"Когато Заев се съгласява в името на албанците да работи

...
"Когато Заев се съгласява в името на албанците да работи
Коментари Харесай

В Сърбия: Заев ни заби нож заради албанците

"Когато Заев се съгласява в името на албанците да работи против Сърбия, той на процедура копае личния си гроб, защото Македония може да оцелее единствено благодарение на Сърбия "

Това гласи сегашен коментар на сръбският вестник "Телеграф " във връзка ескалиращата дипломатическа рецесия сред Белград и Скопие.

Сръбски и македонски медии: Русия желае да спре измененията в Македония

"Крик ": Спецагент и водачът на сърбите дърпали конците в Македония

Според вестника, македонският министър председател Зоран Заев е решил да скапе добросъседските връзки поради съдружните си сътрудници от албанските етнически партии.

Вчера Сърбия извика за съвещания целия личен състав на посолството си в Македония. Подобен ход е възприето средство в интернационалните връзки при пораждане на съществено напрежение сред две страни.

Сръбският външен министър Ивица Дачич съобщи, че "е установена разследваща активност по отношение на сръбското дипломатическо посланичество в Скопие, в която не липсва задграничен фактор ".

Президентът Александър Вучич оправда изтеглянето с "достатъчно доказателства от способените разследващи служби по отношение на доста настъпчивите дейности против сръбските управляващи и институции ". Властите заявиха и доказателства, че сръбските дипломати в Скопие са били подслушвани.

В медиите в двете страни незабавно започнаха спекулации по отношение на мотива за дипломатическия скандал. Освен заявената разследваща опасност, това е и смяната на позицията на Македония по отношение на участието на Косово в ЮНЕСКО.

Serbia withdraws all its diplomats from Macedonia https://t.co/iU0E0viah8 pic.twitter.com/z9AVblcDT3
— Al Jazeera News (@AJENews) August 22, 2017
То се счита за основна стъпка към затвърждаване на държавността и интернационалното състояние на новата балканска страна, обитаема най-вече с етнически албанци. Тя публично разгласи независимостта си от Сърбия през 2008. Белград към този момент отхвърля да одобри тази самостоятелност.

След изтеглянето на сръбските дипломати, македонското държавно управление излезе със заявление, че страната ще гласоподава за участието на Косово в ЮНЕСКО както гласоподават болшинството от страни от Европейски Съюз.

В Сърбия обаче това се възприе като отмятане от думите на новия македонски министър председател Зоран Заев, който през май съобщи, че Македония ще остане неутрална при вота в културната организация на Организация на обединените нации.

Самият Дачич съобщи, че в случай че Македония поддържа Косово в ЮНЕСКО, то Сърбия ще премисли признаването на името на южната й съседка.

Ивица Дачич назова "грешка " признаването на Република Македония с това й име още по време на визитата му в Атина предишния месец.

Гърция води спор с Македония по отношение на името на страната поради което в интернационалните документи формалното наименование на западната ни съседка е Бивша Югославска Република Македония.

All front pages of #Serbia tabloids hitting hard #Macedonia. "Zaev backstabbed #Serbia " & "Declared war on Serbia ". Heavy spying stories. pic.twitter.com/GwYAur7t08
— Petrit Selimi (@Petrit) August 21, 2017
"Известно е, че Заев получи премиерски пост с поддръжката на албанските партии и че цената за многочислените направените отстъпки е в ущърб на македонския народ,

а в този момент – и на сръбско-македонски връзки ", написа вестник "Телеграф ".

Когато Заев се съгласява в името на албанците да работи против Сърбия, той на процедура копае личния си гроб, защото Македония може да оцелее единствено благодарение на Сърбия, допълват от изданието.

Други коментатори са не толкоз остри, само че също правят оценка обстановката като " невиждана рецесия в македонско-сръбските връзки ", както македонския публицист Сеид Ризванович.

„ Приемането на Косово в ЮНЕСКО е един от въпросите, които обременява връзките сред Сърбия и Македония, и макар че нито една от страните не го признава публично, това води до дипломатически и политически борби ", написа още той.

"Действията на сръбската страна, са разбираеми, защото приемането на Косово към ЮНЕСКО един от най-големите процеси за "изграждане на страната " в Прищина, и една от най-сериозните стъпки към интернационално приета самостоятелност, тъй че Белград няма различен избор, с изключение на да се опита да предотврати или най-малко да забави процеса “, добавя Ризванович.

"For Once We Are Spying on Them! "#Macedonia Sloboden Pecat tomorrow's cover title on #Serbia embassy staff callback from #Skopje. pic.twitter.com/nw7wrMvPLE
— Vladimir Petreski (@VPetreski) August 21, 2017
Това е поредна ескалация и на напрежението сред Скопие и Белград в последните месеци.

В началото на юни бе оголен конфиденциален отчет на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване, в който

сръбски дипломати и държавни чиновници бяха упрекнати, че работят за задържането на Македония в областта на въздействие на Русия.

Сред споменаваните имена в отчета е служителя на сръбските спецслужби Горан Живайлевич. Той беше видян измежду нахлулите в македонския парламент на 27 април, когато локални националисти нанесоха побой на някои депутати, измежду които и на днешния министър председател Зоран Заев.

Македонските служби свързват Русия и Сърбия с пораждането на напрежението тогава.

Според Ризванович, връзките сред Белград и Скопие са влошени поради „ руско-американския конфликт за члентсвото на Македония в НАТО “ и ролята на сръбското държавно управление, което публично поддържа позицията на Вашингтон, а в реалност осъществя ползите на Москва.

Правителството на Зоран Заев, което пристигна на власт т.г. сложи като безспорен приоритет участието на страната в Европейски Съюз и НАТО. След близо 2-годишна политическа рецесия, то наследи националистическото ръководство на ВМРО-ДПМНЕ, почнало през 2006 година.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР