Кои са някои от най-чистите и най-мръсни плажове по родното

...
Кои са някои от най-чистите и най-мръсни плажове по родното
Коментари Харесай

Къде са най-чистите и мръсните плажове у нас

Кои са някои от най-чистите и най-мръсни плажове по родното Черноморие сподели инспекция на Нова тв и здравните управляващи. В нейните рамки беше тествана водата на разнообразни плажове в северната и южната част на крайбрежието с по-специален фокус върху 8 точки. Сред южните това са централният плаж в Слънчев бряг и този на курорта Лозенец, на които през минали сезони е имало случаи на големи замърсявания, в това число с рискови за здравето бактерии.

В инспекцията влезе и плаж "Бутамята " в Синеморец, който е един от дребното без пречиствателна станция. Четвъртото южно място е централният плаж в Бургас.

На север в инспекцията влизат линията при варненския квартал "Аспарухово ", както и Офицерският плаж в града. Миналата година съществени замърсявания доведоха до няколко забрани за къпане на него.

Другите две северни точки са "Златни пясъци " и "Св. Константин и Елена ". На първото преди дни имаше пръсване на отходна тръба.

Проверката сподели, че морето е по-чисто на юг, като към този миг стойностите на замърсяване и на 4-те точки са доста надалеч от рисковите равнища. По непорочност на водата линиите на Слънчев бряг, Лозенец, Синеморец и Бургас към този момент са отлични. Проверените плажове на Златни пясъци и "Св Константин и Елена " също са в положително положение. Малко по-лоши са тези във Варна. Там наличието на бактериите ентерококи и ешерики еколи е най-близко до рисковите стойности и най-високо от тестваните места. Дори и там обаче те са съвсем 2 пъти под допустимата граница.

Данните на районните здравни инспекции демонстрират, че към този момент нямаме плаж, на който водата да съдържа бактерии над разрешеното. На юг водата е чиста тук-там отвън гоелми туристически зони като плажът "Силистар " и линиите около Ахтопол, Синеморец, Царево, само че също по този начин и на по-натоварените курорти "Дюни " и Слънчев бряг, къмпинг "Смокиня ", както и плажовете в градовете Созопол, Бургас и Поморие.

На север водата е най-чиста на Шабла, Русалка, Обзор и Св. Влас.

Макар и в нормите, водата е по-мръсна на Аспарухово, Галата и Карадере на север и Черноморец на юг. По-високи равнища на някои бактерии има и на Иракли, "Св. Константин и Елена ", Кабако, Камчия, Шкорпиловци, Бяла, Паша дере и Златни пясъци. Цялостно северните крайбрежия не са толкоз чисти. Най-високи са равнищата на бактериите на Офицерския плаж във Варна. Пряка картина от този плаж сподели нечиста линия и плуващи във водата отпадъци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР