Кои са причините перманентно да ни сполетяват бедствия като наводненията,

...
Кои са причините перманентно да ни сполетяват бедствия като наводненията,
Коментари Харесай

Красимир Кумчев за novini.bg: Защо още няма уволнени за трагедията с наводненията?!

Кои са аргументите непрестанно да ни сполетяват бедствия като наводненията, потопили и разрушили енброя села в този момент, за какво се случват и чия е отговорността по тази причина? Разговарям с Красимир Кумчев, аграрни производител, агроексперт и съветник. Той бе номиниран за Фермер №1 на Златна Тракия/2003/, работи над 40 години на полето. Част от неговите аграрни площи са в потопеното от водата село Трилистник.



Според мен главната причина за тези бедствия е безхаберието на страната и нейните институции в последните над три десетилетия. Прави се безразборна, всеобща сеч, след което не се чистят регионите, оставят се клони, които на място съхнат и след това задръстват деретата и реките. При нас, в село Трилистник, това е съществена причина. Отделно е немарливостта на заетите в „ Напоителни системи ”. Онзи ден пръв тук пристигна президентът, министрите на Министерство на вътрешните работи Иван Демерджиев  Иван Демерджиев Иван Демерджиев е юрист с над 20 години опит.   Роден е през 1975 година в Пловдив. През 2001 година и на земеделието Явор Гечев  Явор Гечев Явор Гечев е роден на 10 юни 1978 година в Пловдив. По обучение е инженер-агроном.   През 2001 година, както и шефът на „ Напоителни системи, който попитах за какво т.г. за първи път основният напоителен и отводителните канали не бяха почистени, коритото на преминаващата река Стряма, също. Президентът обезпечи хеликоптер и аз бях в екипа, който обследва отвисоко засегнатите региони. Като се отстрани водата от реката, човек може да си намерения, че няма корито на река, а гора – толкоз е непочистено леговището й.

Аз от 40 години работя в този регион, само че за първи път в действителност основният и отводнителен канали не бяха чистени.

Изсипалите се бизо 192 литра на кв.м превалявания в Карловско са също значим фактор. Те съставляват 1/3 от годишната валежна норма за страната на квадрат. Това е голямо количество вода, само че в случай че бяха взети превантивни ограничения, то вредите щяха да са минимализирани.

При заустяването на р.Стряма в р.Марица, когато има огромна вълна, идва в нашия регион след към 24 часа. Това го знаят всички земеделци и живеещите в Трилистник и близките села. Това време в този момент обаче не беше употребявано по никакъв метод от „ Напоителни системи ”, с цел да се ревизират дигите на реката, да се ревизират уязвимите места при възможен огромен приток на вода и както сподели един мой другар, който ми се притече на помощ „ за 24 часа, в случай че властта ни беше събрала, щяхме да създадем чудеса, да укрепим дигите и всичко, което е належащо ”.



Лично аз поздравявам това, че прокуратурата се е самосезирала и ще назначи следствие на аргументите,

довели до тази покруса, само че да забележим до каква степен ще стигне. Не може да се приказва за „ незнаен причинител ” – известно е тъкмо кои са виновните за поддържането на речните корита, за напоителните и отводнителните канали.

Три нощи не сме спали тук, дружно с кметовете на обитаемоте места, които са писали десетки писма до другите институции на страната. Те от своя страна си трансферират отговорностите и когато се случи злополучие, стартира суматоха, безпорядък и шаш.

Преди ден дружно с други стопани, в това число и 20-годишната ми внучка, която е студентка, до 23 часа укрепвахме сами една дига, която застрашаваше да се скъса и да попилее още стотици декари с насаждения.

До края на седмицата ще стане ясно какъв брой от продукцията ни бе избавена, ще оцелее и какъв брой е отпътувала. От други полета с насаждения сами и на частни начала изпомпвахме водата.

Първи при нас, както загатнах, пристигна президентът, който реагира стремително и извика хеликоптер от авиобазата в Крумово. Не си направиха пиар да се качат дружно с министрите на Министерство на вътрешните работи и земеделието, споделиха да се употребява от хората, които познават региона – аз и основният инженер на „ Напоителни системи ”, с цел да обходим рисковите сектори от реката. Когато приземихме хеликоптера, споделихме мнението си и с техника се пренасочи част от ударната вълна, с което се предотврати заливане на стотици дка с неприбрана земеделска продукция и заливане на ромската махала в прилежащото село Рогош. Надявам се този път да има необятна полемика по проблемите, които водят до такива повреди. Също по този начин да се потърси действително и дейно отговорност от отговорните. За първи път съм очевидец на такова голямо потапяне на цели селища под вода. По мое мнение „ Напоителни системи ” не направиха нищо, безусловно нищо. Досега трябваше „ да паднат ” най-малко 4-5 глави там, тъй като отговорност би трябвало да се търси.

Иначе отново ще е... до идващия път.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР