Кои са печелившите подходи в маркетинговите стратегии, реализирани в последните

...
Кои са печелившите подходи в маркетинговите стратегии, реализирани в последните
Коментари Харесай

Наградите БАР: Маркетинг технологиите ще променят пазара

Кои са печелившите подходи в маркетинговите тактики, осъществени в последните месеци у нас? Отговорите търсим в нашата специфична поредност, в която ще ви представим 9-те спечелили в тазгодишното издание на състезанието BAAwards на Българската асоциация на рекламодателите. Техните информационни акции са положителни образци за триумф, които движат напред цялото развиване на рекламната промишлеността.

Емил Вучков от Некст Консулт е идващият посетител в рубриката. Той и неговият екип завоюваха златната премия при информационните организации в категория „ Иновация в артикул или услуга “.

–Г-н Вучков, на какво заложихте, с цел да спечелите доверието на рекламодателя? Удовлетворихте ли упованията на потребителите му? Как по-точно се трансформира бизнесът?

– „ Некст Консулт “ не е маркетинг или рекламна организация. Ние сме консултантска и софтуерна компания. За нас постоянно във всеки план водещ е бизнеса и по какъв начин този план ще усъвършенства облагата и ще направи компанията по сполучлива. С Ролпласт сме работили в годините за усъвършенстване на разнообразни сфери от техния бизнес, и не беше мъчно да ги убедим, че е значимо да създадат цифрова промяна поради променените привички на потребителите, желанието на компанията да излезе на външни пазари, фактът, че доста съперници към този момент са поели по този път.

За това дали сме дали отговор на упованията на потребителите приказват резултатите от нашия план:
Трикратно нарастване на посетителитеВъзможността да се наблюдава броя изпратени запитвания за всеки съответен артикул от съответна страна или езикова версия на уеб страницата.По-обстоен взор върху съответните запитвания, Ролпласт към този момент могат да ги адресират в границите на минути, като по този метод пестят време на клиента и му оферират допустимо най-адекватното решение, било то посредством оферта, позвъняване или просто отговор на въпроса.Балансираният от другите цифрови канали, а освен от Facebook или от платена реклама, което оказва помощ да са добре показани и забележими.Над 150 запитвания средномесечно през уеб страницата (спрямо 0 преди това)
За компания със едва цифрово наличие и интензивности до този миг, считаме, че трансформацията бе бърза и сполучлива.

–Еднакво ли се възприемат едни и същи новаторски подходи на другите пазари? Трябва ли да сме гъвкави?

–Гъвкавостта в актуалния маркетинг не се отнася до това да се употребяват разнообразни канали или подходи за другите пазари, или даже групи клиенти, а да се ръководят гъвкаво персонализирани потребителски пътешествия. Всеки един клиент има свое уникално странствуване, част от което е вашият бранд или артикул. На всяка една стъпка от това пътешествие този клиент има избрани желания, упования, на които компанията би трябвало да се стреми да отговори оптимално съответно, персонализирано и в действително време. Ако постигнете това, съответният пазар няма значение. Може да работите на всички пазари, и то сполучливо.

Интервю: Габриела Беличовска

Продължава на идната страница
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР