Кои са трудностите пред българската икономика? Недостиг на работна ръка,

...
Кои са трудностите пред българската икономика? Недостиг на работна ръка,
Коментари Харесай

Кои са трудностите пред българската икономика?

Кои са компликациите пред българската стопанска система? Недостиг на работна ръка, свръхинвестиции в строителството, по-слаб стопански растеж  от страните в Източна Европа. Тези и други проблеми бяха откроени по време на Българския стопански конгрес 2018, който се организира в София. За първи път от 30 години насам у нас работните места са повече от служащите.  Това слага провокации пред бизнеса и пред страната, разясниха участниците във форума.

България би трябвало да притегля продуктивни вложения, които основават дълготраен напредък. Структурата на вложенията, които привличаме е извънредно значима, съобщи пред участниците във форума икономистът от Институт „ Отворено общество ”  Георги Ангелов.

Като проблем пред българската стопанска система той открои и неналичието на работна ръка. " 75% от популацията сред 20 и 64 години работи, което в никакъв случай не е било през последните 30 години. Това е структурна смяна, към която би трябвало бизнесът да се приспособи. Това изисква повече вложения в продуктивност на труда, по-нови и по-продуктивни машини, тъй че същия брой служащи да създава повече ", изясни Ангелов.

Недостиг на работна ръка има и в други страни. Те обаче притеглят служащи извън с по-добри условия и по- леки процедури, съобщи зам.-председателят на Българска Стопанска камара Камен Колев.

Проблем за бизнеса остава и такса боклук, уточни още той. " Такса боклук, когато не се пресмята на база, а на количество, санкционира новаторските производства ", разясни Колев.  -->
Повечето страни от Централна и Източна Европа ни изпреварват по стопански напредък, съобщи Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал. " Ние се приближаваме до Западна Европа, само че Източна Европа тича по-бързо от нас. Т.е. страните, с които сме били на почти едно икономическо ниво преди 30 години, през днешния ден са се откъснали доста ", разяснява Велев.

Ниска успеваемост на обществените разноски,  липса на обществено частни партньорства,  външните опасности като срутва на турската лира, рецесията в Гърция и Брекзит също основават проблеми за българската стопанска система, регистрираха специалистите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР