Когато японският премиер Фумио Кишида обеща тази седмица да извлече

...
Когато японският премиер Фумио Кишида обеща тази седмица да извлече
Коментари Харесай

Япония се насочва към печалбите от износа на селскостопански продукти, за да притъпи удара от слабата йена


Когато японският министър председател Фумио Кишида даде обещание тази седмица да извлече повече облаги от слабата йена, която се трансформира в източник на стопански проблеми, той разпореждаше очаквания на хора като Соичи Йошимура, 33 година и неговата плантация за ягоди на север от Токио, съобщи Ройтерс.

Повечето японски фермери - сходно на доста други основни играчи в стопанската система, са разтревожени от спада на йената с 20 % през тази година, което усили разноските за импорт на гориво, торове и други индустриални запаси.

Но вероятностите са разнообразни за японските експортьори на говеждо Уагю, зелен чай и първокласни плодове и зеленчуци, в това число " Скай берис " (Sky Berries) от оранжериите на Йошимура, които могат да доближат до 800 йени (5,50 долара) или повече на брой в супермаркетите на Хонконг, Банкок и Сингапур.

" Всички наподобяват обезпокоени от слабата йена, само че това е добре за нашия експорт на ягоди, тъй като оказва помощ да създадем цените ни конкурентни на задграничните пазари ", сподели Йошимура.

Селскостопанският експорт беше измежду групата браншове, към които Кишида се насочи в политическа тирада в понеделник, дружно с туризма и построяването на задгранични фабрики за чипове и акумулатори в Япония. Те биха могли да получат подтик от внезапното рухване на йената и да компенсират част от икономическите вреди, които това е предизвикало.

" Трябва да максимизираме способността за облага в този момент, когато слабата йена покачва капацитета за експорт ", разяснява на съвещание в сряда основният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно. Той инструктира министрите да придвижат задачата на държавното управление за съвсем удвояване на селскостопанския експорт до 2 трилиона йени (13,8 милиарда долара) годишно до 2025 година и прикани държавните министерства да намерят способи да употребяват слабата йена, с цел да усилят приходите на фермерите.

Правителството има за цел да усили износа на селскостопански артикули в допълнение до 5 трилиона йени до 2030 година, а Кишида също по този начин сложи цел от 5 трилиона йени за годишни доходи от туризъм, който се чака да се възвърне, откакто граничните ограничавания, свързани с Ковид, бъдат отстранени на 11 октомври.

Това към момента би било относително непретенциозно спрямо миналогодишните 83 трилиона йени в общия експорт и почти 550 трилиона йени Брутният вътрешен продукт, само че отбелязва постоянен прогрес за селскостопанския експорт, който възлиза на едвам 450 милиарда йени през 2012 година

Тази стъпка не е първият ход на Япония към подобен тип структурно пренастройване, с цел да диверсифицира своята доминирана от производството стопанска система и да съживи стагниращите си селски региони.

Подобни старания се появиха от японските политици от началото на 2000-те години, в това число препоръчаните промени от държавното управление на някогашния министър председател Шиндзо Абе през последното десетилетие.

Но внезапното рухване на йената тази година до 24-годишно дъно, довело до скок в инфлацията, провокирана от вноса, която съществено заплашва както икономическия напредък на Япония, по този начин и известността на Кишида, даде нов подтик на акцията.

В южнояпонската префектура Миязаки локалното държавно управление предлага 5200 $ дотации на фермери, които създават нови селскостопански артикули за експорт и основават нови уреди извънредно за експорт.

Недалеч в селската префектура Сага, сгушена сред градовете Нагасаки и Фукуока, държавното управление построява нов цех за преправка на Уагю, с цел да се приготви за експорт на " Сага бийф “ (Saga beef), водеща локална марка, за европейските пазари.

А в префектура Гунма, северно от Токио, към 40 дребни компании са почнали да изнасят селскостопански артикули от 2018 година насам под егидата на Японската организация за външна търговия, полуправителствена конструкция за поощряване на износа, която е предоставила експертен опит в развиването на марката, експортните цени и други експортно свързани интервенции.

Но експортно насочените фермери в Япония споделят, че секторът ще се нуждае от повече вложения, с цел да усили продуктивността и да създава артикули с по-висока стойност, изключително откакто слабата йена се трансформира в нож с две остриета, който също покачва разноските.

" Цената на торовете и транспортните материали се покачиха доста ", показа Хидеюки Оцуки, 65-годишен производител на праскови в префектура Фукушима, северно от Токио, който изнася продукцията си за Тайланд, Сингапур, Индонезия и Хонконг. " Вярно е, че слабата йена оказва помощ на износа на храни. За да увеличим оптимално позитивното влияние, би трябвало да прибавим повече стойност към земеделските артикули и да увеличим производството, тъй че повече от нас да свързват двата края ", заключи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР