Кои са най-големите победи в българския клубен футбол? Направихме подбор

...
Кои са най-големите победи в българския клубен футбол? Направихме подбор
Коментари Харесай

Най-великите български успехи в европейските клубни турнири

Кои са най-големите победи в българския клубен футбол? Направихме асортимент с най-значимите триумфи на родния футбол на европейската карта. Решихме да тласнем напред успехите и резултатите, донесли елиминация на мощен тим, пред експлоадиранията в една среща. Защото победа над Байерн, Милан или Барселона в реванш или първа среща тежи, само че въпреки всичко е най-важно кой продължава напред в последна сметка. Припомнете си върховете на родния клубен футбол!

1. ЦСКА - Ливърпул (1982)
Това е топ мачът! ЦСКА детронира от европейския клубен връх славния Ливърпул на Боб Пейсли. В воин на вечерта се трансформира Стойчо Младенов, който се печели прозвището Екзекутора на Ливърпул. Стадион " Васил Левски " пък е наименуван Гробница на еврошампиони! За класата на този Ливърпул приказва обстоятелството, че сред 1981 и 1985 година играе три пъти край за КЕШ, от които печели два и губи третия от Ювентус след измислена дузпа. Кени Далглиш, Йън Ръш, Греъм Сунес и компания си потеглят с наведени глади от София. ЦСКА стига до полуфинал за КЕШ, за повторно след 1967 година Няма различен български тим достигнал до толкоз висок стадий от най-силния клубен шампионат или отстранил настоящ европейски първенец! Това е върхът на българския клубен футбол.



2. ЦСКА - Аякс (1973)

Героите на Манол Манолов - Симолията детронират великия Аякс на 7 ноември 1973 година Това е исторически мач освен за българския футбол, само че и за международния - завършва една от най-значимите столетия във футбола! Димитър Марашлиев вкарва гол в 65-ата минута и праща дуела в продължения. Там Стефан Михайлов попарва холандците, които са владетели на Европа през последните три години! Любопитно е, че два месеца след загубата от ЦСКА Аякс смазва Милан с 6:0 за Суперкупата на Европа със същия състав като от София. ЦСКА печели постоянно място в летописите на най-големия европейски клубен шампионат.



3. ЦСКА - Нотингам (1980)
През 1980 година Нотингам Форест побеждава Хамбургер на Кигън, Хрубеш и Магат във финала за КЕШ и дублира оценката си. Четири месеца по-късно обаче именитият тим на Брайън Клъф е развенчан в София от ЦСКА! Цецо Йончев матира Питър Шилтън, само че англичаните се заканват за недопечен реванш. Ружди Керимов е прецизен за 1:0 на " Сити Граунд " и по този начин ЦСКА отстрани настоящия европейски първенец! Смята се, че това е най-силният мач при посещение на български клубен тим в цялата история.



4. Левски - Щутгарт 1983/1984
През сезон 1983/84 на Купата на УЕФА Левски реализира един от най-големите си триумфи в евротурнирите. " Сините " отстраняват немския Щутгарт в първия кръг на конкуренцията. Командата на огромния Васил Методиев - Шпайдела стига до триумфа над именития противник, където личат имената на братята Фьорстер, Бухвалд, Сигурвиндсон и Корнелиусон с равнество 1:1 в Германия и късен триумф в София с 1:0. За дуела на стадион " Васил Левски " се счита, че е един от най-силните мачове на Боби Михайлов на клубно равнище. И двете попадения за " сините " в борбата отбелязва Мишо Вълчев, който пронизва германците в последната минута на срещата в София и хвърля в възторг близо 70 000 по трибуните. Любопитно е, че на идната година Левски още веднъж отстранява същия противник, само че този път в Купата на Европейските първенци. 1:1 в София и 2:2 в Германия.



5. Левски - Рейнджърс (1993)
Легендарната тупалка на Николай Тодоров - Кайзера през мрачната септемврийска вечер на стадион " Васил Левски " още топли доста " сини " сърца със загатна си. Рейнджърс при започване на 90 години на ХХ век са цялостен хегемон в Шотландия и се счита, че надали ще има проблем с българите, откакто предния сезон до последно се борят с Олимпик Марсилия за място във финала на КЕШ. Това обаче не се оказва по този начин и след загуба 2:3 за Левски в Глазгоу всичко би трябвало да се реши в София. След равностойни дейности през по-голямата част от мача и 1:1 до 90-ата минута идва мигът на талантливост от Кайзера, който с шут от близо 40 метра праща топката тъкмо в сглобката на вратата на Алистър Максуел.



6. ЦСКА - Реал Сосиедад (1981)
През есента на 1981 година ЦСКА отстранява първенеца на Испания! Съставът на Реал Сосиедад е цялостен с испански национали, само че на " армейците " не им мигва окото. В София Цецо Йончев праща топката зад Луис Арконада в самия край. На реванша в Сан Себастиан Джони Велинов прави чудеса от смелост и след 0:0 ЦСКА продължава напред. За българския вратар мигновено е извадено куфарче с пари и оферта, само че към оня миг подобен трансфер е неосъществим.

7. Лудогорец - Базел (2014)
През 2014 година идва първата и досега единствена победа на български тим в груповата фаза на Шампионската лига. След два положителни мача против Ливърпул и Реал Мадрид, само че приключили с загуби 1:2, Лудогорец се изправя против остарял познайник - Базел в третия си мач от Група " В " на конкуренцията. Срещата върви към нулево реми, само че в даденото от съдията продължение отнякъде на стрелкова позиция изскача Йордан Минев. Данчо самичък признава, че не е видял различен излаз в обстановката с изключение на да стреля към вратата, което за благополучие се оказва вярното решение и вратарят Томаш Вацлик капитулира.

 Лудогорец - Базел I част @@@
8. Левски - Киево (2006)
След дълги години на мечти през 2006 година български отбор най-накрая стига до груповата фаза на Шампионската лига. Силният по това време тим на Левски изкарва и шанс при жребия, че се пада против отбора на Киево, който в последния миг схваща, че ще се включи в шампионата поради изваждането на Ювентус след абсурда калчополи. " Сините " изиграват два отлични във всяко едно отношение дуели и не оставят подозрение, че заслужават да стигнат до мечтаните групи. 2:0 в София с попадения на Валери Домовчийски и Седрик Бардон от дузпа дават удобна преднина, а във Верона " сините " повеждат също с две попадения откакто точни са Димитър Телкийски и още веднъж Бардон. До края на мача Киево съумява да изравни до 2:2, само че това няма значение за никого и Левски на Станимир Стоилов е в главната фаза на най-силния клубен шампионат.

9. ЦСКА - Леверкузен (2005)
ЦСКА записва нова славна страница! С две победи е взет скалпа на Байер Леверкузен, играл край в ШЛ три години преди този момент. Първият мач в Германия е извоюван с гол на Йордан Тодоров, а на реванша " Армията " се пръска по шевовете. Мурад Хидиуед промушва Ханс-Йорг Бут в средата на второто полувреме и тимът на Димитър Бербатов споделя " ауфидерзейн " на Европа. ЦСКА пък влиза в групите на Купата на УЕФА.



10. Лудогорец - Стяуа (2014)
Едва ли има по-инфарктна победа на български тим в евротурнирите от тази на Лудогорец против Стяуа през лятото на 2014 година. Освен с огромната си драматичност крайният триумф бе значим, тъй като изпрати " орлите " в групите на Шампионската лига за първи път в историята им. В първия мач в Букурещ румънците печелят с 1:0 с попадение на Александру Чипчиу, а на реванша в София нещата се развиват добре за тях до самия завършек на дуела, когато нещата вървят към борбено 0:0. В 90-ата минута обаче Вандерсон хвърля мача в продължения с отдалечен удар. Към края на спомагателното време Владо Стоянов получава червен картон и откакто към този момент българите нямат право на смени за последните минути и идните дузпи на вратата застава Козмин Моци. Противно на всякаква логичност централният защитник хваща две осъществявания - на Първулеску и Ръпа, до момента в който от българите изпуска единствено Вандерсон и по този начин Лудогорец е в обетованата земя на ШЛ след един луд-луд мач.

11. Лудогорец - Лацио (2014)
През сезон 2013/14 Лудогорец прави една от най-запомнящите се европейски акции за родния футбол. " Орлите " първо отстраняват по впечатляващ метод поредно Слован (Братислава) и Партизан (Белград) в Шампионската лига, а откакто отпадат от Базел в предверието на групите на най-комерсиалния евротурнир, разградчани попадат в Група " В " на Лига Европа, където са считани за новобранец в компанията на ПСВ (Айндховен), Динамо (Загреб) и Черноморец (Одеса). Лудогорец обаче разрушава на " пух и прахуляк " всички и с пет впечатляващи победи и един еднакъв излиза като решителен победител. На 1/16-финалите играчите на Стойчо Стоев се изправят против италианския гранд Лацио. На стадио " Олимпико " Лудогорец изиграва отличен мач и си потегля с победа с 1:0 след попадение на Роман Безяк. Капитанът Светослав Дяков не помни по най-хубав метод прохладната вечер в Рим, откакто първо изпуска дузпа, а по-късно получава и червен картон, само че това не попречва на крайния триумф на отбора му. След седмица на препълнения стадион " Васил Левски " българските почитатели стават очевидци на един от най-паметните и трагични евромачове на България в новия век. Лацио на три пъти излиза напред в резултата, само че в последна сметка с голове на Безяк, Христо Златински и Жуниор Кишада българите се промъкват напред с крайното 3:3.

 Лудогорец в профил Лацио след вманиачен мач в София @@@
12. Левски - Аякс (1975)
През 1975 година Левски записва една от най-славните страници в своята история. " Сините " отстраняват холандския гранд Аякс след дузпи в шампионата за Купата на УЕФА. Голям мач записва именитият Павел Панов, който бележи два гола в мрежата на Шрийвърс. Пачата е прецизен и при осъществяванията от бялата точка. Хелинг от Аякс бърка, а Йордан Йорданов - Пиката подвига на крайници 70 000 фенове с победния изстрел. Голям мач на Левски!

13. Локомотив Сф - Монако (1979)
Рецитал на легендата на " червено-черните " Атанас Михайлов! Големият Начко мушва и четирите гола в мрежата на французите за триумфа с 4:2, поради което става прочут като Начко Моначко. На реванша във Франция славният стрелец прави още един път беззащитен вратаря Етори и Локомотив продължава напред за Купата на УЕФА. На капитана на Локо са препоръчани $300 000 на ръка, с цел да играе в Монако, само че по това време подобен трансфер е невъобразим.



14. ЦСКА - Ювентус (1960)
Това е огромна победа на ЦСКА! Кой различен отбор от България е отстранил първенеца на Италия? " Червените " го вършат през 1960 година Италианският гранд Ювентус, воден от митове като Джон Чарлс и Джампиеро Бониперти ядат пердах от " бойците " на Крум Милев - 4:1 за ЦСКА. Това е мачът на Никола Ковачев, вкарал хеттрик на италианците. Тръгва лафът, че Тулата е обладал три пъти Старата госпожа.

15. ЦСКА - Монако (1982, 1984)
През 1982 година ЦСКА отстрани френския първенец Монако пред близо 60 000 фенове на " Васил Левски ". Монегаските разполагат с класа и няколко френски национали, само че легендата Жан-Люк Етори би трябвало да вади топката от мрежата си в продълженията след точни удари на Ради Здравков и Стойчо Младенов. Две години по-късно Мануел Аморос и компания имат дежа вю против ЦСКА в шампионата за Купата на УЕФА.

16. ЦСКА - Шахтьор Донецк (2001)
Една от най-големите български победи през XXI век. ЦСКА отупва с 3:0 Шахтьор Донецк пред 15 000 фенове на " Армията ". Само няколко месеца по-рано украинците отнасят с 3:0 Арсенал в групите на ШЛ, само че в този момент ядат бой в София. Над всички е Методи Деянов, който има присъединяване във всички попадения. В тежкия реванш, изгубен от ЦСКА, плеймейкърът още веднъж свети, вкарвайки за 1:2 в 90-ата минута.



17. Локомотив Сф - Динамо Киев (1979)
През ноември 1979 година Локо (София) реализира още една популярна европобеда за сезона. " Железничарите " отстраняват Динамо (Киев). В първия мач в нашата столица Начко Михайлов продължава европейския си гнет през тази година и санкционира и динамовци за крайното 1:0. В реванша Динамо повежда с 2:0, само че в 72-ата минута Нако Дойчев отбелязва значимия гол, с който Локо се класира напред. Така след Ференцварош и Монако пада главата и на Динамо.

18. Левски - Удинезе (2005)
" Синята приказка " от сезон 2005/06 доближава своята кулминационна точка в една топла мартенска вечер. Тогава Левски съумява да в профил италианския Удинезе. След 0:0 на " Фриули " срещата на " Васил Левски " не стартира по най-хубавия метод и през първото полувреме Фернандо Тисоне открива за гостите, а в края на частта Христо Йовов прави един от популярните си пропуски, пращайки топката над гредата вместо на опразнената врата. След почивката обаче " синята лавина " се активизира и с голове на Даниел Боримиров и Игор Томашич Левски доближава до популярния триумф.

19. ЦСКА - Парма (1991)
Малко след демократичните промени ЦСКА отстрани Парма в шампионата за Купата на УЕФА. В воин за " армейците " се трансформира бранителят Велиян Парушев, който матира именития вратар Тафарел в последната минута на реванша. Класа е и Джони Велинов, избавил дузпа на италианците. Парма не е по никакъв начин инцидентен тим, като е финиширал на челните позиции в Серия " А " пред Наполи на Марадона, Рома на Джанини и Фьолер, Ювентус на Баджо и други



20. ЦСКА - Панатинайкос (1988)
Отборът на Димитър Пенев, воден от именитото алено трио Стоичков - Пенев - Костадинов пречупва ПАО с две победи в шампионата за КНК. Камата и Ел Голеадор бежелат в София, където титуляр за гърците е Христо Колев - Бащата. В Атина Любо Пенев довършва отбора на милиардера Вардиноянис, в който към този момент свети звездата Димитрис Саравакос. Малко по-късно гръцкият исполин прави умопомрачителна за времето си оферта за Стоичков, само че Ицо към този момент е хванал окото на Йохан Кройф.


Автори:
Филип Друмчев и Денислав Денчев
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР