Когато вникнем назад в историята на Америка, сигурно мнозина от

...
Когато вникнем назад в историята на Америка, сигурно мнозина от
Коментари Харесай

Апачи - история, живот и традиции

Когато вникнем обратно в историята на Америка, несъмнено мнозина от нас изпитват страдание към индианските племена, обитавали с епохи тези далечни територии, които след това са били пропъдени и " затворени " в резервати от новодошлите заселници - американците, които безусловно са си присвоили техните земи.

Тук ще ви обърнем внимание на едно индианско племе, което се явява последното измежду всички северно индиански племена, склонило глава пред новите завоеватели. Това са индианците Апачи.

Индианците Апачи, които можем да срещнем и като Апахи, в миналото са населявали Северна Америка, само че от Централна Канада доближават до днешните югозападни региони на Съединени американски щати. Резерватите, които те в този момент населяват, са ситуирани на територията на американски щати Аризона, Ню Мексико и Оклахома.

Все още има много разногласия измежду историците, само че се допуска, че в миналото индианците Апачи са били една общественост с индианците Навахо, само че след миграцията на последните към южните земи те се разделят и се обособяват като две обособени индиански племена. За това изказване значително способства и фактът, че и двете племена приказват така наречен атабаски език.

Историците разделят индианците Апачи на 3 съществени групи - източни, западни и централни, които много се разграничават между тях със своите обичаи и традиции. Към тях ще прибавим и някои Апачи, които заради характерността си не могат да бъдат причислени към нито една от гореизброените групи.

 Апачи Снимка: YouTube

Някогашните индианци Апачи, които са водели полуномадски живот, са първите поданици на тамошните земи, съумели да опитомят коня. Те са били известни като свирепи и упорити воини и евентуално точно това е повода да са последните северно индиански племена, които след дълги и мъчителни битки и преследвания въпреки всичко падат под американското господство.

Днес главен занаят на Апачите, които наброяват към този момент едвам към 16 000 души, е земеделието, събирането на билки и треви (голяма част от тях се употребяват не за лекуване, а са свързани с техните ритуали цели) и лов.

За традициите и обичаите на индианците Апачи можем да научим доста и от излезлия през 1948 година типичен американски филм на Джон Форд, кръстен Форт Апачи.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР