Кои са най-атрактивни и достоверни, сред кукерите и коледарите на

...
Кои са най-атрактивни и достоверни, сред кукерите и коледарите на
Коментари Харесай

Кукери и коледари се надпреварват за награда от 3000 лв на фестивал в Челопеч

Кои са най-атрактивни и достоверни, измежду кукерите и коледарите онлайн, ще стане ясно през октомври – от 6 до 8-и в Челопеч. Желаещите могат да премерят сили против премия от 3000 лв..

Според вярванията те гонят злите сили, само че самите фигури от фолклора към този момент са марка, емблема за страната ни и са една от изгодите за туризма, защото са атракция.

Това е първо издание на Етно фестивала в село Челопеч, а уредници са Кукерски клуб „ Златните кукери “ към читалище „ Труд и неизменност 1901 “ и общината в града. Предвидено е фестивала да стартира на 6 октомври в 19 часа и да продължи през целия ден на 7-и и 8-и в парк „ Корминеш “ в Челопеч.

Основната цел на Етно фестивала „ Челопеч – огнище на обичаи 2023 “ е да се показват пред поколенията българските обичаи, свързани с кукери и коледари, както и да способства за съхраняването и обогатяването на духовното благосъстояние на българите.

Също по този начин и да разпространява българското фолклорно завещание. Ще има опция за изява на колективи от кукери и коледари, които ще бъдат включени в конкурсната стратегия. Конкурсната стратегия ще се организира в две категории: Кукерски групи и Коледарски групи. Те ще бъдат оценени за равнището на трудност и техника на осъществяването, представянето им - костюми, атрибут, режисура, театрално държание и артистичност, както и достоверност при представянето. Експертно жури в тричленен състав, експерти в региона на етнографията, етнологията и фолклорното изкуство ще се произнесе за това, които се показват най-добре. Тъй като Етно фестивала е с конкурсен темперамент, са планувани и награди.



Общият награден фонд е 12 000,00 лева За първо място се дават 3000,00 лева, за второ - 2000,00 лева, за трето – 1000 лева Това важи и за двете категории – кукери и коледари.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР