Когато започнем темата за баскетболния отбор на Аржентина, няма как

...
Когато започнем темата за баскетболния отбор на Аржентина, няма как
Коментари Харесай

Луис Скола - неугасващият пламък на аржентинския баскетбол

Когато стартираме тематиката за баскетболния тим на Аржентина, няма по какъв начин да не се сетим за едно от най-разпознаваемите лица в историята на аржентинския баскетбол - Луис Скола.

Започвайки кариерата си едвам на 15-годишна възраст в тима от родния си град Феро Карил Оесте, Скола бързо натрупва задоволително игрови опит и печели благосклонностите на скаути от Испания. Едва 3 години са му нужни, с цел да бъде притеглен в тима на ТАУ Керамика, настоящия Баскония. Там прекарва 7 сезона, в които затвърждава високия си капацитет и се трансформира в една от най-големите звезди, играещи в Европа.

Макар и де не съумява да се добере до трофея от Евролигата, Скола прибавя към кабинета си от титли 3 купи на Испания, 3 Суперкупи и една купа от Испанското състезание. В добавка към това той бива приет с един куп самостоятелни награди - Новобранец на годината, 2 пъти “Най-полезен играч” на Испанското състезание, 4 пъти попада в най-хубавия тим, а един път печели “Най-полезен играч” и в Суперкупата на Испания.

НБА незабавно вижда какъв брой надарен състезател има тима на ТАУ Керамика и през 2002-ра Скола е определен под номер 56 в тима на Сан Антонио Спърс. Поради неразбирателства във финансовите параметри сред Спърс и Керамика, аржентинецът е трейднат в Хюстън Рокетс през 2007-ма, където съумява да се наложи още в първия си сезон. Скола се задържа 5 сезона в “Ракетите”, като дружно с към този момент залязващите Трейси МакГрейди и Яо Мин, се добира 2 пъти до усета на Плейофите.

След като Рокетс се лишават от услугите му, Скола стартира да броди из НБА, сменяйки тим след тим. Напредналата възраст оказва огромно въздействие за аржентинеца. Той стартира да получава доста по-малко игрово време, само че опитът и класата му не престават да са неделима част от неговия боеприпас. Доказателство за това е предишният сезон, който прекарва в тима на Шанхай Шаркс. Неговите индикатори за 46 мача са “дабъл-дабъл” от 19.7 точки и 10.1 битки за едвам 29.2 минути на полето - не е зле за 38-годишно тежко крило.

Кариерата на Скола в националния тим на Аржентина е със забележителни достижения. Като част от “Златната генерация”, включваща още имената на Ману Джинобили, Андрес Носиони и Фабрисио Оберто, “гаучосите” детронират “непобедимият” тим на Съединени американски щати, а по-късно печелят и златото на Олимпийските игри в Атина през 2004-та. Това достижение вечно ще остане в историята на аржентинския баскетбол, а Скола и компания прибавят към него два златни, както и по три сребърни и бронзови медали от Американското състезание на ФИБА, бронз от Олимпиадата в Пекин през 2008-ма и злато от Пан-Американските игри по-рано този месец, като към този момент 39-годишният Скола бележи 28 точки и взима 9 битки във финалната среща с Пуерто Рико.

Започващото след 2 дни Световно състезание може да се окаже последният огромен конгрес в богатата сбирка на Луис Скола. Гигантът от Буенос Айрес ще поведе своите съотборници като капитан, а неговият опит ще бъде извънредно значим за младата селекция на “гаучосите”. Скола е единственият състезател, който надвишава 30 години от целия тим. И въпреки всичко, с играчи като Кампацо, Дек, Гарино и Вилдоса, можем да бъдем сигурни, че аржентинците ще създадат положително състезание, а за какво и да не се доберат до орден, който да бъде последният щрих от феноменалната кариера на легендата Луис Скола.

ВАСИЛ НЕДЯЛКОВ
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР