Когато водата бъде осветена с мощен рентгенов лазер, тя може

...
Когато водата бъде осветена с мощен рентгенов лазер, тя може
Коментари Харесай

Рентген превръща водата в течни кристали

Когато водата бъде осветена с мощен рентгенов лазер, тя може да се трансформира в самобитен аналог на течни кристали. До подобен извод са стигнали шведски физици, чиито резултати от изследването са оповестени в научното списание „ Physical Review Letters ”.

Водата се състои от два вида течност с релативно ниска и висока компактност. Молекулите на първата са свързани с по-устойчиви водородни връзки, което е повода те да реагират по-бързо на мощното електрическо поле, което основава лазерът. Предполага се, че в студена вода, където процесите се правят доста по-бавно, този резултат ще бъде изразен още по-силно, споделя проф. Андерс Нилсон от университета в Стокхолм.

Течните кристали са особено подредена форма на материята, която е нещо приблизително сред течност и корав кристал. Те имат способността да текат и да одобряват разнообразни форми, като в това време молекулите им са насочени в пространството, сходно на разположението на йоните или атомите вътре в кристалите

От края на XIX век, когато са открити тези субстанции, учените сътвориха и откриха в природата хиляди форми на течни кристали. Много от тях се употребяват в бита и индустрията, с помощта на способността им да трансформират структурата си под въздействието на електрическо поле.

В рамките на новото изследване Нилсон и сътрудниците му изследвали по какъв начин молекулите на водата взаимодействат между тях. За задачата учените облъчили течност със свръхкратки, само че доста мощни лазерни импулси и вследствие на това разкрили още една форма на течните кристали, която съществува в елементарната вода.
Експериментите потвърдили, че и двете форми на водата взаимодействат по друг метод с рентгеновите лъчи. Водата се оказала сходна на течните кристали, чието разположение на молекулите може да се трансформира под въздействието на електрични полета.

Засега физиците не могат да кажат дали това свойство на водата ще бъде потребно на процедура. Въпреки това Нилсон и неговите сътрудници се надяват, че този „ течен бистър резултат “ ще им помогне да изучат структурата и свойствата на скупчванията на плътна и лека вода, които се появяват при свръхниски температури. Това може да разшири обсега на приложение на преохладената вода, която към този момент се употребява в всекидневието и промишлеността.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР