Когато яйцеклетката и сперматозоидът се слеят, те образуват множество клетки,

...
Когато яйцеклетката и сперматозоидът се слеят, те образуват множество клетки,
Коментари Харесай

Здравите плаценти имат тумороподобна структура и съдържат множество генетични мутации

Когато яйцеклетката и сперматозоидът се слеят, те образуват голям брой кафези, които имат капацитета да се диференцират в съвсем всяка една част от човешкото тяло. Някои от тях образуват плацентата – неповторим орган, който „ хаква “ сърдечно-съдовата система на майката, с цел да обезпечи кръв на развиващия се зародиш (понякога даже улавя саждите и микропластмасовите частици). Плацентата може даже да модерира кръвта, като отстранява отпадъчните артикули и контролира хормоните по удобен за майката и бебето метод. Сега ново изследване, оповестено в научното издание Nature, открива, че плацентата има още един самобитен гений. Оказва се, че тя извършва ролята и на самобитно „ кошче “ за генетични недостатъци.

Изследването, извършено от института " Уелкъм Сангър " и Кеймбриджкия университет, е първото по рода си, което прави толкоз изчерпателен разбор върху архитектурата на човешката плацента и което демонстрира, че нейната анатомия прилича по-скоро тази израстък, в сравнение с човешки орган. Според учените здравите плаценти съдържат голям брой генетични разновидности, някои от които са свързани с зараждащи в девството ракови формирания.

Отдавна знаем, че плацентата е невероятен орган – в 1-2 % от бременностите броят на хромозомите в нейните кафези може да се разграничава от този на зародиша. Ако тази генетична особеност участва в зародиша, а не в органа, към който той е обвързван, това най-вероятно би било съдбовно – все пак плацентата съумява да я понесе съвсем безпроблемно.

Екипът доближава до тези изводи, откакто секвенира геномите на голям брой проби, извлечени от 42 плаценти. Самите биопсии са взети от разнообразни места по плацентата, което разрешава на откривателите да придобият по-цялостна визия за генетичната структура на целия орган. Учените откриват, че всяка една от биопсиите е била генетично друга от останалите, взети от същия орган (въпреки че споделят един и същи предшественик). Това кара учените да създадат паралели с метода, по който се образуват канцерогенните тумори.

„ Нашето проучване удостоверява за първи път, че плацентата е проведена друго по отношение на всеки един различен човешки орган и че прилича самобитна кръпка от тумори – споделя проф. Стив Шарнок-Джоунс от Кеймбриджкия университет, старши създател на изследването. – Също по този начин честотата на пораждане и моделите на тези генетични разновидности са били извънредно високи спрямо останалите здрави човешки тъкани. “

Изследването поддържа концепцията, че плацентата може да бъде употребена като самобитно „ кошче “ за кафези с нездравословни разновидности, като това от своя страна разрешава на зародиша да „ изглади “ минусите в своя генетичен състав.

„ Плацентата е дивият запад на човешкия геном – изцяло друга по конструкция и форма по отношение на която и да е друга здрава човешка тъкан – споделя доктор Сам Бехияти от института „ Уелкъм Сангър “, старши създател на изследването. – Тя ни пази от грешките в нашия генетичен код. Същевременно обаче с плацентата се свързва и една по-голяма тежест на съответни болести. Нашите открития демонстрират, че си коства да се изучи по-подробно връзката сред генетичните отклонения в пациентите и възможностите за сполучливо раждане. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР