Кохезионната политика представлява ключов инструмент за инвестиции на ЕС. Тя

...
Кохезионната политика представлява ключов инструмент за инвестиции на ЕС. Тя
Коментари Харесай

Лидери от ЕС: Кохезионната политика е ключов инструмент за инвестиции

„ Кохезионната политика съставлява основен инструмент за вложения на Европейски Съюз. Тя подкрепя действителното доближаване на районите и страните членки в Общността, както и действието на вътрешния пазар, увеличението на растежа, конкурентоспособността, основава претовареност, улеснява прекосяването към нисковъглеродна стопанска система “.

Това записаха в декларация българският министър председател Бойко Борисов и още 16 водачи на страните от групата „ Приятели на кохезията “, чиято Среща на високо ниво се организира през днешния ден в Прага, оповестяват от държавната осведомителна работа.

В документа се акцентира, че Кохезионната политика би трябвало да продължи да се базира на задачите, както са посочени в Договора за действието на Европейски Съюз, като в това време тя е значимо средство за справяне с новите провокации - в това число климатичните промени, индустриалната промяна и демографските въпроси.

Поради това е от витално значимо значение да се резервира равнището на финансиране на Кохезионната политика до размерите от Многогодишната финансова рамка (МФР) 2014-2020 година в действително изражение, се подчертава в Декларацията от Прага. Според водачите на 17-те страни от Европейски Съюз, които я подписаха, забележителните съкращения в бюджета, включени в предлагането за МФР 2021-2027 година, крият риск да се попречи на осъществяването на значимите за Европейски Съюз цели.

В този подтекст се акцентира, че гъвкавостта във етапите на програмиране и използване е причина за гарантиране на гладкото, дейно и ефикасно протичане на Кохезионната политика. В документа се показва също, че би трябвало да се обезпечават по едно и също време удобна среда за бенефициентите и съответна степен на еластичност, с цел да могат районите и страните членки да изпълнят своите цели. Така те ще могат и да отговорят на потребностите си от вложения като се регистрират другите им стопански условия. Този метод би трябвало да бъде отразен в използването на задачите на Европейския учебен срок в границите на Кохезионната политика, се акцентира в Декларацията.

„ Призоваваме всички водачи и институции на Европейски Съюз да се стремят към привършване на договарянията и към реализиране на единодушие по един почтен и уравновесен компромис по МФР за интервала 2021-2027 година “, се заключава в Декларацията от Прага.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР