Когато водещият туристически град в Мароко беше разтърсен от най-смъртоносното

...
Когато водещият туристически град в Мароко беше разтърсен от най-смъртоносното
Коментари Харесай

Мароко ще понесе смразяващ икономически удар от земетресението

Когато водещият туристически град в Мароко беше разтресен от най-смъртоносното земетресение в страната от шест десетилетия насам, Хичам Амран и фамилията му избягали на непосредствен открит площад, ужасени, че жилищната им постройка ще рухне, написа Bloomberg.

Оттогава те живеят на площада, спят навън и са прекомерно уплашени от вторичните земетресения, с цел да се върнат в дома си в Маракеш, до момента в който кралството прави оценка на обществените и икономическите вреди от естественото злополучие, което лиши живота на над 2000 души.

Земетресението нанася тежък удар на страната с население от 37 млн. души, която се счита за остров на непоклатимост в Северна Африка и беше привлекателно място за вложителите, изпитващи опасения за другите стопански системи в района. Маракеш, прочут с оживените си пазари, шарени къщи с дворове и околните ски скатове, би трябвало да одобри хиляди представители за годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка през октомври.

Силата на труса беше прекомерно ужасяваща, с цел да остана вътре “, споделя Амран, помощник управител в компания за коли чартърен.

Той добавя, че се опасява за околните си в град Иминтанут, на към 128 км югозападно от Маракеш и покрай епицентъра на земетресението.

Те имат потребност от същински спасители и от самун “, споделя още Амран.

Най-силното земетресение в Мароко от 120 години насам раздруса Атласките планини късно в петък, като разклати бедните области Ал-Хауз и Тарудант и изравни със земята села с керпичени къщи, като в това време повреди пътища, които са от основно значение за изпращане на помощи и за напъните на спасителите. Световната здравна организация (СЗО) оповестява, че 300 хиляди души в Маракеш и отвън града са били наранени от земетресението. Представител на Червения полумесец предизвести, че отговорът ще отнеме „ месеци, даже години “.
Туристическа промишленост
Части от включения в листата на ЮНЕСКО на международното културно завещание исторически център на Маракеш понесоха съществени вреди, като мазилка падна върху паркирани коли, а някои от известните тесни улички рухнаха. Видео с доста споделяния в обществените мрежи сподели клатещата се джамия Кутубия от 12 век, до момента в който писъците на хората раздират нощното небе.

Около 10.9 млн. туристи са посетили Мароко предходната година, витален мотор на стопанската система за 140 милиарда $ наред със земеделието и търговията с Европейски Съюз. Те оказват помощ на страната да увеличи кредитния си рейтинг. Правителството има BB+ от S&P Global Ratings, едно равнище под капиталовия рейтинг и едно от най-високите нива в Африка.

Макар че има възможност за стопански удар в кратковременен проект, размерът на страната и множеството атракции може да го смекчат. Туризмът в Турция, който пострада поради опустошителните трусове в източните ѝ провинции през февруари, значително се възвърне и броят на посетителите на средиземноморското ѝ крайбрежие и Истанбул набъбна през лятото.

Полети на огромни самолетни компании в Европа продължаваха да идват в Маракеш в неделя.

Земетресението евентуално няма да се отрази на стопанската система на Мароко като цяло, само че ще навреди на локалната стопанска система, изключително на доста села, които живеят от туризъм, в покрайнините на Маракеш и на самия град, споделя Рашид Аураз, началник на отдела за разбори в института MIPA в столицата Рабат.

Събитията демонстрират разликите в Мароко. Докато Маракеш от дълго време е желан от държавни ръководители, звезди и милиардери – от Уинстън Чърчил до Ричард Брансън и Дейвид Бекъм, на къс път с кола се намират селища с недобър достъп до съществени услуги.

В Атласките планини ситуацията съгласно известния предприемач и човеколюбец Карим Тази е „ трагично “, управляващите се пробват да почистят пътища и да обезпечат дарения на кръв за локалните лечебни заведения. „ За страдание, доста хора към момента са под руините “, добави той.
Икономически напън
Все още няма данни за общите вреди, породени от най-кървавото земетресение в Мароко от 1960 година насам, когато 12 хиляди души починаха към крайбрежния град Агадир.

Мащабна реорганизация ще подложи на още по-голям напън стопанската система, която беше разтърсена от две години на суша, и може да осуети напъните на държавното управление за възстановяване на финансите му.

Тази година имаше признаци на усъвършенстване. Те включваха връщането на страната на интернационалните облигационни пазари през март след над двегодишно неявяване. Мароко емитира петгодишни и 10.5-годишни облигации на обща стойност 2,5 милиарда $. Търговията с последните завърши в петък при рентабилност от 6.1%.

С хиляди починали или сериозно ранени това сигурно е човешка покруса “, споделя Тод Шуберт, основан в Дубай началник на анализите на принадлежности с закрепена рентабилност в Bank of Singapore. „ Но мащабът на разрушенията наподобява значително е пощадил основна инфраструктура, а това е значимо. Помощта от чужбина ще помогне за притъпяване на фискалните последствия. Очаквам, че въздействието върху спредовете оттатък неподредствената реакция ще бъде непретенциозно “, добавя той.

Преди земетресението в петък управляващите си поставяха за цел да реализират стопански напредък от 3.4% тази година и възнамеряваха да понижат бюджетния недостиг от 4.5% от Брутният вътрешен продукт на 4% през 2024 година Най-бедните хора в страната трябваше да получат усъвършенстван достъп до дотации посредством стратегия за директна помощ.

Редица съдружници показаха подготвеност да оказват помощ на Мароко. Съединени американски щати, Франция, Турция и Англия бяха измежду многото страни, които дадоха обещание помощ. Същото направиха Обединените арабски емирства и Израел, с които Мароко подписа кротичък контракт през 2020 година, както и Алжир, дълготраен зложелател, който заяви, че ще отвори въздушното си пространство за напъните за оказване на помощ. Крал Мохамед VI благодари на страните, предложили помощ, без да показва дали тя ще бъде призната.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР