Кои са невербалните аспекти на доброто преподаване?Този въпрос се заема

...
Кои са невербалните аспекти на доброто преподаване?Този въпрос се заема
Коментари Харесай

Колко е важно първото впечатление!

" Кои са невербалните аспекти на положителното преподаване? "

Този въпрос се заема да изследва Налини Амбади – пробен психолог от Харвардския университет в Съединени американски щати. Тя организира теоретичен опит, с цел да открие отговора, употребявайки доста къси, 10-секундни записи на преподаватели в публика. Амбади демонстрира записите на аудитория и по-късно моли феновете да оценят хипотетичния темперамент на преподавателя съгласно лист, в който били изброени 15 персони черти. 

След първите получени резултати Амади редактира клиповете и ги скъсява до 5 секунди. Резултатите били съвсем същите. Те били идентични даже откакто понижила клиповете до дълготрайност от 2 секунди. Изглежда, всичко оттатък първото усещане на хората е ненужно.

Следващата й стъпка довела до още по-интересен извод. Амади сравнила оценките, получени в опита й с оценки за същите преподаватели, направени от студенти, учили цялостен учебен срок при тях. Връзката сред двете била впечатляващо огромна. Човекът, гледал преподавателя няколко секунди на клип, без да го познава, изказвал доста сходно мнение за него също като студента, който е посещавал лекциите му цялостен учебен срок.

От тук се поражда въпроса дали първото усещане е добър знак за същността на индивида или не? Може ли човек да прозре надълбоко същността на различен доста бързо или се оповаваме на изводи за хората съгласно авансово събрания ни персонален опит и пренебрегваме доказателствата, с които се оказва, че не сме прави в мнението си за тях?

Първото усещане в доста случаи не е вярно, напомнят психолози от целия свят. Учените назовават склонността ни преждевременно да съдим хората „ неточност на фундаменталното приписване “. Грешка е, тъй като човек може да има държание в една обстановка, което не е верен индикатор за неговото държание в друга. Масово подценяваме ролята на контекста и вършим оценки въз основата на извънредно лимитирана информация.

Какво значение има всичко това за бизнеса и маркетинга?

Първото усещане е извънредно значимо в работна конюнктура и по време на презентации. Като представители можем да се възползваме от слабостта на хората да отсъждат преждевременно, написа списание Inc. от Съединени американски щати.

Когато застанем в центъра на вниманието, с цел да стартираме презентация, и погледите се състредоточат върху нас, можем да стартираме да направляваме вниманието, употребявайки разнообразни психически, вокални и вербални умения. Те могат да бъдат нашите принадлежности, с които да хващаме слуха и погледите на аудиторията.

Как да стане? Например:
като влезем в залата с уверена крачка и стигнем до централно място, където заставаме пред публиката с изправено тяло, с взор, цялостен с увереност и предопределение,. Положението, в което стопираме хода си и заставаме пред хората, би трябвало да е такова, че тежестта на тялото ни да бъде съсредоточена в краката. Погледът би трябвало да е напред, към слушателите.ако има маса или естрада пред нас, би трябвало да наредим на нея помощните си материали с грациозни придвижвания, безшумно и съсредоточено. След това резервираме безмълвие за секунда, наблюдавайки публиката, пред която ще говорим – този момент би трябвало да бъде празното платно, върху което да нарисуваме картината на своето наличие.После може да изберем един човек в дъното на залата, да се вгледаме в очите му и да стартираме откриващото изречение на речта си, говорейки с убеденост и гледайки тъкмо този човек.Сред останалите препоръки за чудесно в началото усещане се включват още: започнете с ясно и добре дефинирано изявление по тематиката на речта ви. Маркетинг гуруто Сет Годин да вземем за пример изнесе тирада, която стартира с „ Маркетирането на механически артикули е прекомерно значимо, с цел да се остави единствено на маркетолозите “. Това е образец за обобщаващо тезата начално изречение.Често употребена тактика е също да се стартира с въпрос към публиката. Например „ Колко от вас в миналото са се чудили от кое място идва месото за идващото ви хранене? Ако има такива, апелирам да вдигнат ръка! “Има и оратори, които стартират изявлението си с показване на проблем. Това също е работещ метод да се притегли вниманието на публиката. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР