Кои са най-големите заплахи за световния мир? Грози ли ни

...
Кои са най-големите заплахи за световния мир? Грози ли ни
Коментари Харесай

Йордан Божилов: Глобалните играчи все още не са готови да поемат отговорностите

Кои са най-големите закани за международния мир? Грози ли ни нова конкуренция във въоръжаването сред огромните сили? Трябва ли да плащаме повече пари за НАТО? Всички тези тематики бяха дискутирани в края на предходната седмица в Мюнхен, където се организира 55-тото издание на Международната конференция по сигурността. Темата дискутира в студиото на Сутрешния блок на Българска национална телевизия Йордан Божилов - ръководител на Софийския конгрес за сигурност.

Йордан Божилов, ръководител на Софийския конгрес за сигурност: Мотото на събирането беше " Глобалният пъзел. Има ли кой за подреди частите? ". Общото възприятие на конференцията беше, че светът минава от един интервал в различен интервал, за жалост в по-голяма неустойчивост. Глобалните играчи към момента не са подготвени да поемат отговорностите си и чувството, че няма кой да се оправи с районните рецесии, няма кой да поведе решаването на такива въпроси като разоръжаването, изкуствения разсъдък, районни и всевъзможни други рецесии, тъй като, както виждаме, и Балканите са в една обстановка на неустойчивост. Имаме неустойчивост в Северна Африка, проблематичен е районът на Близкия Изток - всичко това е един голям куп въпроси и сякаш няма кой да поведе международната общественост към нейното решение.
Председателят на Софийския конгрес за сигурност означи, че на форума в Мюнхен участниците са говорили за едни и същи неща, само че от друга позиция и е забавно да се съпоставят изявленията на Пенс и Ангела Меркел.
Йордан Божилов: Пенс приказва за това, че би трябвало да се влага повече пари в защитата, до момента в който Ангела Меркел на процедура го репликира, че парите в сигурността не са единствено парите в защита. Това е създаване на зони на непоклатимост, поддръжка на страните да могат да вземат решение своите проблеми.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР