаршия и са със статут на Ставропигии. По украинския въпрос става дума за невиждано тъпчене на правилата на каноничното право, тъй като единствено този, който е отлъчил, може да възвърне и причисли, а това следва да се случи още веднъж съборно от Руската православна черква – Московска патриаршия, като се изисква и подобаваща процедура със съпътстващите духовни дейности – принасяне на смирение от отлъчилата се Църква и подаване на молба за амнистия, която все още не съществува. В случая самодейността е от страна на Украинското държавно управление и еднолично на президента Порошенко…

Фактически на 11 октомври се случи едно трагично историческо събитие, тъй като се касае за падението на един патриарх, който вместо посредством делата си да проповядва Христос и Неговият мир като любящ татко и правилен другар, се самодетронира, оглавявайки “църковен майдан ” в Украйна.

Нашата родна БПЦ също е изправена пред своето тестване, като надлежно следва да се дефинира дали застава на страната на Истината, или ще се съгласи с разбойническия ерес като самата тя изпадне в него. Без подозрение за нашите архиереи настава вододелен миг: да дефинират дали ще останат правилни на Бога или ще се предадат на гибелен ерес.

(Със съкращения от „ Гласове “)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР