Когато заблудена ракета падна в полски граничен град миналата седмица,

...
Когато заблудена ракета падна в полски граничен град миналата седмица,
Коментари Харесай

Полша се превръща във военна суперсила

Когато заблудена ракета падна в полски граничен град предходната седмица, убивайки двама души, някои европейски водачи се разтревожиха доста за това по какъв начин ще реагира дясното държавно управление на Полша, колкото и от опцията Русия да е наредила удара, написа европейската редакция на американския вестник " Политико ".

Дългогодишното съмнение на Полша към всичко съветско и дълбоката неприязън на настоящето държавно управление към Москва провокираха угриженост от Брюксел до Берлин, че Варшава може да направи нещо преждевременно.

Вместо да изгуби нервите си обаче, Варшава остана невъзмутима, като постави въоръжените си сили в бойна подготвеност, само че изчака, до момента в който не стане ясно какво се е случило. (Припомняме, че се оказа ракета за противовъздушна защита, изстреляна от Украйна, против съветска въздушна офанзива, която се е заблудила.)

Това успокоение се основава на една елементарна действителност, която от години убягва на по-голямата част от Европа: Полша разполага с може би най-хубавата войска в Европа. И тя занапред ще се ускорява.

Параноята на Полша във връзка с Русия я подтикна да избегне преобладаващата илюзия в огромна част от Европа, че стандартната война е към този момент част от предишното. Вместо това, тя построява войска, която може да се окаже най-голямата сухопътна мощ на Европейски Съюз.

" Полската войска би трябвало да бъде толкоз мощна, че да не се постанова да се бие единствено заради силата си ", сподели министър председателят Матеуш Моравецки в навечерието на деня на независимостта на Полша.

Това е смяна, която резонира с незаменимия съдружник на Полша - Съединени американски щати.

" Полша се трансформира в нашия най-съществен сътрудник в континентална Европа ", сподели почитан чиновник на американската войска в Европа, цитирайки решаващата роля, която Полша изигра в поддръжката на Украйна и в укрепването на защитата на НАТО в балтийски район.

Докато Германия, обичайно основният съдружник на Съединени американски щати в района, остава основната опора като логистичен център, безкрайните диспути на Берлин за това по какъв начин да възроди своята войска и неналичието на стратегическа просвета попречват успеваемостта й като сътрудник, сподели служителят при изискване на анонимност.

Докато Германия продължава да разисква детайлностите за това, което назовава " стратегическа повратна точка ", провокирана от нахлуването на Русия в Украйна, Полша към този момент прави обилни вложения.

Варшава съобщи, че ще увеличи целевите си разноски за защита от 2,4 % от брутния вътрешен артикул на 5 %. Междувременно Германия, която похарчи към 1,5 % от Брутният вътрешен продукт за защита предходната година, разисква дали може да поддържа задачата на НАТО от 2 %, откакто изчерпи капиталов фонд за защита от 100 милиарда евро, утвърден по-рано тази година.

Полският министър на защитата Мариуш Блашчак даде обещание през юли, че страната му ще има " най-мощните сухопътни сили в Европа ". И това е напът да стане факт.

Полша към този момент има повече танкове и гаубици от Германия и се обрисува да има доста по-голяма войска, за от 300 000 бойци до 2035 година, спрямо актуалните 170 000 в Германия.

Днес армията на Полша наброява към 150 000 души, като 30 000 принадлежат към нови сили за териториална защита, основани през 2017 година Това са бойци в свободното време, които минават 16 дни образование, последвано от опреснителни курсове. Първоначално те бяха възприети малко като смешка, само че триумфът на Украйна в потреблението на мобилна териториална защита, оборудвана с противотанкови и противовъздушни ракети, в този момент прави концепцията да наподобява доста по-разумна.

" Днес тези подозрения изчезнаха ", сподели Блашчак по време на неотдавнашна гала по полагане на клетва от нови попълнения в териториалната защита.

За разлика от Германия, която се затруднява да притегли нови войски, стремежът на Полша да набира нови бойци притегля вниманието.

" Поляците имат доста по-позитивно отношение към своята войска от Германия, тъй като трябваше да се борят за свободата си ", сподели Густав Гресел, някогашен австрийски боен офицер и академик по сигурността, в този момент в Европейския съвет за интернационалните връзки. " Във военните среди никой не слага под въпрос качеството на полската войска.

Друг е обаче въпросът дали военната мощност на Полша ще й даде политическо въздействие в Европа.

Досега това не се е случило, значително тъй като центристките сили, които преобладават в Европейски Съюз, не се доверяват на държавното управление на Полша, което се управлява от националистическата партия " Право и правдивост " (ПиС).

Продължаващото напрежение сред Варшава и Брюксел относно това, което Европейски Съюз вижда като неуважение от страна на държавното управление към демократичните правила и върховенството на закона, навреди на репутацията на страната в целия блок.

" Полша не съумява да наложи политическата си си тежест заради вътрешните си спорове ", сподели Гресел, наблягайки вътрешните битки, които съществуват даже в ръководещата партия по отношение на посоката на страната и до каква степен да стигне Варшава в компромисите с Европа.

Единственото нещо, за което другояче имащите различия съвсем за всичко политически партии в Полша обаче могат да се спогодят, е нуждата от подсилване на армията.

Докато опасенията от Русия подтикват този подтик, Варшава също се тревожи за надеждността на Вашингтон. За разлика от по-голямата част от останалата част от Европейски Съюз обаче, тяхната угриженост не е, че Доналд Тръмп ще се върне като президент, а че няма да го направи. Въпреки задълбочаващото се съдействие сред американските и полските военни в подпомагането на Украйна, настоящото управление на Полша остава с съмнение към президента Джо Байдън, който като претендент назова държавното управление на страната " тоталитарно ".

Въпреки че Вашингтон приветства уговорките на Полша за разноски за защита, има и въпроси по отношение на това дали Варшава в действителност ще ги извърши, както и отчаяние, че страната се обръща към Южна Корея за някои от най-големите си покупки.

Тази пролет Полша подписа договорка за 23 милиарда злоти (4,9 милиарда евро) за 250 танка " Абрамс " от САЩ - бърза подмяна на 240-те танка от руската ера, изпратени в Украйна. Нейните военновъздушни сили са оборудвани с американски F-16 и през 2020 г. Варшава подписа договорка на стойност 4,6 милиарда $ за 32 изтребителя F-35. Но фокусът на неотдавнашните военни разноски стана Южна Корея, където Варшава подписа голям брой сделки за закупуване на танкове, самолети и други оръжия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР