Когато войната дойде на нашия праг, ще посрещнем и ще

...
Когато войната дойде на нашия праг, ще посрещнем и ще
Коментари Харесай

``Позицията на Радев е позорна.`` ПП се обяви за оръжие за Украйна |

Когато войната пристигна на нашия предел, ще посрещнем и ще отблъснем агресора... България ще помогне на Украйна, която ще победи в тази война... Позицията на президента Радев е позорна.

Така вицепремиерът Асен Василев заключи позицията на кабинета на конференция в Българска телеграфна агенция, в която участваха министър председателят, вицепремиерите и министри на „ Продължаваме промяната “.

Коментарът бе изработен малко след острото изявление на президента Румен Радев по адрес на държавното управление и неговата политика за войната в Украйна.

" В този спор България ще помогне на страната, която се бори против агресора, това би трябвало да е ясно ", отсече Василев по време на конференцията.
" България не е и няма да бъде подвластен придатък на Русия, съобщи той. -Инициативата е първо Украйна, а по-късно и Източна Европа да станат васални добавки на Русия. Ние това няма да го допуснем. "

Кирил Петков съобщи, че парламентарната група на " Продължаваме промяната " е решила да поддържа предлагането за военна помощ за Украйна идната седмица.

" Не е нещо ново или учудващо " - с тези думи Василев разяснява износа на оръжия, които, въпреки и през медиатор, стигат до Украйна.

" Политиката да седим и да се преструваме, че няма агресор не работи... Когато войната пристигна на нашия предел, ще я посрещнем и отблъснем. "

Кирил Петков добави, че не чака разпад на обединението поради изпращането на оръжия за Украйна. От седмици от Българска социалистическа партия заплашват, че ще изоставен обединението в случай че " патрон или калашник заминат за Украйна ".

Разрив с президента

Вицепремиерът разяснява и изявлението на Румен Радев, който се разгласи срещу изпращането на военна помощ, тъй като по този начин се удължавала войната: " Позицията, която господин Радев изрази, е позорна, тъй като в нея имплицитно стои посланието, че Русия ще победи в този спор и е добре Русия да победи. "
Василев съобщи, че даже и Радев да смъкна доверието си от държавното управление, то кабинетът няма да подава оставка.

Вицепремиерът съобщи, че разликите в позициите на президента и държавното управление по проблема за оръжията не са разлив в връзките им, а " начало на полемика ". По думите му такава би трябвало да стартира и в обществото.

Руският газ

Асен Василев разяснява, че Русия е неточна страна и нарушава контракта си с България. Той съобщи, че държавното управление е очаквало подобен ход и се е готвило за сходен сюжет от февруари насам.

Той съобщи, че без интерконектора страната може да внася до 20 милиарда кубически метра газ през Гърция и Турция, а потреблението на България е към 3 милиарда куб. м. Остатъкът може да се доставя и за други европейски страни. Вицепремиерът заяви, че са резервирани количества LNG (втечнен природен газ - б.р.) и поради това няма да има дефицит на газ. По думите му няма проблем с физическите доставки, както и няма проблем с инфраструктурата.
Вицепремиерът укори предните ръководещи, които не са се възползвали от тези благоприятни условия.

Той разяснява и уволнението на Николай Павлов. Василев съобщи, че той се е отказал от доставките на азерския газ през различни направления посредством анекс към контракта от есента на 2021 година

Той съобщи, че поради този анекс вредите за България са сред 500 хиляди лева и 1 милион лв. дневно и добави, че от януари досега прокуратурата не е подхванала нито едно деяние по този сигнал.

Асен Василев заяви, че на равнище Европейски Съюз се водят договаряния за общи покупки на газ, които биха понижили цената даже под тази на съветския газ. Той съобщи, че към този момент са водени диалози с Гърция и Италия, а на следващия ден има и среща в Брюксел.

" Най-лошият вид е да купуваме газ самостоятелно, тогава цените биха били 20% по-високи от тези на съветския газ. В момента водим договаряния с Азербайджан, откъдето ще купуваме на цена по-ниска от пазарната. "

Вицепремиерът заяви, че все още България няма да стопира Турски поток, по който тече съветски газ към Сърбия.

" Не сме го спрели все още, не престават доставките. Предстои да има решение на Европейски Съюз за ответните мерки… в случай че вземем такова решение ще бъдете известени. "

" Политическа партия ще пази напълно българския интерес. Българският интерес значи свободна и самостоятелна България. За страдание, в продължение на десетилетия Русия ни е третирала като пета колона, а в България има политически и стопански кръгове, защитаващи ползите на Русия ", добави Кирил Петков.
Петков счита, че тези политически и стопански кръгове стоят зад Турски поток, забавеният градеж на интерконектора, както и зад плана за парогазова централа, заложен в миналата версия на Плана за възобновяване и резистентност. Той включи в този лист и Северна Македония.

Премиерът беше безапелационен, че всички тези групи ще бъдат изгонени от страната.

Протестите

Асен Василев разяснява и днешните митинги на транспортния отрасъл.

" Камионите желаят да не заплащат ТОЛ такси - ще заплащат " - сбит бе той.

По мотив летния туризъм и упования отлив на съветски туристи той съобщи, че това е директен резултат от решението на Москва да постави страната в листата с вражески страни.

" Няма да имаме съветски туристи - ще имаме украински " - заключи той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР