Кои са местата в София, свързани с литературата? Може би

...
Кои са местата в София, свързани с литературата? Може би
Коментари Харесай

Да се разходиш из София в обятията на литературата

Кои са местата в София, свързани с литературата? Може би това са известните къщи-музеи на писатели от българската класика? И да, и не. Те са единствено най-видимата част от отпечатъка на литературата в градската среда. Всъщност множеството истории се развиват в кафенета и заведения, които през днешния ден към този момент не съществуват. В потайните кътчета на София се крият доста истории, които се описват в литературните среди и рядко излизат отвън тях.

От 2018 година " Литературните разходки ", проведени от фондация " Прочети София ", запълват тази празнота. Те се реализират в границите на плана " Скритите букви ", а тази година от май до октомври в София ще се проведат цели 20 тура със свободен достъп на български и британски език. Те ще включват персонални истории на писатели и особено основани направления за деца. Сред водещите на " Литературните направления с публицист " ще бъдат проф. Миглена Николчина, Георги Господинов, Ангел Игов и Мария Касимова-Моасе.

Началото на програмата тази година беше сложено при започване на май с литературната поредност от направления " Софийски страници ", готови от литературния теоретик и редактор Лора Шумкова. Нейните турове включват шест спирки, съпроводени с забавни детайлности за това по кое време стартира литературната история на София. Лора Шумкова преглежда кафенето като място за литература и културно средище. И хвърля взор към града на мъжете и дамите, записките, градския пътепис. Следващият неин тур е на 8 юни от 12.00 ч. Негова начална точка е Народният спектакъл " Иван Вазов ".

Основателят на фондация " Прочети София " Тодора Радева споделя, че постоянно се е интересувала от връзката сред града, литературата и изкуството. " Такава беше първата ни осъществена концепция - " Скритите букви ". Изработихме истински пейки с форми на букви, които оформиха нови места за четене в паркове, градини, на мостове и секрети кътчета в София и предлагаха лирика от модерни български създатели ", споделя тя.

 Снимката е предоставена на
© Марица Корлчева

Снимката е предоставена на " Дневник " от фондация " Прочети София ".

По този метод Тодора Радева стига и до концепцията за литературните разходки. Тя счита, че е нужно литературата да се споделя по друг метод на децата, чужденците и изкушените от книгите. " Мисля, че тези литературни направления са прелестен метод да се преоткрият както града, по този начин и нашата литература, да предизвикат нов взор и прекарване за участващите, да обогатят знанията и сетивата им ", акцентира тя.

За нея най-хубавото е, че хората, които участват на литературния маршрут, интензивно вземат участие, споделят, приказват между тях, задават въпроси, прибавят свои истории, завързват познанства между тях. А дали по време на тези събития изникват занимателни истории? " На разходката с Лора Шумкова имаше и куче, на което му беше забавно до края? ", хвали се шеговито Тодора.

" Още през днешния ден, на 24 май, можете да видите какви места и истории е избрала да опише Миглена Николчина и след това да останем на по чаша вино в уютната изложба " Етюд ", с цел да продължим диалога с нея ", добавя Тодора.

Литературната разходка на 24 май

Проф. Миглена Николчина признава, че в случай че не се беше заела да разхожда литературно всички искащи по улица, на която е живяла 30 години, най-вероятно би се разходила до Щастливеца. " Но и просто да се пошляе човек по улиците също става, въпреки че би ми се желало да не се отчитаме пред писателите си най-вече с паметни плочи, паметниците да са по-малко тържествено сковани и по-непосредствено вписани в живота на града (Петко и Пенчо Славейкови са рядко изключение), да срещаме по-често героите, а освен техните създатели (имаме монумент на Ян Бибиян и дяволчето Фют, но и те доста сериозни), да се появи монумент на писателка най-накрая ", отбелязва тя.

 Проф. Миглена Николчина
© Георги Кожухаров

Проф. Миглена Николчина

По време на литературната разходка, на която проф. Николчина ще влезе в ролята на лидер, ще стане дума за стихосбирката " Лунатичка " на Дора Габе, издадена през 1933 година Тя е написана в къщата, в която през днешния ден се обитава ресторантът " Под липите ". Тогава Дора Габе живее над заведението, което към този момент съществува. " Книгата е изпълнена с отгласи от това заведение – подслушани диалози на обезверени хора, среднощни размишления, навеяни от ритъма на джаза, като край една " гротеска " на софийски бонвивани, които пият цяла нощ, отхвърлят да платят и на разсъмване отпрашват с такси към Диана-бад (то ще да е било отвън града): " парченце нощен пламък/ изгубена измежду светлината на деня " ", разяснява посредством откъс от стихосбирката тя.

Проф. Николчина е все по-склонна да акцентира физическата география на въображаемите светове. " Литературата и изобщо изкуството не се основават от затворени монади: колкото и талантлив да е един създател, той е част от мрежи, взаимоотношения, срещи, полета на другарство и в последна сметка от места и времена. Дори през днешния ден, в ерата на виртуалното. В нашата нежна среда това е изключително значимо да се разбере ", приключва тя.

Разходката с Миглена Николчина стартира в 13.00 часа пред читАлнЯта в Градската градина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР