Кои са най-добрите изтребители в света? Специализираният сайт Military-Today.com е

...
Кои са най-добрите изтребители в света? Специализираният сайт Military-Today.com е
Коментари Харесай

Кои са най-добрите изтребители в света?

Кои са най-хубавите изтребители в света? Специализираният уебсайт Military-Today.com е направил лична ранглиста за 2018 година. В нея са употребявани разнообразни индикатори – резултатът е композиция от опция за използване на стелт-технология, въоръжение, скорост, военен радиус на деяние, маневреност. Взето е мнението на водачи, взели участие в тренировки и в реплика на въздушен пердах.

Всички упоменати самолети са извънредно мощни небесни страшилища, само че е значимо да се означи, че те в никакъв случай до момента не са се срещали в директен конфликт между тях. В листата не са включени модели, които още не са признати на въоръжение. В класацията ги няма Ф-16 и „ Грипен ”.

 „ Шенджу “ J-20 (Китай) „ Шенджу “ J-20 (Китай)

Този китайски аероплан е основан да се опълчи на изтребителите от Пето потомство като американския Ф-22 “Раптор ” и на съветския Су-57. Вървят спекулации, че в създаването на китайската машина са взели участие експерти от корпорацията МиГ. Първите бройки са създадени през 2015 година Година по-късно Военновъздушни сили получават бойни машини, а през 2017 почват да дават бойни наряди.

През последното десетилетие Китай организира по-прозрачна политика във връзка с военните си стратегии. Независимо от това по-подробна информация за китайския стелт липсва.J-20 е изтребител за завоюване предимство във въздуха със междинен и огромен обхват на деяние. Има опция да нападна и наземни цели. Смята се, че също като съветския Су-57, китайският е по-скоро доразвито усъвършенствано Четвърто потомство, а не същинско Пето. Разполага с две огромни вътрешни секции за ракети въздух-въздух отдалечен обхват, както и с още два за ракети с дребен обхват. Има и спомагателни горивни резервоари. Като цяло горивото и въоръжението на J-20 е по-внушително от тези на Ф-22.
 „ Еврофайтер Тайфун “ (Европейски съюз) „ Еврофайтер Тайфун “ (Европейски съюз)
„ Еврофайтер Тайфун “ (Европейски съюз)

През 1986 година се образува консорциум сред Федерална Република Германия, Италия, Англия, а след това и Испания. Целта е да се създаде нов мултифункционален изтребител-прехващач за далечни дистанции и битка с цели отвън образния обсег. Впоследствие той получава и опция за удари по наземни цели. Въоръжен е с съвременни, конструирани в Европа ракети. Оборудван е със модерна авионика.
Твърди се, че “Тайфун ” два пъти по-малко ефикасен в пердах от американския Ф-22 “Раптор ”. Това е несъмнено съмнение, тъй като да вземем за пример “Еврофайтер ” е по-добър и превъзхожда изтребители като американския Ф-15Ф, френския “Рафал ”, другите разновидности на съветския Су-27 и други сходни самолети по света. Очаква се през идващите години на основата на “Тайфун ” да бъдат образувани бъдещите обединени европейски военно-въздушни сили.
 „ Дасо Рафал “ (Франция) „ Дасо Рафал “ (Франция)
„ Дасо Рафал “ (Франция)

“Рафал ” е на въоръжение във Военновъздушни сили и Военноморски сили на Франция. Многофункциалността му се основава на съвременна система от авионика. Взети са ограничения за понижаване на отразяването от радари. Самолетът е извънредно маневрен. Може да наблюдава до 40 цели по едно и също време и да води пукотевица по четири.
Смята се, че е конкурентен на последните версии на американския Ф-16. “Рафал ” ще продължи да е главен военен аероплан на френските Военновъздушни сили и през идващите десетилетия.

„ Локхийд-Мартин “ Ф-35
„ Лайтнинг II “ (САЩ)

 „ Локхийд-Мартин “ Ф-35 „ Лайтнинг II “ (САЩ) „ Локхийд-Мартин “ Ф-35
„ Лайтнинг II “ (САЩ)
Това е напълно нов мултифункционален изтребител от Пето потомство. Един от разновидностите му – Ф-35Б, към този момент е на въоръжение като палубна авиация от 2015 година. Ф-35 е създаден да размени съществуващите на въоръжение изтребители във Военновъздушни сили и ВМФ на Съединени американски щати като АВ-8Б, А-10, Ф-16 и Ф-18. А също и да се продава в други страни.

Конфигурацията на самолета наподобява на тази на Ф-22, само че е малко по-малък и е единствено с един мотор. Изпълнен е по стелт-технология, която му подсигурява доста ниска или съвсем никаква видимост на противниковите радари. Този мултифункционален изтребител може да извършва противовъздушни задачи, да обезпечава поддръжка по въздуха и тактически бомбардировки. Въоръжението му се състои от най-новите модели ракети въздух-въздух и въздух-земя.
Предлага се в три модификации – Ф-35А – с стандартно политане и кацане, Ф-35Б със скъсен разбег и отвесно кацане и Ф-35С за палубно базиране на самолетоносачи. И трите модификации имат доста взаимозаменяеми съставни елементи. Двигателят е най-мощният, разработван в миналото за изтребител.

Израелската версия Ф-35И към този момент се употребява против цели в Сирия, ситуирани покрай съветската база в Арабската страна. Досега не е имало случаи Ф-35 да е бил прехванат и обстрелван от най-модерните съветски системи за Противовъздушна отбрана С-300 и С-400.

„ Локхийд-Мартин “/
„ Боинг “ Ф-22 „ Раптор “ (САЩ)

 „ Локхийд-Мартин “/ „ Боинг “ Ф-22 „ Раптор “ (САЩ) „ Локхийд-Мартин “/
„ Боинг “ Ф-22 „ Раптор “ (САЩ)
Ф-22 “Раптор ” е аероплан за завоюване предимство във въздуха. Той е съвсем незабележим за радарите с помощта на употребяваната стелт-технология. Това е един от най-мощно въоръжените изтребители в света. Смята се, че е и един от най-скъпите. Много от употребяваната авионика продължава да е засекретена.
Приет е на въоръжение през 2003 година. Все още е на въоръжение единствено в Съединени американски щати, не се предлага за износ даже на най-близките американски съдружници. Двигателите на самолета му разрешават да реализира полети на огромни дистанции. Соплата са с отклоняем вектор на тягата, която обезпечава изключителната маневреност на машината.

Разработката е почнала още през 80-те години на предишния век. Целта е да се замести ветеранът Ф-15 “Игъл ”, както и да се отговори на западните и съветските разработки от това време. Става дума за сполучливите модели на Су-27 и МиГ-29, които се явяват тогава съперници на Ф-15.
Първоначално Ф-22 е умислен като типичен изтребител за завоюване на предимство във въздуха. Впоследствие е доразвит като многофункционален изтребител с благоприятни условия да нападна и наземни цели.
 „ Микоян “ МиГ-31БМ (Русия) „ Микоян “ МиГ-31БМ (Русия)
„ Микоян “ МиГ-31БМ (Русия)

Това е най-новата трансформация на прехващача МиГ-31, който е гръбнакът на съветската въздушна защита. Модернизираната версия дава и опция за офанзиви по земни цели, което го трансформира в мултифункционален аероплан. През 2010 година стартира план по модернизацията на всички налични изтребители. До предходната година това се случи с 110 машини. Плановете са да остане на въоръжение още най-малко 15 години. Самолетът е най-бързият сериен уред в света – доближава до над 3000 км/ч. Способен е да носи най-новите съветски ракети “Кинжал ”. Пилотската кабина е с съвременни сензорни екрани.
Единственият минус е по-малката му маневреност.

„ Сухой “ Су-57
(Русия)

 „ Сухой “ Су-57 (Русия) „ Сухой “ Су-57
(Русия)
Су-57 е най-новият съветски изтребител. Разработен е под наименованието “ПАКФА ” – Перспективен Авиационен Комплекс на Фронтовата Авиация. Създаден е да размени остаряващите МиГ-29 и Су-27. Смята се, че това е съветският отговор на Ф-22 “Раптор ”. Руски експерти настояват, че зад цифрата 57 се крие сборът на 22 и 35 от Ф-22 и Ф-35. Работата стартира през 2001 година, като първият полет е през 2010 година. Предполагаше се, че първите 12 бройки ще бъдат признати на въоръжение в края на 2018 година, само че срокът евентуално ще се отсрочи за 2019-а. Но самолетът към този момент има бойно кръщение през тази година, когато една двойка Су-57 бе пребазирана в Сирия и извърши сполучливо задачата си. Очаква се съветските Военновъздушни сили да поръчат 150-200 бройки от новата машина.

Първоначално изтребителят е умислен като аероплан за завоюване на предимство във въздуха, само че след това се прибавя и функционалност за атакуване на наземни цели.  Независимо, че се обявява като аероплан от Пето потомство, американски специалисти считат, че това е по-скоро доразвит изтребител от Четвърто потомство. Русия към момента изостава съществено от Съединени американски щати в най-новите технологии. В структурата му детайли на стелт, то това е по-точно надграждане на съществуващия многофункционален Су-35.

Въоръжението на Су-57 е впечатляващо. Има две огромни вътрешни секции сред моторите с 10 точки за окачване, както и други 6 външни точки за монтиране на разнообразни ракети въздух-въздух, въздух-земя, антирадарни и управляеми бомби – общият товар е над 7500 кг.

„ Боинг “ Ф/А-18 „ Супер Хорнет “ (САЩ)
 „ Боинг “ Ф/А-18 „ Супер Хорнет “ (САЩ) „ Боинг “ Ф/А-18 „ Супер Хорнет “ (САЩ)
Днес “Супер-Стършелът ” е най-хубавият многофункционален морски изтребител на Съединени американски щати. Той е основан на самолетоносачи и може да води пердах както по въздушни, по този начин и по наземни цели. Този модел е на въоръжение като главен военен аероплан и във Военновъздушни сили на Австралия. Модификацията Ф/А-18Е/Ф е по-голям и боеспособен дериват на първичния вид. Обарудван е с нови мотори, има спомагателни точки за окачване на ракети. Авиониката е осъвременена. Има въведени някои детайли на стелт-технология, с цел да се понижи радарното отражение на машината.
 „ МакДонел Дъглас “ Ф-15 „ Игъл “ (САЩ) „ МакДонел Дъглас “ Ф-15 „ Игъл “ (САЩ)
„ МакДонел Дъглас “ Ф-15 „ Игъл “ (САЩ)
Ф-15 е особено създаден като изтребител за завоюване предимство във въздуха и да преодолява противниковата защита. Независимо, че е на въоръжение от повече от 30 години, той си остава ужасно оръжие. Има повече от 100 победи – свалени самолети във въздуха и се счита, че е измежду най-успешните изтребители по време на Студената война. Екипиран е с въоръжение и електроника, което му разрешава да открива и унищожава цели, до момента в който оперира във въздушното пространство на съперника. Носи огромно многообразие от ракети, извънредно маневрен е. Продължава да е на въоръжение във Военновъздушни сили на Съединени американски щати и се чака това да продължи минимум до 2025 година. Изнасян е в Израел, Япония и Саудитска Aрабия.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР