Кои са петте най-важни числа на здравето, чието спазване гарантира

...
Кои са петте най-важни числа на здравето, чието спазване гарантира
Коментари Харесай

Кои са петте числа на здравето, разкри кардиолог

Кои са петте най-важни " цифри на здравето ", чието съблюдаване подсигурява по-дълъг и здравословен живот? Отговорът даде един от най-известните родни кардиолози  доктор Сотир Марчев, шеф на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи.

Специалистът, фамозен с атрактивните си препоръки и мнения, изясни, че коронавирусът е " единствено една от многото бели, които могат да ни дойдат на главата ". Здравословният метод на живот обаче подсигурява придобиването на имунитет, с помощта на който организмът ни може да се оправи с COVID-19, както и с други рискови инфекции. 

В предаването на bTV " Тази неделя " доктор Сотир Марчев обясни и кои са въпросните най-важните " цифри на здравето ", с които би трябвало да се преценява всеки.

7200 крачки дневно

" Хора, които се занимават с реклама, са измислили цифрата 10 000 крачки, които би трябвало да се вършат дневно. Научните проучвания демонстрират, че колкото повече вървиш, толкоз по-добре. Но при към 7200 крачки се доближава плато, а оттова нататък спомагателното вървене не води до удължение на живота ", изясни доктор Марчев.

150 минути седмично умерени физически натоварвания

" Това са формалните европейски рекомендации. Умерените натоварвания са тези, които ни карат да дишаме надълбоко, само че към момента да можем да приказваме ", разясни той.

7-9 часа сън на денонощие

" За да сме здрави, ни трябват здрав сън, физическа интензивност и здравословно хранене. Спането под 6 часа на денонощие води до стрес, който се отразява отрицателно на здравето и се покачват сърдечно-съдовите затруднения. Малкото сън съкратява живота ", сподели доктор Сотир Марчев.

Нормалното тегло е равно на растежа минус 100

" Нормалното тегло не е това, което дават по стилните списания. Това е тежестта, с което ще живеете дълго. Ние, кардиолозите, не протестираме против леко наднорменото тегло. За нас най-лошото е дребна, слаба жена. Не прекалявайте с отслабването. Съвременните правила за тегло са малко по-високи от тогавашните ", изясни още кардиологът.

Кръвно налягане под 140/90

" Ако е над 140/90, би трябвало да се обърне към доктор. Колкото по-дълго време кръвното ти е обикновено, толкоз по-дълго живееш ", сподели доктор Марчев.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР