Когато взема ме в ръце и шепне ми от все

...
Когато взема ме в ръце и шепне ми от все
Коментари Харесай

Едит Пиаф и нейният Живот в розово“ – излиза в роман за песента на любовта

Когато взема ме в ръце
и шепне ми от все сърце -
животът розов е пред мен...
... пее Едит Пиаф от скъпоценната остаряла лента с цялата си душа и с цялото величие на своя глас. Пее за нещо толкоз просто, само че и толкоз велико – за обич.
Шепти ми думи за обич,
през всички дни в живота нов...
... пеят песента след нея и Марлене Дитрих, и Джоузефин Бейкър, Мирей Матийо, Милва, Далида и Саша Дистел и още най-малко петдесет артисти, свирят я Луис Армстронг, Ричард Клайдерман и Андре Рийо, в наши дни влиза в репертоара на Мадона, Дона Самър, Андреа Бочели и даже на Лейди Гага и Пласидо Доминго.
„ La vie en rose “, „ Живот в розово “. За французите през днешния ден песента е нещо като опция на „ Марсилезата “, настояват критици. Каква е тайната на тази на тип толкоз простичка ария, написана от непрофесионална авторка, авторка даже без обучение? Защо се отличава от хилядите песни за обич? Може би точно тъй като е плод на обич, дълбока и откровена, тъй като извира от сърцето?
Писателката Мишел Марли ни оказва помощ да открием отговорите сред страниците на новия си разказ „ Мадам Пиаф и песента на любовта “, проследяващ пътя на песента и пътя на любовта на двама млади, които не знаят, че са предопределени да станат идоли – Едит Пиаф и Ив Монтан. Париж, 1944-та. Градът си отдъхва от окупацията, само че не и тези, върху които се стоварват обвинявания в колаборационизъм с германците. Сред тях най-неочаквано е и Едит Пиаф.
Междувременно младата Пиаф, детето на улицата, към този момент се е утвърдила като изпълнителка на шансони. И откривателка на нови гении. По време на едно прослушване пред нея се явява млад италианец с неблаговиден външен тип и несръчно театрално държание – Ив Монтан. Но от опитното око на певицата не убягва геният.
Едит взема решение да „ обработи “ Ив и от реализатор на известни американски песнички да направи от него шансоние. И даже не подозира, че я чака една от огромните любови в живота ѝ. Щастието в обятията на този мъж я въодушевява да напише ария, станала през днешния ден легенда – „ Живот в розово “.
Името Мишел Марли към този момент е известно на българските читатели с романа за иконата Шанел „ Мадмоазел Коко и ароматът на любовта “, също част от добилата все по-нарастваща известност Колекция „ Музи “ на издателство „ Емас “. А зад псведонима се крие немската писателка Микаела Яри, щерка на композитора Михаел Яри и на известна манекенка от 50-те години на предишния век. Прекарала огромна част от живота си в Париж, с помощта на татко си – израснала в света на киното и музиката, и с помощта на майка си – получила достъп до света на висшата мода, през днешния ден авторката усеща Франция като част от своя живот. Михаел Яри завещава на щерка си любовта към френския шансон, която и до момента не я напуща.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР