Когато водещият опозиционен политик в Русия Алексей Навални беше изпратен

...
Коментари Харесай

Привържениците на Владимир Путин сe насочват към руските университети и студентите

Когато водещият опозиционен политик в Русия Алексей Навални беше изпратен в пандиза през януари, четирима редактори на " Doxa ", онлайн студентско списание, разгласиха видеоклип в YouTube. Двамата мъже и две дами са били студенти във Висшето икономическо учебно заведение в Москва, което нормално се счита за най-хубавия демократичен университет в Русия. Те приказваха за заплашването, прилагано от личния състав на учебните заведения и университетите, с цел да разубедят младежите да се причислят към плануван митинг против малтретирането на Навални. Четиримата се обърнаха към университети в цялата страна. " Изгонването на студенти за присъединяване в мирни дейности е нелегално. Всичко, което ще постигнете, е да унищожите науката и образованието в Русия ", сподели Армен Арамян, един от четиримата. Но те също се обърнаха към състуденти. " Не се опасявайте и не се въздържайте. Наше законно право е да показваме митинг с всевъзможни мирни средства. Държавата разгласи война на младежта, само че младежта сме ние и ние сигурно ще надделеем ", сподели различен от квартета.

На 14 април, като част от тази война, съветските прокурори арестуваха Арамян и другите трима редактори на " Doxa " и ги упрекнаха в " поощряване на малолетни да вземат участие в противозаконни дейности ", с което имаха поради митинга през януари. Видеото им е свалено и от този момент те са под домакински арест. Случаят им донесе самопризнание оттатък всичко, което биха могли да си показват, записвайки видеоклипа си.

Неуспешният опит за ликвидиране на Навални с отрова в аероплан преди година бележи началото на нова вълна от репресии в Русия. За други политици от опозицията са неразрешени обществени изяви, изгонени са от страната или даже са задържани. Малкото останали самостоятелни медии бяха неразрешени като " нежелани " или жигосани като " задгранични сътрудници ". Последният подобен " задграничен сътрудник " е TV Rain, самостоятелен онлайн канал, който необятно отразява митингите - обозначението значи, че рекламите им ще спрат и каналът може да се наложи да затвори.
Овладяване на университетите
Но преследването на политици и медии и арестуването на студенти и деятели към този момент не е задоволително. Кремъл се пробва да овладее учебните заведения и университетите по по-систематичен метод. През последните девет месеца ректорите на 20 университета и института в Русия бяха заменени. През юли Кремъл " одобри " оставката на Ярослав Кузминов, началник на Висшето икономическо учебно заведение, по-известно като HSE, първият и най-успешен съветски постсъветски университет.

В прощалната записка в обществените медии Кузминов твърди, че се отдръпва, с цел да се концентрира върху работата си като икономист. Малцина одобриха това за истина. " Той в никакъв случай не би си тръгнал по лично предпочитание. Това беше решението на Кремъл ", написа политическият анализатор Кирил Рогов.
През последните девет месеца ректорите на 20 университета и института в Русия бяха заменени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР