Кои са най-богатите спортисти в историята, участвали на олимпиада? Като

...
Кои са най-богатите спортисти в историята, участвали на олимпиада? Като
Коментари Харесай

10-те най-богати спортисти, участвали на Олимпиада

Кои са най-богатите спортисти в историята, взели участие на олимпиада?

Като цяло те не са спортни митове, които ще бъдат запомнени с качването на почетната стълбичка и куп медали.
Това евентуално даже не са олимпийските първенци, за които първо ще се сетите, написа profit.bg.

Олимпийски суперзвезди, като Майкъл Фелпс (28 медала), Юсейн Болт (8 медала — всичките златни) и Симон Байлс (4 златни медала и 1 сребърен), станаха известни и богати след триумфите си на игрите, написа Time.

Ямайският спринтьор Болт, който се отхвърли от спорта през предходната година, завоюва над 100 млн. $ през кариерата си, като съвсем всичките тези пари са от спонсорски дoговори с марки, като Puma, Sprint и Advil. Личното положение на Фелпс, който има най-вече медали в историята на олимпиадите, се прави оценка на 55 млн. $, които главно се дължат също на спонсорски контракти.

Американската гимнастичка Байлс е единствено на 20 година, само че към този момент разполага с 2 млн. $, откакто подписа рекламни контракти с марки, като Mattress Firm.

Богатството на нито един от тези олимпийци обаче не е задоволително, с цел да го класира в челната десетка - или даже в челните 20 най-богати спортисти, които в миналото са взели участие на олимпиада.

Тaзи ранглиста се господства от спортисти, които станаха необикновено богати отвън сферата на олимпийските игри, най-много в спортове, като баскетбол, тенис и футбол. Някои от тях са и доста съумели бизнесмени.

Ето и кои са 10-те най-богати спортисти, взели участие в миналото на олимпиада:

Роджър Федерер: 400 млн. $



Снимка: Twitter

Федерер е най-успелият състезател в мъжкия тенис с рекордните 20 трофеи от шампионати от Големия шлем. Той е взел участие в четири олимпиади, представлявайки Швейцария. Има два олимпийски медала — злато на двойки от 2008 година и сребро на сингъл през 2012 година, когато загуби на финала от Анди Мъри в Лондон.

Федерер е спечелил над 100 млн. $ от наградни фондове през кариерата си. Според Forbes той печели към 60 млн. $ годишно от рекламни контракти с марки, като Rolex, Mercedes и Credit Suisse. Състоянието му се прави оценка на 400 млн. $.

Леброн Джеймс: 400 млн. $



Джеймс е единствено на 19 година и с едвам един сезон зад тила си в НБА, когато взема присъединяване на олимпиадата в Атина през 2004 година Тогава американският тим записва едно от слабите си представяния и печели единствено бронзов орден.

Джеймс обаче печели златото на идващите две олимпиади и пропуща тази в Рио де Жанейро през 2016 година

Кливланд Кавалиърс подписаха с Джеймс тригодишен контракт на стойност 100 млн. $, който по това време го направи най-добре платения състезател в НБА.

Като се прибавят рекламите му контракти с Nike, Coca-Cola и Beats by Dre, съгласно Forbes, Джеймс е проработил 86 млн. $ през 2017 година Личното му положение се прави оценка на 400 млн. $.

Шакил О`Нийл: 400 млн. $



О`Нийл е четири пъти първенец на НБА и участник в 15 издания на Мача на звездите. Той е част от изключително мощния тим на Съединени американски щати на олимпиадата в Атланта през 1996 година Тогава тимът печели всеки от мачовете си с разлика от по над 20 точки.

Освен че сега работи като ефирен коментатор, О`Нийл е измежду най-високо платените някогашни спортисти с помощта на многото си рекламни контракти и бизнес покупко-продажби. Състоянието му възлиза на близо 400 млн. $.

Кристиано Роналдо: 400 млн. $



През 2004 година 19-годишният Роналдо към този момент играе за един от най-големите клубове в света – Манчестър Юнайтед. Тогава той взема присъединяване на олимпиадата в Атина с португалския народен тим.

Роналдо и съотборниците му не съумяват да стигнат до медалите, а по-късно той не взема присъединяване в друга олимпиада. Днес Роналдо играе за Реал Мадрид и е една от най-големите и най-добре платените спортни звезди в света, с персонално положение, оценено на 400 млн. $.

Флойд Мейуедър-младши: 560 млн. $



Боксовата легенда Мейуедър печели над 200 млн. $ от мача си против ММА боеца Конър Макгрегър през предишното лято. С това общите доходи през кариерата му надвишиха 1 милиарда $.

Въпреки забележителните 50 победи и нула загуби през професионалната си кариера, Мейуедър има една загуба като дилетант, която още се помни. Той е надвит от българина Серафим Тодоров на полуфиналите на олимпиадата в Атланта през 1996 година В последна сметка, Мейуедър печели бронзов орден. Неговото положение се прави оценка на 560 млн. $.

Меджик Джонсън: 600 млн. $



Баскетболната легенда Ървин “Меджик ” Джонсън за малко се отдръпва от НБА през 1991 година, откакто афишира, че е притежател на ХИВ вируса. Той обаче е капитан на истинския “Дрийм тийм ” по време на игрите в Барселона през 1992 година Тогава множеството звезди в тима с лекост печелят златото.

След края на баскетболната си кариера Джонсън реализира съществени триумфи в бизнеса отпред на своята компания Magic Johnson Enterprises. Джонсън също по този начин е е съсобственик на бейзболния тим Лос Анджелис Досцърс. Неговото положение се прави оценка на към 600 млн. $.

Камерън и Тайлър Уинкълвос: по 600 млн. $



Близнаците Уинкълвос са най-добре известни като братята от Харвард, които съдят Марк Закърбърг за това, че им е откраднал концепцията за Фейсбук. В последните години пък стана ясно, че те са един от първите вложители в биткойн.

Често обаче се не помни, че те са взели участие и на олимпиада като гребци в Пекин 2008.

С поевтиняването на биткойна до сред 7 000 и 9 000 $ при започване на февруари и тяхното положение понижа, само че се счита, че всеки от тях разполага с по над 600 млн. $.

Йон Циряк: 1.32 милиарда $



Циряк съставлява Румъния като играч по хокей на олимпиадата през 1964 година Впоследствие той влиза в топ 10 на мъжкия тенис през 70-те години, а по-късно е състезателен управител на звезди, като Борис Бекер.

След това Циряк излиза отвън рамките на спорта с вложения в застрахователни компании, автокъщи и дистрибуция на петролни артикули. Състоянието му възлиза на 1.32 милиарда $.

Майкъл Джордан: 1.4 милиарда $



Джордан извежда националния тим на Съединени американски щати до златото на две олимпиади - като колежанин през 1984 година и като звезда от НБА през 1992 година Той е считан за най-великия състезател в историята на баскетбола — шесткратен първенец от НБА и 10-кратен най-хубав изпълнител в лигата. Той също по този начин е името зад най-силната марка баскетболни кецове.

Според Forbes, през години Джордан е проработил общо 1.3 милиарда $, преди налози от рекламни контракти, главно от компании, като Nike и именитата марка Air Jordan.

Джордан също по този начин има доходоносни контракти с марки, като Gatorade и Hanes, и е съсобственик на тима от НБА Шарлът Хорнетс. Неговото положение се прави оценка на 1.4 милиарда $.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР