Когато заех позицията на омбудсман, не ми беше първи ден

...
Когато заех позицията на омбудсман, не ми беше първи ден
Коментари Харесай

Новият омбудсман разкри какво наследство й е оставила Мая Манолова

Когато заех позицията на омбудсман, не ми беше първи ден в институцията. Аз бях зам.-омбудсман, работили сме с сътрудниците по проблемите на жителите, които са доста и са разнообразни. Най-важно значение има съдействието на институциите, тъй като работата на омбудсмана е да бъде медиатор при отбрана правата на хората пред институциите и това в действителност е основно.

Това сподели омбудсманът Диана Ковачева в предаването „ България заран “ по телевизия България Он Ер, оповестиха от пресцентъра на омбудсмана.

Тя акцентира, че целият екип на институцията, която управлява, работи доста съществено, с цел да се чува гласът на жителите и това по думите й е въпрос на предопределение и отдаденост.

Ковачева бе безапелационна, че омбудсманът би трябвало да бъде надпартиен, да не съставлява никакви партийни и политически ползи, тъй като той не съставлява себе си пред институциите, а хората и точно по тази причина, от почитание към правата на жителите, те дължат съдействие.

„ За последните 4 години омбудсманът е изпратил над 5 000 рекомендации към държавни и общински органи и всяка втора е била изпълнена. Това е добра успеваемост.

Разбира се, няма по какъв начин да сме удовлетворени, тъй като работата на омбудсмана не е лесна. Той може да откри какъв е казусът, може да слуша хората, само че не и да вземе решение. Трябва да бъде неотстъпчив пред институциите и да ги убеждава те да решат казуса “, изясни Диана Ковачева.

Тя посочи, че жителите се жалват по цялата палитра на права на индивида и месечно в институцията постъпват над 1 000 тъжби.

„ Приоритетите идват от жителите. Първите три от тях са отбрана на потребителските права, обществените и икономическите права, в това число трудовите, с изчисляването на пенсиите и не на последно място – правото на добра администрация. Т.е. всички институции са ангажирани със отбраната на тези права. Очаквам и съдействие, и поддръжка, тъй като поддръжката е към хората, не персонално към омбудсмана “, уточни доцент Ковачева.

Тя акцентира още, че в Народното събрание има висящи законопроекти, които касаят отбраната на жителите против монополите и съобщи, че общото в тях е, че те са свързани и с уговорката на България да приведе своето законодателство с европейските наставления.

„ Тук приказваме за предлагането за изменение и допълнение на Граждански процесуален кодекс във връзка със свръхправомощията на банките. Има наказателна процедура против България, която би могла да стартира всеки миг. Тя беше отсрочена, защото институциите оповестиха, че има законодателство, което чака да бъде прегледано в Народното събрание.

Надявам се в най-скоро време това да се случи, тъй като става въпрос за салдото сред интереса на банките и потребителите. За това, че съдът би трябвало да следи служебно за неравноправни клаузи. За това, че банките не е редно да изваждат изпълнителен лист въз основата единствено на своите банкови сметки и доклади, а в действителност да се ревизира от съда “, обясни омбудсманът.

„ Трябва да се преглежда всеки сигнал за корупция до институциите и в случай че има задоволително данни неотложно да бъде осъществена инспекция “, разяснява публичният бранител и въпроса с анонимните сигнали за корупция до институциите.
По тематиката с топлофикационните сдружения на прага на новия отоплителен сезон Диана Ковачева беше безапелационна, че сметките на жителите би трябвало да бъдат по-ясни и те да знаят защо заплащат.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР