Когато вземем решение да купим жилище на кредит, е задължително

...
Когато вземем решение да купим жилище на кредит, е задължително
Коментари Харесай

Как да изтеглим жилищен кредит при най-добрите условия?

Когато вземем решение да купим жилище на заем, е наложително да се направи експертна оценка на жилището, като по този метод размерът на заема, който може да бъде провиснал, се преценява с пазарната стойност на парцела. Необходимо е също по този начин договорните връзки с продавача да включват рационални периоди за завършване на договорката и даване на нужните за банката документи.

Що се отнася до парцелите в градеж, Петър Илиев, действен шеф на Кредитланд и преподавател в семинарната стратегия на Експо „ Моите пари “ 2018, акцентира, че при тяхната покупка би трябвало да съобразим схемата на разплащане с продавача с условията за транширане на заема на финансиращата банка.

„ Банките проучват освен доказуемите приходи на бъдещия кредитополучател, само че изискват и безупречна документи за собствеността на парцела, строителни бумаги, документи за липса на данъчни отговорности и други “ – разяснява той.

Преди да вземем решението за жилищен заем обаче, би трябвало да преценим и личните си благоприятни условия. „ Жилищният заем е дълготраен ангажимент и сериозен непрекъснат месечен разход в семейството. Преди всичко е належащо да чакаме релативно сигурни и регулярни месечни приходи в обозримо бъдеще “ – поучава Петър Илиев. Той разяснява, че най-хубавият вид е сами да определим търпим бюджет за месечна вноска по заема, защото познаваме най-добре структурата на приходите и разноските на семейството. Следващата значима стъпка е да предвидим най-малко 15-20% от продажната цена на парцела – така наречен самоучастие, с което ще можем да си осигурим по-изгодна цена на банковото финансиране.

При избор на банка, към чиито услуги да прибегнем, е целесъобразно да се проучват предложения от най-малко три банки, сравнявайки три критерия - общата цена на заема по Годишен % на разноските (ГПР) и по общо изплатените суми в края на интервала (лихви, такси, комисиони и застрахователни награди по изискваните от банката застраховки), лихвения риск, т.е. от какво зависи лихвеният % по заема и какви са рисковете да се усили, и изискваните застраховки и застрахователни покрития.

При установяване на сумата на финансиране, която търсим, следва да вземем поради освен продажната цена на жилището и наличното самоучастие, само че и всички първични разноски, свързани със договорката: брокерски комисиони, адвокатски възнаграждения, банкови такси, локални налози, нотариални такси и други разходи при придобиване на парцела и основаване на ипотеката. Не бива да забравяме и груба калкулация на всички незабавни разноски за ремонт и обзавеждане на новозакупеното жилище, с цел да можем да го използваме по предопределение.

Темата за най-изгодните условия при изтегляне на жилищен заем е измежду водещите акценти в семинарната стратегия на Експо „ Моите пари “ 2018 (https://expo.moitepari.bg/). Това само по рода си в България събитие ще се организира на 27 и 28 октомври в Интерпред, гр. София, със свободен вход и под наслов „ Разкодирай твоите финанси “. Медийни сътрудници, избрали да поддържат идеята и задачите на финансовия портал MoitePari.bg, са „ Фокус “, economic.bg, b2b Media, InsMarket, Expert.bg, списание Enterprise, Business Club, списание HiComm, projecta.bg, Mail.bg и lex.bg.

Редактор: Александър Коларов
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР