Когато за пръв път се сдобих с Full HD телевизор

...
Когато за пръв път се сдобих с Full HD телевизор
Коментари Харесай

Samsung Q900R 8K TV - да докоснеш бъдещето

Когато за пръв път се снабдих с Full HD тв приемник преди повече от 10 години, скокът от скромния ми кинескопен 14-инчов тв приемник към плоския панел на 37-инчовото Full HD страшилище ми се струваше като прекрачване през портал във времето. И макар че темповете на софтуерно развиване се форсираха доста през последните години, към момента има граници, които да бъдат прекрачени, и технологии, които да ви накарат да се почувствате като част от бъдещето.

 Samsung Q900R 8K TV - да докоснеш бъдещето
За 8К резолюцията се приказва от ден на ден в последно време, ние в PCWorld също добавихме своя дан към софтуерните отзиви. Каквото и да бъде казано обаче, е доста друго да бъдеш тет-а-тет с сходен панел – усещането от сходна среща не може да бъде предадено с никакво количество спецификации. Днес ще ви опиша за тъкмо тази моя близка среща с 8K технологията в лицето на Samsung Q900R серията тв приемници. Спирам с носталгичните препратки и се понечвам за работа.

Няколко (наистина) къси думи за технологията

Няма да ви омръзвам с прекомерно механически детайлности и диалект, просто ще напомня в резюме най-важните неща за 8K и QLED по допустимо най-достъпния метод. Всеки от вас най-вероятно към този момент е осведомен с Full HD стандарта – още записван като 1080p. Това най-просто казано е броя физически пиксели по вертикалата на дадения панел – цялостното отношение е 1080х1920. Колкото повече пиксели имате в даден екран, толкоз по-детайлна е картината – толкоз по-големи размери можете да получите, без да започнете да забелязвате обособените пиксели.

 Samsung Q900R 8K TV - да докоснеш бъдещето
Следващата стъпка при тв приемниците и техните стандарти беше 4К – 2160 пиксела по вертикала и 3840 по хоризонтала – 4 пъти повече от Full HD. 8К UHD стандартът умножава пикселите още по 4 до 4320х7680 или над 33 милиона пиксела. Сами можете да прецените за какъв скок в детайлите и качеството на картината приказваме при идентичен размер на тв приемника. Друго разследване от големия брой пиксели е, че в случай че решите да си вземете в действителност огромен тв приемник – 85 инча да вземем за пример – при 8K пикселите няма да бъдат с размер на грахови зърна, метафорично казано, и картината ще остане детайлна.

 Samsung Q900R 8K TV - да докоснеш бъдещето
Съвсем в резюме за QLED технологията, която Samsung развива в последните години. Корейската компания е разкрила специфични молекули – нанокристали, които при облъчване със светлина, стартират на собствен ред да светят в друг пъстър набор. Това зависи от размерите и други характерности на тези кристали. Вместо да разчитат на разнообразни призми и филтри, посредством които да бъдат получени цветните пиксели, Samsung употребяват тези нанокристали като пряк източник на цветна светлина. На процедура това дава по-добри цветове и бляскавост на панела.

Samsung Q900R – първи усещания

Серията Q900R може да се похвали с доста оценки, като най-важното от тях е, че това са първите потребителски тв приемници с 8К разграничителна дарба. 65-инчовия модел, който тествах, употребява дизайн философията на цялата серия – изчистени линии и минимално разпръскване на окото на потребителите от най-важната част от тв приемника – 8К панела.

 Samsung Q900R 8K TV - да докоснеш бъдещето
Рамките към екрана са железни и малко над сантиметър (1,2 см), дебелината на целия тв приемник е малко над 3 сантиметра (3,2 см), а всички нужни изходи и входове са изведени в One Connect устройството, в това число и зареждането. Това дава много независимост и еластичност при конфигурацията на тв приемника в помещението, където ще бъде употребен.

 Две позиции на крачетата обезпечават непоклатимост и еластичност при монтажа на тв приемника
Две позиции на крачетата обезпечават непоклатимост и еластичност при монтажа на тв приемника

Стойката има две позиции на крачетата, наоколо до външния борд – за по-стабилен монтаж и в междинната част – ако плоскостта, на която ще лежи тв приемника, е с лимитирана повърхност. Качеството на направа на тв приемника, стойката и One Connect бокса е отлично, както може да се чака за устройство от този клас. Не се виждат огъвания и скърцане в сглобките, а материалите са солидни на тип и досег.

 Всички нужни входове и изходи се намират в One Connect Box устройството
Всички нужни входове и изходи се намират в One Connect Box устройството

Качество на картината, 8К, upscalling

Първото нещо, което прави усещане, когато включите тв приемника, е яркостта. Samsung цитират пикови стойности от 4000 нита (3000 нита за 65 " модел), а аз съумях да измеря поддържана бляскавост от над 1600, което е впечатляващо при сходен размер и резолюция. За да ви покажа образно разликата сред Full HD и 8K направих и няколко макро фотоси на пикселите при двете резолюции.

 Сравнение на FullHD (вляво) и 8К (вдясно) резолюции с макро снимка
Сравнение на FullHD (вляво) и 8К (вдясно) резолюции с макро снимка

При размер от 65 инча е належащо да се отдалечите на към две педи от екрана, с цел да престанете да забелязвате пикселите. Имайки поради, че 65-инчов тв приемник ще бъде употребен от най-малко 2 метра разстояние, качеството и остротата на картината са невиждани.

Възпроизвеждане на цвят

Не желая да се впускам в непотребни механически детайлности за другите цветови диапазони, тъй като те са най-малко една дузина. Цитираните от Samsung 100% DCI-P3 цветове на процедура значат, че можете да покриете съвсем всичко, което виждате с очите си ежедневно. Приятна изненада за мен беше какъв брой натурални в действителност изглеждаха цветовете на Q900R – богати и наситени, само че в същото време много точни – не бихте ги нарекли нереални или " напомпани ".

 Цветовете са живи и ярки без да наподобяват прекомерно наситени
Цветовете са живи и ярки без да наподобяват прекомерно наситени

Тук като че ли най-голяма роля има QLED технологията, която корейците развиват и спомагателните нанокристали, които обезпечават източник на цвят. Елиминирайки потребността от призми и филтри, цветовете остават много по-живи и същински и това се вижда, изключително когато резолюцията е 8К.

VA панел, придвижване и зрителни ъгли

Защо загатвам VA и какво търси тук този механически диалект. VA е просто методът, по който са насочени в пространството детайли от панела. По принцип тази технология комбинира доста положителни равнища на контрастност и дълбочина, дружно с високи честоти на освежаване. Разбира се, това идва с избран компромис и това са зрителните ъгли. При Q900R обаче, технологията очевидно е еволюирала с още няколко равнища, тъй като зрителните ъгли са много положителни. От фотосите, които направих, можете да видите, че картината остава изцяло забележима, а цветовете – съвсем непроменени – при ъгли, близки до 180 градуса. Изключително значима характерност, когато става дума за тв приемник – сходно устройство нормално се употребява от много хора в необятен зрителен обсег.

 Зрителните ъгли на VA матрицата впечатляват
Зрителните ъгли на VA матрицата впечатляват

Останалите преимущества на VA матрицата, както загатнах, са на разположение – честотата на освежаване е 120 херца, в композиция с мъдро ръководство на честотата на подсветката, което на процедура може да даде до 240Hz. Подобни стойности вършат бързите подиуми много плавни – без замазване, закъснение и разнообразни артефакти. Отчитайки обстоятелството, че много от тв приемниците се употребяват за гледане на спортни събития (самият аз съм дълготраен почитател на Формула 1), тази характерност е несъмнено плюс. Тя се дължи значително и на ръководството на панела от Quantum Processor 8K, в който са скрити едни от най-силните страни на Q900R.

Quantum Processor 8K процесор

Samsung са изцяло наясно, че навлизането на 8К наличие ще отнеме време. Да, Олимпиадата в Токио следващата година ще бъде излъчена в действителни 8К и най-вероятно ще можете да я гледате, както и ще можете да играете 8К игри на Platstation 5 и Microsoft Scarlet, когато конзолите се появят в края на идната година. До тогава обаче, ще би трябвало да се задоволите най-вече с 4К наличие на 8К панела и точно тук се демонстрира едно от най-големите преимущества на Q900R.

 Samsung Q900R 8K TV - да докоснеш бъдещето
Quantum AI процесорът се оправя изумително добре със скалирането на изображения от по-ниска резолюция до 8К. На процедура можете да пуснете даже 480p сигнал на 8К резолюция и до момента в който при сходен скок резултатът е подозрителен, то при скалиране от Full HD и 4K към 8K, Q900R се оправя повече от добре. Зад технологията се крият логаритми с изкуствен интелект, които правят чудесна работа да разделят шума и артефактите от потребния сигнал, след което екстраполират нужната информация за останалите пиксели, които би трябвало да бъдат възпроизведени.

Нива на черното, HDR и подсветка

Samsung в действителност са се постарали с подсветката в тази серия – Direct Full Array Elite не е просто маркетингово фразеология. Чрез обособените зони, които процесорът може да ръководи изцяло без значение, Q900R се оправя чудесно с артефакти като блум (светли ореоли към ярки обекти, когато са на по-тъмен фон), а равнищата на черното са най-хубавите, които съм виждал в тв приемник, разчитащ на подсветка.

 В затъмнено помещение и при високи равнища на бляскавост и HDR подсветката остава незабележима и равномерна
В затъмнено помещение и при високи равнища на бляскавост и HDR подсветката остава незабележима и равномерна

Благодарение на усъвършенстваното ръководство на подсветката и HDR опциите на Q900R са отбелязали крачка напред. HDR10+ наличието е блестящо и остро, без да наподобява нереално – какъвто е случая при невъздържание с тази техника на висок динамичен контрастност. Като цяло при HDR ще получите и най-високи равнища на динамична бляскавост и въпреки измерването на цитираните 4000 нита да е малко характерно и комплицирано, Q900R разполага с задоволително бляскавост даже при директна слънчева светлина.

Дистанционно ръководство и интерфейс – Eden 2.0

Операционната система на Q900R е основана на Linux и се назовава Tizen с сегашния интерфейс Eden 2.0. Всъщност, спрямо останалите модели, в които тя участва, новата серия има относително малко гланциране и допълнение, само че това не е проблем. Eden 2.0 комбинира съществуването на солидно количество приложения с доста елементарен за работа интерфейс, а в допълнение към това разполага и с вградения интелигентен помощник на Samsung – Bixby, както и опция за гласови команди.

 Eden 2.0 има всичко належащо и е извънредно комфортна и лесна за работа
Eden 2.0 има всичко належащо и е извънредно комфортна и лесна за работа

По-важните приложения, без които нито един интелигентен тв приемник не може да мине в днешно време, включват Netflix, YouTube, Amazon Prime. Менютата са проведени в ленти и са лесни за достъп, а спомагателната информация се появява над селектирания сега детайл. Изборът на източник е изнесен в обособена част на менюто, още на първия екран. Струва си да загатна и самото отдалечено – One Remote. То е направено от метал и с изключение на качествения външен тип и чувство, дава опция да управлявате няколко устройства (например спомагателна Hi-Fi система или Blu-Ray плейър).

 Samsung Q900R 8K TV - да докоснеш бъдещето

Субективни усещания и финални думи

Връщайки се назад на аналогията с " галактически " скок от моята трепетна младост, Q900R провокира чувства, които се приближиха до тези от носталгичното минало. Пакетът, който предлага Samsung, е приключен и доста добър, даже в случай че не отчитаме 8К резолюцията. По-важното е, че с сходна технология към този момент доближаваме до равнищата на фотореализъм, които от време на време са способни да объркат сетивата, че пред тях стои прозорец към добре познатата реалност. Неслучайно на много от маркетинг материалите тв приемниците от тази серия изобразяват точно прозорци, а картината на тях е пасторален пейзаж, излязъл под четката на късните реалисти и символисти.

 Samsung Q900R 8K TV - да докоснеш бъдещето
Дори след толкоз години в областта на технологиите ми е мъчно да не се удивлявам и да не изпитвам боязън, когато бъде прекрачена идната граница. Както ми е мъчно и да не препоръчам Samsung Q900R, макар че сходен вик на технологията несъмнено има своята цена. Отчитайки обаче, че потребителите получават с изключение на най-хубавото сега и самобитна софтуерна застраховка надалеч напред във времето, а и опция да надникнат в бъдещето, може би цената е изцяло оправдана.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР